Yelp Logo

Yelp Logo

De Yelp-service helpt je bij het navigeren door de grootschalige servicemarkt door talloze recensies en beoordelingen aan te bieden. Het behoort toe aan het bedrijf met dezelfde naam, dat is opgericht door twee Amerikaanse zakenlieden: Jeremy Stoppelman en Russell Simmons. Ze waren tegen de naam van hun project Yelp, omdat ze een kort woord associeerden met het geluid van een hond die werd geschopt. Maar David Galbraith van MRL Ventures vond de naam en Jared Kopf kocht het bijbehorende domein voor $ 5.000 en gaf het aan het bedrijf.

Betekenis en geschiedenis

Yelp Logo Geschiedenis

Wat is Yelp?

Yelp is een Amerikaans bedrijf dat eigenaar is van een mobiele app met dezelfde naam en een website met beschrijvingen van verschillende bedrijven. Het is eigendom van zakenman Jeremy Stoppelman. Hij was het, samen met Russel Simmons, die Yelp in 2004 oprichtte.

Het huidige logo is ontworpen door Michael Ernst. De vorige merknaam is gemaakt door Chad Hurley, een van de makers van YouTube. De oude versie bevatte een cartoonafbeelding van een voetnoot in de vorm van een tekstballon. Michael Ernst had de taak om voor de site een andere identiteit te bedenken, omdat de bestaande niet paste bij het concept. Hij maakte veel schetsen en tekende zelfs een hond die geluiden maakte. Maar het was allemaal fout. Er was iets leuks, eenvoudigs en dynamisch nodig dat de sfeer van Yelp nauwkeurig kon weergeven.

Uiteindelijk herinnerde de ontwerper zich de ster uit de strip Calvin and Hobbes. Elke keer dat een personage een ontdekking deed of iets bedacht, verscheen er een kleine flits boven zijn hoofd. De kunstenaar heeft de «ster» meerdere keren herwerkt, omdat hij een bloem kreeg. Daarom werd hij gedwongen om een ​​abstracte stijl te kiezen en de hoekige lijnen te verwijderen.

Bovendien ontwierp Michael Ernst zelf het logo-lettertype. En hij heeft het niet alleen ontwikkeld, maar ook zo gemaakt dat de inscriptie qua vorm en verhouding perfect overeenkomt met de tekening. Hij plaatste het woord «yelp» aan de linkerkant en de asterisk aan de rechterkant, en plaatste beide elementen op een witte achtergrond omgeven door een dunne grijsachtige lijn.

2004 — 2021

Yelp Logo 2004-2021

De ontwerper had ongeveer honderd originele ideeën die een embleem konden worden. Maar hij koos er maar één: degene die paste bij het concept van een site met recensies en beoordelingen. Mensen bezoeken immers Yelp om geschikte diensten te vinden, wat betekent dat elke gebruiker voor zichzelf een ontdekking doet. En dit moment kan met een flits worden gemarkeerd — zo groot en helder als op het servicelogo.

De abstracte vorm vermeed de gelijkenis met een bloem. Daarom bestaat de «ster» uit vijf naar binnen gerichte driehoeken met scherpe uiteinden. Ze hebben afgeronde hoeken en buitenkanten en staan ​​zelf op voldoende afstand van elkaar. Het ziet eruit als een visualisatie van een pop, een flits, hoewel veel mensen pizzapunten in de tekening zien.

Het lettertype is geschreven door Michael Ernst, die in 2004 werd aangenomen na een ontmoeting met een van de medeoprichters van het bedrijf. Hij wilde dat alle letters behalve «e» met een hoofdletter werden geschreven. Maar «y», «e», «l» en «p» bleken kleine letters te zijn. Bovendien was de poster bedoeld om schreven te gebruiken. Ze zijn echter niet in de voltooide versie — de inscriptie is gemaakt in het lettertype Mesmer.

De hoofdkleur van het bedrijfspalet is een donkere tint rood (# af0606). De firmanaam is in het zwart, de achtergrond is wit en de contouren zijn grijs.

2021 — heden

Yelp Logo 2021-vandaag

Als gevolg van het herontwerp is de belettering verdwenen uit de dunne lijn die vrije ruimte vormde rond het woord «Yelp» en liet het opvallen tegen de witte achtergrond. In de moderne interpretatie van visuele identiteit heeft noch de tekst, noch het grafische element een rand. De structuur van het pictogram aan de rechterkant blijft hetzelfde — het is een element met vijf bloembladen met de nadruk op het bovenste gedeelte, dat veel groter is dan de rest. Trapeziumvormen zijn langwerpig en naar het midden toe versmald: de rand is aan de buitenkant breder dan aan de binnenkant. Daarnaast had de update ook gevolgen voor de schrijfstijl.

Logo lettertype en kleuren

Yelp Logo

Het huidige logo gebruikt een lettertype met bredere letters, dat doet denken aan het Proxima Nova Soft Bold-lettertype van Mark Simonson Studio. Ze zijn bijna identiek, omdat ze alleen verschillende gewichten van karakters hebben (ze zijn nu veel groter dan voorheen). Daarnaast heeft het logo een nieuwe kleur rood gekregen: de badge aan de rechterkant is scharlakenrood geworden.

Wat is het Yelp-logo?

Het Yelp-logo kan worden vergeleken met een flits omdat het eruitziet als vijf ster-fragmenten die eruitzien als driehoeken met scherpe hoeken naar binnen gericht. Deze elementen zijn rood gekleurd. Aan de rechterkant is een woordmerk - zwarte inscriptie yelp, gemaakt in vet, afgerond schreefloos.

Wat betekenen de symbolen in yelp?

Het rode element in het logo was oorspronkelijk bedoeld als een ster die boven de hoofden van de stripfiguren van Calvin en Hobbes verscheen toen een onverwacht idee bij hen opkwam. Ondanks dat de figuur in de huidige versie meer op een abstracte bloem dan op een ster lijkt, blijft de betekenis hetzelfde: een plotseling inzicht, een briljante ontdekking, een gelukkige gedachte.