Yamaha Logo

Yamaha Motor Company LogoYamaha is een legendarisch motormerk dat in mei 1955 in Shizuoka (Japan) is opgericht. Zijn volledige naam is Yamaha Motor Company. Het werd opgericht door Genichi Kawakami en is gespecialiseerd in de productie van tweewielige voertuigen: motorfietsen, scooters, bromfietsen, elektrische fietsen. Ook bezig met de fabricage van watertransport en golfauto’s. Het bedrijf is nu eigendom van Yamaha Corporation en Toyota.

Betekenis en geschiedenis

Yamaha Motor Company Logo Geschiedenis

In werkelijkheid begon de carrièregroei van het merk lang geleden – in 1887, toen Torakusu Yamaha de Nippon Gakki Co. Ltd. voor de productie van muziekinstrumenten. Geleidelijk breidde de succesvolle organisatie zich uit en begon gerelateerde onderverdelingen te openen die geen verband hielden met de hoofdactiviteit. Een van hen is een dochteronderneming met dezelfde naam voor de productie van apparatuur.

De transportafdeling ontstond in de naoorlogse jaren toen de vraag naar piano’s afnam en de vraag naar motorfietsen en andere transportmiddelen toenam. Geleidelijk verliet hij het moederbedrijf en werd hij juridisch onafhankelijk. Maar financieel wordt hij er nog steeds mee geassocieerd, omdat de Yamaha Corporation (voorheen Nippon Gakki) een controlerend belang bezit.

Het Yamaha Motor Company-logo is een eerbetoon aan de oprichter. Het toont drie stemvorken voor het stemmen van muziekinstrumenten. Ze zijn met elkaar verweven in een originele vorm en vormen een individueel patroon. Gedurende het hele bestaan ​​van het merk had het slechts twee bedrijfssymbolen. De eerste – in zwart-wit – werd tot 1998 gebruikt. De tweede is een rood bord met een metaalachtige glans, wat nu relevant is.

Embleem

Zowel het hoofdbedrijf als de transportafdeling hebben qua uiterlijk zeer vergelijkbare logo’s. Dit komt door het feit dat de dochteronderneming lange tijd producten produceerde onder het label van het moederbedrijf en er pas in 1964 van scheidde. In 1976 kreeg het zijn eigen handelsmerk, dat op sommige details verschilde van het basismerk.

In zijn woord “Yamaha” is het centrale element van de letter “M” symmetrisch en heeft de juiste vorm, en in het bedrijfslogo is het ingekort. Het volgende verschil zit in de stemvorken. Voor een motorfietsfabrikant steken de uiteinden buiten de binnenste cirkel uit en maken ze contact met de buitenste strip. Terwijl er in het embleem van de muzikale reus maar één cirkel is en de stemvorken helemaal niet de rand bereiken.

Forks vertegenwoordigen de vereniging van ritme, harmonie en melodie. In het Yamaha-logo symboliseren ze ook de basis van zakelijke partnerschappen: technologie, productie, handel. Bovendien duidt het logo op een krachtige levenskracht, veilig opgesloten in een vicieuze cirkel.

Lettertype en kleuren

Yamaha Motor Co. Ltd. gebruikt een embleem met een symmetrisch lettertype waarin de middelste kolom van de “M” niet is afgekapt. Het opschrift is in een strak schreefloos hoofdletters schrift. Het kleurenpalet van het verzendmerk is zwart en wit en rood, terwijl het moederbedrijf alleen paars in het logo gebruikt.