X-Men Logo

X-Men Logo

X-Men is een enorme mediafranchise gebaseerd op de gelijknamige Marvel-strips. De eerste serie werd in 1963 gepubliceerd. Schrijver Stan Lee en kunstenaar Jack Kirby werkten eraan mee. Ze bedachten een wereld die werd bewoond door gewone mensen en krachtige mutanten. In dit universum was er een groep superhelden X-Men, ten gunste van vrede tussen alle leden van de samenleving. Na een succesvol debuut strekte het verhaal over het militieteam zich uit tot zes delen. Er zijn ook animatieseries, films, games en manga met een vergelijkbaar plot. Ze vertegenwoordigen allemaal dezelfde franchise.

Betekenis en geschiedenis

X-Men Logo Geschiedenis

Stan Lee zou de stripserie The Mutants gaan noemen, maar Marvel-executives waren er tegen. Naar hun mening weten lezers misschien niet wat dit woord betekent. Hierdoor zag de co-auteur zich genoodzaakt om met iets anders op de proppen te komen. Hij bood een alternatieve optie aan: X-Men. Evenzo werd in de strips een groep mensen met superkrachten genoemd, opgericht door professor X. In het allereerste nummer legde de leider van de coalitie uit dat hij de mutanten deze naam gaf vanwege hun extra vaardigheden.

De inscriptie «X-Men» was aanwezig in bijna alle logo’s van de franchise, behalve de laatste. De rebranding was gericht op het opnieuw opstarten van zowel de verhaallijn als het ontwerpsysteem.

1963 — 1968

X-Men Logo 1963-1968

Toen de allereerste reeks strips begon te verschijnen, was de titel op de omslagen in fel geel afgebeeld. Alle delen van de tekst besloegen één regel. Verderop stond een handgeschreven «de», in kleine lettertjes met een lichte helling naar rechts. Het nam de linkerhoek in van een enorme «X» die eruitzag als twee gescheurde stukjes ducttape die in de vorm van een kruis waren geplakt. Dit werd gevolgd door een koppelteken in de vorm van een horizontale rechthoek. En daarachter stond het woord ‘MEN’, in vet grotesk geschreven. Alle elementen, met uitzondering van het artikel, hadden zwarte contouren en slagschaduwen.

1968 — 2002

X-Men Logo 1968-2002

Eind jaren 60 er is een poging gedaan om de strip bij te werken vanwege de lage verkoop. Grafisch kunstenaar James F. Steranko tekende een nieuw logo voor het superheldenverhaal. Voor zover bekend is hij nooit betaald voor het herontwerp. Het artikel «de» verdween uit de inscriptie en werd zelf driedimensionaal. Door de scherpe verandering in verhoudingen leek het alsof de letters zich in een onzichtbaar vlak bevonden, dat een helling had. Tegelijkertijd nam hun grootte af van «X» naar «N», alsof het woord geleidelijk wegbeweegde. De zijvlakken waren rood geverfd en omlijnd met dunne donkere contouren. Schaduwen in de vorm van wazige grijze strepen versterkten het 3D-effect.

2002 — heden

X-Men Logo 2002

Aan het begin van de jaren 2000 Het Grant Morrison-tijdperk begon in de geschiedenis van X-Men. De Schotse schrijver heeft een reboot van de strip in scène gezet. Rond dezelfde tijd werd het logo vernieuwd. De inscriptie verdween eruit en de vette letter «x» in de ring werd het centrale element. Het visuele symbool was rood en leek qua structuur op een verbodsbord. Later stapte hij over naar enkele van de andere mediaproducten in de franchise.

Logo lettertype en kleuren

Logo X-Men

visuele identificatiesysteem van de X-Men is niet gestroomlijnd omdat verschillende filmposters en posters verschillende logo’s gebruiken. Het embleem van het stripboek bevat de laatste jaren de letter «x» in een ring. Dit is een eenvoudig symbool gebouwd op een minimalistisch ontwerp.

X-Men Logo

Het moderne grafische bord bevat geen inscripties. De laatste keer dat de naam van de franchise in het logo werd gepresenteerd, was in 1968. Het was het werk van Steranko, niet geassocieerd met lettertypen. Het kleurenschema wordt weergegeven door een combinatie van rood en wit.