Wuliangye Logo

Wuliangye Logo

Wuliangye is een Chinese baijiu-alcoholische drank, die qua sterkte dicht bij wodka ligt (van 35% tot 60%), hoewel het wordt beschouwd als een sterke drank met een heldere smaak. Het is een van de tien merken van Wuliangye Yibin Company Limited, die gespecialiseerd is in de productie van sterke drank. Dit product beslaat bijna de helft van de binnenlandse markt van het land (45%), omdat het het meest populair is bij concurrenten, omdat het recept uit de diepten van de eeuwen kwam en werd ontwikkeld in de periode 1368-1644. De plant zelf verscheen veel later — in 1998. Het is opgericht door de staat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Yibin City, in de provincie Sichuan.

Betekenis en geschiedenis

Logo Wuliangye

Wat is Wuliangye?

Wuliangye is een merk van Chinese wodka, dat in zijn thuisland baijiu wordt genoemd. De sterkte is 35-60% en het recept verscheen tijdens de Ming-dynastie. Wuliangye Yibin produceert sinds 1998 sterke drank. Nu is hij de meest voorkomende alcoholische drank in zijn land.

Wuliangye-alcohol heeft diepe wortels en verscheen volgens Chinese historici tijdens het bewind van Great Ming, die regeerde van 1368 tot 1644. Het was toen dat de sterke drank baijiu werd uitgevonden — iets tussen wodka (in termen van alcoholgehalte) en sterke drank (in termen van verzadiging met aroma’s). De echte naam kwam ook heel lang geleden naar hem toe — in 1905.

In 1959 werd de formule van traditionele Chinese alcohol gestandaardiseerd en uiteindelijk vastgelegd in technologische productie. Sindsdien is het niet veranderd en wordt het in deze samenstelling geproduceerd door de Wuliangye Yibin-fabriek. In het bijzonder wordt het «Five Grains Liquid» genoemd, wat eigenlijk vijf soorten biologische granen omvat: tarwe, langkorrelige rijst, kleefrijst, maïs en gierst. Het jaarlijkse verkoopvolume van baijiu van dit merk bereikt een gemiddelde van 520 miljoen negen-liter-kisten, wat meer is dan de hoeveelheid wodka die in dezelfde periode in de wereld wordt verkocht.

In 2011 ging de marketingstrategie van de Chinese distilleerderij verder dan de grenzen van één staat en begon de uitbreiding van het Amerikaanse continent. Het was toen dat Wuliangye-reclame verscheen in het hart van de Verenigde Staten — op New York Times Square. Het jaar daarop noemden de Chinezen een nieuwe luchthaven gebouwd in de stad Yibin, waar het wordt geproduceerd, ter ere van deze wodka. In 2017 wordt Wuliangye officieel erkend als een van de snelst groeiende merken ter wereld en opgenomen in de lijst van de 500 beste merken ter wereld.

De visuele identiteit van het merk is stabiel en ziet er door de jaren heen hetzelfde uit. Dat wil zeggen, het verandert helemaal niet en blijft trouw aan de traditie en het concept dat erin is vastgelegd. Het originele logo is een compositie van de naam van de geest in het Chinees en Engels, evenals een rond pictogram.

De centrale plaats in het embleem wordt gegeven aan een gestileerde toren, samengesteld uit vijf lijnen van dezelfde lengte — vier gebogen, divergerend naar de zijkanten, en één recht, verticaal geplaatst. Ze zijn omgeven door een rode ring van vergelijkbare breedte. In het midden is een cirkel met een witte vulling en het Engelse symbool «W», ook rood geverfd. Dit is de eerste letter van de naam van een alcoholische drank.

Onder het ronde pictogram bevindt zich een tekstgedeelte dat in twee regels is gerangschikt. Het woord in de bovenste rij geeft de naam van Chinese wodka weer in het dialect van het land waar het wordt geproduceerd. Het opschrift op de onderste regel geeft de naam weer in de taal van de staat waarin het wordt afgeleverd, dat wil zeggen in het Engels. In het eerste geval zijn dit hiërogliefen, in het tweede — antiqua.

Logo lettertype en kleuren

Wuliangye Logo

De Chinese merknaam is sinds 1957 aanwezig in het Wuliangye-logo. Het is in een elegant cursief schrift in nationale stijl en geeft de verfijning, het evenwicht en de glamour weer van een heldere vloeistof gewonnen uit Five Grains Liquid. De Engelse tekst is gezet in een klassiek lettertype met dunne lijnen en schreven. De letter «W» in het midden van de ronde ring is in vet grotesk gedrukt.

Het corporate palet van dit merk is een combinatie van rood en wit. De eerste wordt gebruikt voor alle elementen van het logo, de tweede dient als achtergrond. Samen brengen ze de passie en warmte van de fijnste Chinese baijiu over.