Wordt Mazda’s nieuwe logo het embleem van zijn sportieve modellen?

Mazda Nieuw Logo

De trend van rebranding omvat steeds meer bedrijven, ook die met een wereldwijde reputatie. Het achterstallige proces heeft COVID-19 versneld, waardoor strategieën moeten worden heroverwogen en rekening moet worden gehouden met de veranderende opvattingen en behoeften van een nieuwe generatie gebruikers. Dit had ook gevolgen voor een van de leiders in de wereldwijde auto-industrie van het Mazda-concern.

Het bedrijf presenteerde een nieuw logo aan het publiek. Een dergelijke uitspraak kwam zo onverwacht dat er op het NewNissanZ-forum tijd voor werd uitgetrokken, afwijkend van het geplande onderwerp. Het nieuwe embleem werd geregistreerd bij het Japan Patent Office. Het ontwerp van het nieuwe embleem is rond in blauw en grijs. Het wordt gedeeld door een witte afbeelding van de letter «R», waarvan de vorm de snelheid en hoge snelheidskarakteristiek niet alleen van de producten van het bedrijf weergeeft, maar ook de ontwikkeling en vooruitzichten van het bedrijf zelf kenmerkt. De wijdverbreide controverse werd veroorzaakt door de rode driehoek in het rechterdeel van de cirkel, die enigszins buiten de grenzen ging en het been van de letter «R» vormde. Velen beschouwden het als een symbool van rotatiemotoren, die worden gebruikt in moderne sportwagens. Dit doet ook denken aan de vorm van de letter, die doet denken aan de uitgebrachte Spirit R-lijn, die wordt vertegenwoordigd door twee nieuwe modellen RX-7 en RX-8.

Mazda bevestigde of betwistte deze veronderstellingen echter niet, waardoor er zowel in de media als onder vertegenwoordigers van de wereldwijde auto-industrie een breed terrein voor discussie overbleef. Het enige dat door het bedrijf over de rebranding werd aangekondigd, was de mogelijkheid om het nieuwe merk te gebruiken voor verschillende soorten producten van zijn productie, inclusief op afzonderlijke componenten en reserveonderdelen. Maar als je aandacht besteedt aan vlaggenschepen met achterwielaandrijving als de Mazda6 en CX-5, met verklaarde in-line zescilindermotoren en aanzienlijk hogere prestaties dan andere auto’s in deze categorie, dan zijn ze gemakkelijk genoeg om te «veranderen» in moderne sportwagens. Het volstaat om slechts kleine wijzigingen aan het ontwerp aan te brengen, waardoor het sportiever wordt. Sommigen suggereren dat hier een parallel kan worden getrokken met de situatie van de Zuid-Koreaanse fabrikant, die zijn sportmodellen de i30 N «uitrustte» met de puntige letter «N», waardoor hij zich onderscheidde van zijn andere modellen.

Dit alles suggereert dat de veronderstellingen over de vooruitzichten voor de ontwikkeling van het bedrijf en het gebruik van een nieuw embleem voor een sportieve auto heel dicht bij de realiteit liggen.