Wikipedia Logo

Wikipedia Logo

Wikipedia is een non-profitorganisatie en een gratis online encyclopedie met gratis toegang in verschillende talen. Het geeft een interpretatie aan objecten, concepten, handelingen of verschijnselen. Het bevat ook informatie over bedrijven, merken, fabrikanten, diensten, diensten, individuen, bands, sportteams en merken.

Betekenis en geschiedenis

Wikipedia Logo Geschiedenis

Wat is Wikipedia?

Wikipedia is een openbare, niet-commerciële online encyclopedie die in 2001 werd opgericht als een uitloper van Nupedia. Het bevat miljoenen artikelen die zijn geschreven door de gezamenlijke inspanningen van alle gebruikers. De inhoud van de online directory wordt gecontroleerd door vrijwilligers. Hun taak is niet alleen om de site aan te vullen met inhoud, maar ook om de verspreiding van verkeerde informatie tegen te gaan.

Het debuutlogo voor Wikipedia verscheen in 2001. Het was een ronde bal (een geïmproviseerde wereldbol) die uit vele inscripties bestond. Het is gemaakt door gebruiker Bjornism voor de Nupedia-logowedstrijd. Tijdens de bètatestfase van de dienst werd ook het embleem van de Amerikaanse vlag gebruikt. Het werd voorgesteld door Jimbo Wales.

Vanaf november 2001 begonnen de lezers van de virtuele encyclopedie actief hun versies van het logo aan te bieden. Als resultaat heeft de administratie een shortlist samengesteld met daarin 24 favoriete opties. De laatste van The Cunctator won.

In 2003 verschenen er nog een aantal logo-aanpassingen, die nog steeds relevant zijn. Na een andere embleemwedstrijd die in de zomer werd gehouden, won de versie van Paul Stansifer (bijnaam Paullusmagnus). De gebruiker stelde een kleurenlogo voor, gevormd uit puzzels die niet volledig in elkaar waren gezet. In de herfst van hetzelfde jaar werd het verbeterd door David Friedland (gebruiker Nohat). Hij was het die tekstfragmenten verving door letters uit de alfabetten van verschillende volkeren van de wereld.

In 2010 vond opnieuw een herontwerp plaats door Philip Metschan. De versie werd ook aangepast om qua stijl bij zijn voorganger te passen. Maar tegelijkertijd werden de spelling van het woord «Wikipedia» en de uitdrukking «The Free Encyclopedia» gewijzigd.

2001

Wikipedia Logo 2001

Het debuutembleem is een gestileerde wereldbol bestaande uit inscripties. Boekfragmenten worden regel voor regel gerangschikt en worden eenvoudig uit hun verband gehaald. Ze bevatten geen informatie, maar dienen als ontwerpelementen. Bovendien zijn de woorden een weerspiegeling van het onderwerp van Wikipedia — «spaarvarken» met informatie over alles in de wereld. Het logo heeft ook twee parallelle dunne zwarte lijnen. Ze worden aan weerszijden op dezelfde afstand van de randen en het midden van de cirkel geplaatst.

2001 — 2003

Wikipedia Logo 2001-2003

In 2001 werd een andere versie van het embleem geïntroduceerd — in de vorm van een afgeplatte bal. Het stond ook vol met inscripties (meer bepaald zinloze zinnen). Maar in tegenstelling tot de vorige versie heeft deze een dunne randlijn die langs de hele omtrek loopt. Ook verschenen onderaan twee tekstverklaringen: het woord «Wikipedia» en de zin «The Free Encyclopedia». Ze ondersteunen de monochrome stijl van de afbeelding omdat ze in het zwart op een witte achtergrond staan.

2003 — heden

Wikipedia Logo 2003-vandaag

In 2003 werd het puzzellogo goedgekeurd. Kleine fragmenten tonen letters uit de talen van verschillende volkeren van de wereld. Bovendien bestaat de globe uit hen, niet volledig geassembleerd. Dit betekent de oneindigheid van het proces en de onuitputtelijkheid van informatie. Dankzij de letters werd duidelijk dat de wereldbol enigszins gekanteld is — zoals het hoort, op basis van zijn natuurlijke as.

2010 — heden

Wikipedia Logo 2010-vandaag

Zeven jaar later verscheen er een herzien logo. In feite is dit de vorige versie, onderaan aangevuld met inscripties met twee regels — «Wikipedia» en «The Free Encyclopedia». De inhoud van de puzzels is nagenoeg hetzelfde gebleven. Alleen de vorm van de borden veranderde: ze werden langwerpig gemaakt.

Logo lettertype en kleuren

Wikipedia Logo

De directe symboliek van het embleem is de wens om de hele planeet te bedekken met kennis over veelzijdige onderwerpen. En de ontbrekende stukjes van de puzzels vertegenwoordigen de onvolledigheid van het proces, dat nog steeds aan de gang is, aangezien de wereld van informatie immens is. Fragmenten van het mozaïek met verschillende letters duiden op de meertaligheid van de site.

Het eigenlijke logo ziet eruit als een onafgemaakte wereldbol met dunne randen tussen elementen die het een vloeiende vorm geven. In de vorige versie werden de verkeerde glyphs gebruikt en vervolgens vervangen door de juiste. Onder de wereldbol staat «Wikipedia» met twee vergrote letters (de eerste en de laatste). De zin «The Free Encyclopedia» is cursief gedrukt.

Logo Wikipedia

De huidige versie van de tekst is een combinatie van schreefloze tekens in kleine letters en hoofdletters. Het logo had vroeger het lettertype Hoefler Text, maar werd in 2010 vervangen door Linux Libertine. Het bedrijfspalet is wit, zwart en grijstinten. Er is ook een kleurenlogo uit 2003 met blauwe, rode, gele en groene puzzels.

Wat zijn de symbolen op het Wikipedia-logo?

Het Wikipedia-logo bevat grafemen uit verschillende talen. De wereldbol toont in het bijzonder karakters uit het Thaise, Koreaanse, Arabische, Ethiopische, Japanse, Latijnse, Tibetaanse, Chinese, Griekse, Georgische, Bengaalse, Cambodjaanse en Armeense schrift, evenals elementen van het Tamil, Hebreeuws en Cyrillisch alfabet.

Waar komt het Wikipedia-logo vandaan?

De hoofdinscriptie voor het Wikipedia-logo is ontwikkeld door een gebruiker die zich verstopte onder de bijnaam The Cunctator. Hij presenteerde het in een wedstrijd in 2001. Twee jaar later werd er opnieuw een wedstrijd gehouden - dit keer voor het beste ontwerp van een grafisch embleem. Volgens de uitslag van de stemming heeft de wereldpuzzel van Paul Stansifer gewonnen. Even later werd het aangepast door David Friedland.

Hoeveel Indiase talen zijn er in het Wikipedia-logo?

Het officiële Wikipedia-logo bevat grafemen van de volgende schrijfsystemen van India: Kannada, Tamil, Devanagari, Bengali.