Wikipedia Logo

  Wikipedia Logo

  Wikipedia is een non-profitorganisatie en een gratis online encyclopedie met gratis toegang in verschillende talen. Het geeft een interpretatie aan objecten, concepten, handelingen of verschijnselen. Het bevat ook informatie over bedrijven, merken, fabrikanten, diensten, diensten, individuen, bands, sportteams en merken.

  Betekenis en geschiedenis

  Wikipedia Logo Geschiedenis

  Het debuutlogo voor Wikipedia verscheen in 2001. Het was een ronde bal (een geïmproviseerde wereldbol) die uit vele inscripties bestond. Het is gemaakt door gebruiker Bjornism voor de Nupedia-logowedstrijd. Tijdens de bètatestfase van de dienst werd ook het embleem van de Amerikaanse vlag gebruikt. Het werd voorgesteld door Jimbo Wales.

  Vanaf november 2001 begonnen de lezers van de virtuele encyclopedie actief hun versies van het logo aan te bieden. Als resultaat heeft de administratie een shortlist samengesteld met daarin 24 favoriete opties. De laatste van The Cunctator won.

  In 2003 verschenen er nog een aantal logo-aanpassingen, die nog steeds relevant zijn. Na een andere embleemwedstrijd die in de zomer werd gehouden, won de versie van Paul Stansifer (bijnaam Paullusmagnus). De gebruiker stelde een kleurenlogo voor, gevormd uit puzzels die niet volledig in elkaar waren gezet. In de herfst van hetzelfde jaar werd het verbeterd door David Friedland (gebruiker Nohat). Hij was het die tekstfragmenten verving door letters uit de alfabetten van verschillende volkeren van de wereld.

  In 2010 vond opnieuw een herontwerp plaats door Philip Metschan. De versie werd ook aangepast om qua stijl bij zijn voorganger te passen. Maar tegelijkertijd werden de spelling van het woord “Wikipedia” en de uitdrukking “The Free Encyclopedia” gewijzigd.

  2001

  Wikipedia Logo 2001

  Het debuutembleem is een gestileerde wereldbol bestaande uit inscripties. Boekfragmenten worden regel voor regel gerangschikt en worden eenvoudig uit hun verband gehaald. Ze bevatten geen informatie, maar dienen als ontwerpelementen. Bovendien zijn de woorden een weerspiegeling van het onderwerp van Wikipedia – “spaarvarken” met informatie over alles in de wereld. Het logo heeft ook twee parallelle dunne zwarte lijnen. Ze worden aan weerszijden op dezelfde afstand van de randen en het midden van de cirkel geplaatst.

  2001 – 2003

  Wikipedia Logo 2001-2003

  In 2001 werd een andere versie van het embleem geïntroduceerd – in de vorm van een afgeplatte bal. Het stond ook vol met inscripties (meer bepaald zinloze zinnen). Maar in tegenstelling tot de vorige versie heeft deze een dunne randlijn die langs de hele omtrek loopt. Ook verschenen onderaan twee tekstverklaringen: het woord “Wikipedia” en de zin “The Free Encyclopedia”. Ze ondersteunen de monochrome stijl van de afbeelding omdat ze in het zwart op een witte achtergrond staan.

  2003 – heden

  Wikipedia Logo 2003-vandaag

  In 2003 werd het puzzellogo goedgekeurd. Kleine fragmenten tonen letters uit de talen van verschillende volkeren van de wereld. Bovendien bestaat de globe uit hen, niet volledig geassembleerd. Dit betekent de oneindigheid van het proces en de onuitputtelijkheid van informatie. Dankzij de letters werd duidelijk dat de wereldbol enigszins gekanteld is – zoals het hoort, op basis van zijn natuurlijke as.

  2010 – heden

  Wikipedia Logo 2010-vandaag

  Zeven jaar later verscheen er een herzien logo. In feite is dit de vorige versie, onderaan aangevuld met inscripties met twee regels – “Wikipedia” en “The Free Encyclopedia”. De inhoud van de puzzels is nagenoeg hetzelfde gebleven. Alleen de vorm van de borden veranderde: ze werden langwerpig gemaakt.

  Logo lettertype en kleuren

  Wikipedia Logo

  De directe symboliek van het embleem is de wens om de hele planeet te bedekken met kennis over veelzijdige onderwerpen. En de ontbrekende stukjes van de puzzels vertegenwoordigen de onvolledigheid van het proces, dat nog steeds aan de gang is, aangezien de wereld van informatie immens is. Fragmenten van het mozaïek met verschillende letters duiden op de meertaligheid van de site.

  Het eigenlijke logo ziet eruit als een onafgemaakte wereldbol met dunne randen tussen elementen die het een vloeiende vorm geven. In de vorige versie werden de verkeerde glyphs gebruikt en vervolgens vervangen door de juiste. Onder de wereldbol staat “Wikipedia” met twee vergrote letters (de eerste en de laatste). De zin “The Free Encyclopedia” is cursief gedrukt.

  Logo Wikipedia

  De huidige versie van de tekst is een combinatie van schreefloze tekens in kleine letters en hoofdletters. Het logo had vroeger het lettertype Hoefler Text, maar werd in 2010 vervangen door Linux Libertine. Het bedrijfspalet is wit, zwart en grijstinten. Er is ook een kleurenlogo uit 2003 met blauwe, rode, gele en groene puzzels.