Wiesmann Logo

Wiesmann Logo

Wiesmann is een klein Duits bedrijf dat in 2013 tijdelijk werd gesloten en na een korte onderbreking besloot terug te keren naar de automarkt. Het verscheen in 1988 en bezette de niche van handgemaakte cabriolets. Het werd opgericht door de gebroeders Wiesmann — Friedhelm en Martin. Een van hen behaalde een ingenieursdiploma en de tweede was een geboren zakenman, dus hij wist hoe hij van het beroep van zijn broer een winstgevende onderneming kon maken. Door hun krachten te bundelen, openden ze hun eigen fabriek en begonnen ze met de productie van roadsters. Het debuutmodel ging in 1993 in de verkoop.

Betekenis en geschiedenis

Logo Wiesmann

Ondanks het aanvankelijke succes, ging het project niet door. Het bleek onrendabel, waardoor Friedhelm en Martin het lange tijd niet konden financieren. Het bedrijf kwam nooit op de Amerikaanse markt omdat zijn auto’s te duur waren. De nichefabrikant verkocht sportwagens voor een prijs van 150-200 duizend euro, en de kosten stegen met elk nieuw model. Dit komt door handmatige montage en beperkte oplage — Wiesmann produceerde tot 180 auto’s per jaar. Elk was versierd met een gekko-embleem.

Slechts enkelen konden zich dergelijke machines veroorloven en de Amerikaanse markt voor het bedrijf was voor altijd gesloten. Daarom besloot Wiesmann in 2013 het faillissement uit te spreken. De eigenaren probeerden het bedrijf te verkopen aan het CMMW-consortium, maar de deal ging niet door. Uiteindelijk werd het merk opgekocht door de Indiase broers Sahir en Roheen Berry. De nieuwe eigenaren hadden geen geldproblemen en begonnen meteen aan de wederopbouw van Wiesmann. Ze kondigden de release van het eerste model aan in 2020. Het originele gekko-logo is bewaard gebleven als een iconische historische waarde.

Ook aan het design van de auto is niet veel veranderd: hij is pretentieus maar elegant neoklassiek te noemen. Het prototype heette voorlopig Project Gecko en heeft een ongewone kleur die de kleur van een reptiel nabootst. De productie vindt plaats in de fabriek in de stad Dülmen. Het industriële gebouw is versierd met een enorme metalen gekkofiguur, want dit dier is het belangrijkste symbool van Wiesmann.

Naast het hagedisembleem gebruikt het bedrijf een woordlogo dat meerdere inscripties bevat. Bovenaan staat de merknaam en daaronder de uitdrukking «MANUFAKTUR DER INDIVIDUALISTEN». Beide lijnen zijn even lang omdat de ontwerpers twee lettertypen van verschillende groottes hebben gecombineerd.

Net als veel andere automerken gebruikt Wiesmann een dierenembleem. Maar in tegenstelling tot hen koos ze niet voor een tijger of een jaguar, maar voor een reptiel. De ontwerpers maakten het gekkobeeldje compact en zilverachtig, met details over de vingers met zuignappen — vijf aan elke voet. Voor zover wij weten kan deze hagedis zich aan elk oppervlak hechten. Het bedrijf heeft zich op dit kenmerk geconcentreerd en een parallel getrokken tussen vasthoudende gekko’s en betrouwbare auto’s die aan de weg lijken te «kleven».

Logo lettertype en kleuren

Wiesmann Logo

Voor de merknaam wordt een gestileerd cursief lettertype gebruikt. De letters zijn erg gecondenseerd en lijken qua vorm op kleine letters. De bovenhoeken aan de linkerkant zijn gedeeltelijk afgerond en aan de rechterkant zijn ze scherp gelaten. De «e» en «a» hebben open ronde lijnen. Wat betreft de uitdrukking «MANUFAKTUR DER INDIVIDUALISTEN», deze is geschreven in strikt romeinse letters. Alle tekens zijn hoofdletters, dun en niet serif.

Het embleem met de afbeelding van een gekko is zilverachtig en twee extra kleuren worden gemengd met de hoofdkleur — zwart en wit. Op sommige plaatsen is er een helling, maar er zijn ook gebieden met vaste plekken. Dit is met opzet gedaan om het logo eruit te laten zien als een driedimensionale autobadge.