Wayfair Logo

Wayfair Logo

Wayfair is een Amerikaans bedrijf dat meubels en huishoudelijke artikelen via internet verkoopt. Het is alleen gespecialiseerd in e-commerce en exploiteert zijn vijf sites: de naamgenoot (dit is de belangrijkste), Perigold, Birch Lane, AllModern, Joss & Main. Het virtuele platform biedt 14 miljoen producten van meer dan 11.000 leveranciers. De oprichters zijn twee Amerikaanse zakenlieden, Niraj Shah en Steve Conine. Het hoofdkantoor is gevestigd in Boston, Massachusetts. De magazijnen en extra kantoren van het bedrijf zijn verspreid over de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Ierland, Duitsland en Canada. Het jaar van oprichting is 2002.

Betekenis en geschiedenis

Wayfair Logo Geschiedenis

De debuutnaam van de online winkel is CSN Stores. Maar dit was niet de eerste organisatie die werd opgericht door twee afgestudeerden van Cornell University: ze hadden toen twee bedrijven (Simplify Mobile en iXL). Dat wil zeggen, jonge ondernemers hadden al ervaring. Nadat ze een gezamenlijk bedrijf hadden geopend, begonnen ze rekken en opslagsystemen via internet te verkopen. Een van hen nam de functie van voorzitter, de tweede — de chief executive officer. En ze hebben lang niet nagedacht over de naam, gebruikmakend van de letters van hun initialen.

Een jaar later breidde het bedrijf aanzienlijk uit, nam het personeel aan en voegde tuinproducten toe aan het assortiment om ze op drie nieuwe locaties te verkopen. Gaandeweg werden alle soorten meubels, huishoudelijke artikelen, decorelementen, alles voor reparaties, beddengoed en badaccessoires in de catalogus opgenomen. Toen begon het bedrijf buitenlandse markten te penetreren en in 2011 bezat het meer dan 200 online winkels. Daarna veranderde ze haar naam in Wayfair. Het woord heeft geen conceptuele betekenis — het bestaat gewoon uit twee stammen die gemakkelijk uit te spreken zijn. Deze versie werd aangeboden door een brandingbureau uit Newton.

Rond 2019 kreeg het bedrijf problemen die voor roddels en schandalen zorgden. Hierdoor verliet een groot aantal medewerkers het: sommigen namen uit protest ontslag, anderen moesten vanwege dalende winsten worden ontslagen. Maar ondanks het enorme personeelsverlies heeft het bedrijf nog steeds genoeg mensen: het heeft 2.300 data-engineers en meer dan 3.000 supportmedewerkers in dienst. Branches over de hele wereld zijn verenigd door een gemeenschappelijk logo, dat slechts één keer is gewijzigd.

2002 — 2011

CSN Stores Logo 2002-2011

De debuutversie van het logo is niet vergelijkbaar met de huidige en bestaat uit twee tekstdelen. In de linkerhelft staat de afkorting «CSN», gevormd uit de initialen van Niraj Shah en Steve Conine. Aan de rechterkant staat het woord «Stores» met een miniatuur naschrift «shop easy». Ze worden gescheiden door een dunne verticale lijn. Alle letters in de naam zijn kleine letters, met een nauwelijks merkbare helling.

2011 – 2016

Wayfair Logo 2011-2016

Na een rebranding met een verandering in de huisstijl in verband met de overgang van het bedrijf naar buitenlandse markten, werd het logo-ontwerp vriendelijker. Buitensporige strengheid verdween eruit en er verscheen een vriendelijk grafisch element, gevormd uit twee op elkaar liggende zeshoeken. Ze hebben een langwerpige vorm en verschillende kleuren aan weerszijden: lila, olijf, munt en geel. In de zone van hun kruising is een donkerpaarse ruit, geschilderd in de kleur van de merknaam. Bovendien vervangt een geometrische figuur met een complexe vorm de punt boven de letter «i».

2016 — heden

Wayfair Logo 2016

Het huidige Wayfair-logo gebruikt een ander lettertype. Het is zachter en ronder dan de vorige versie. De kenmerkende verbinding tussen de «yf» blijft behouden, net als het heldere geometrische element. De ontwerpers hebben het eenvoudig naar een andere plaats verplaatst, voor de bedrijfsnaam geplaatst en een klassieke punt boven de «i» gebruikt. Ze veranderden ook de donkerpaarse kleur in helder lila.

De identiteit van dit handelsnetwerk heeft verschillende onderscheidende kenmerken. Ten eerste kleine letters in plaats van traditionele hoofdletters. Ten tweede, het vasthouden aan zachte pastelkleuren. Ten derde, een ligatuur van «y» en «f». Ten vierde een complexe figuur bestaande uit twee langwerpige zeshoeken.

Logo lettertype en kleuren

Wayfair Logo

In het vroegste embleem is de inscriptie in dun cursief lettertype met een minimale helling. Toen kwam het gedrukte lettertype met strikte geometrische tekens en scherpe platte schreven. In de derde versie van het logo wordt een zachte schrijfstijl gebruikt — met vloeiende overgangen en afrondingen. Het corporate palette bestaat uit een combinatie van meerdere tinten paars met olijf, mint en geel.

Logo Wayfair