Wattpad Logo

Wattpad Logo

Wattpad is een soort internetbibliotheek die de verhalen van miljoenen mensen bevat. Daar kunnen schrijvers hun werk delen, hun creativiteit de vrije loop laten en hebben lezers altijd gratis toegang tot nieuwe boeken. Het platform bestaat sinds 2006, ondersteunt meer dan 50 talen en is eigendom van het Canadese bedrijf Wattpad Corp., dat geregistreerd staat onder de naam WP Technology.

Betekenis en geschiedenis

Wattpad Logo Geschiedenis

De primaire bron voor de bibliotheek was Project Gutenberg, een verzameling wereldliteratuur die gedurende tientallen jaren door liefhebbers is verzameld en gedigitaliseerd. Zo kwamen er meer dan 17.000 werken in de Wattpad-planken, waarmee de PG-collectie van 1971 tot 2007 werd aangevuld. De initiatiefnemers waren Ivan Yuen en Allen Lau, die de teksten beschikbaar wilden maken voor bezitters van mobiele telefoons.

Maar dit was niet alles: er verschijnen voortdurend nieuwe auteurs en boeken op het platform en vrijwilligers werken voortdurend aan het verbeteren van de gemeenschap. Een van de symbolen van de ontwikkeling van Wattpad is het moderne logo — een inscriptie met een gestileerde letter «W». Gladde, gebogen en gestroomlijnde lijnen creëren het effect van beweging. Het contrasteert met het oude handelsmerk, dat veel hoeken had.

2006 — 2017

Wattpad Logo 2006-2017

Het Wattpad-project werd in 2006 gelanceerd door het gelijknamige bedrijf. De makers van het merk gebruikten deze naam als het belangrijkste element van het logo. Ze maakten de letters wit en omlijnden ze met een dikke oranje lijn. Ivan Yuen vond zelf een gratis lettertype om het woordmerk te laten opvallen en tegelijkertijd te besparen op ontwerpkosten. In dit geval werd in plaats van de eerste letter «w» een omgekeerde «m» gebruikt. Het werd ook een icoon voor de applicatie, waarvoor het bovendien werd omcirkeld met een witte streep en in een oranje vierkant werd geplaatst.

2018 — heden

Wattpad Logo 2018-vandaag

In 2018 heeft het bedrijf voor het eerst opnieuw ontworpen, waarbij het oude gratis lettertype werd vervangen door een aangepast lettertype met afgeronde hoeken. Als gevolg hiervan verdwenen de contouren en werd de inscriptie volledig oranje. De twee «t»-en in het midden van het woord zijn nu verbonden door een gemeenschappelijke horizontale lijn. Het is een symbool van communicatie tussen alle leden van de gemeenschap.

Tegelijkertijd heeft de Wattpad reader-app een nieuw icoontje dat niets te maken heeft met het vorige logo. Het staat voor de letter «w» en ziet eruit als een slordige penseelstreek. Het wordt samen met een inscriptie of afzonderlijk gebruikt — in een vierkant. Creatief bureau DesignStudio staat achter alle veranderingen.

Logo lettertype en kleuren

Wattpad Logo

Het Wattpad-pictogram zorgt voor een gevoel van beweging omdat de plots van de boeken voortdurend veranderen. Elk verhaal heeft zijn eigen dynamiek, zijn eigen ontwikkelingsweg en de ontwerpers probeerden dit idee met grafische middelen uit te drukken. De huisstijl is ook niet statisch, maar ontwikkelt zich voortdurend om gebruikers te inspireren tot nieuwe verhalen.

Het oude woordmerk leek verouderd vanwege het gratis geometrische lettertype van Händel Gothic, dat dateert uit de jaren zestig. Het enige niet-standaard element was de letter «w», gevormd uit een omgekeerde en gespiegelde «m». DesignStudio heeft voor Wattpad een nieuw, dynamischer lettertype met afgeronde hoeken gekozen. De geschatte tegenhanger is TGL 0-16 Regular van Peter Wiegel.

Logo Wattpad

De basis van het kleurenpalet sinds 2006 is de kenmerkende Hero Orange (# FF500A). Het is een levendige, moderne en energieke tint die interessante gebruikersverhalen belichaamt.