Warka Logo

Warka Logo

Warka is een Poolse brouwerij die een gelijknamige drank produceert met een sterkte van 5,2%. Samen met vier andere merken maakt het deel uit van de Żywiec Group, een meerderheidsbelang in dat eigendom is van het Nederlandse Heineken. De locatie van de onderneming is de stad Warka (Polen). Jaar van oprichting — 1478 (volgens zijn eigen verklaring). De officiële startdatum van de moderne fabriek is 1975, toen deze werd voltooid en in gebruik werd genomen. Het merk zelf verscheen echter iets eerder — in 1968, met de start van de bouw van een uitgebreide productielocatie.

Betekenis en geschiedenis

Warka Logo Geschiedenis

Wat is Warka?

Warka is een brouwerij uit Polen, vernoemd naar de stad waarin het zich bevindt. Het is eigenaar van het gelijknamige merk, waaronder het drie soorten lightbier produceert met een sterkte van 5,2%. Het bedrijf maakt deel uit van de Żywiec Groep en behoort tot het Heineken concern. Het historische jaar van verschijning is 1478. De daadwerkelijke lancering van de gerenoveerde fabriek is 1975.

Zoals Warka opmerkt, gaan zijn wortels diep in de geschiedenis — in de 15e eeuw. Toen in 1478 Bolesław V (prins van Mazovië) de brouwerij aanstelde als de exclusieve leverancier van bier aan zijn hof. Maar sindsdien is er weinig over haar bekend, omdat de productie van een alcoholische drank is gedaald en het bedrijf niet genoeg capaciteit had. In ieder geval begon in 1968 met de bouw van een profielfabriek, die de bevolking zou voorzien van bier van hoge kwaliteit, aangezien de stad Warka al lang bekend staat om zijn productie.

Het werk duurde van 1973-1975 en de officiële opening van de nieuwe brouwerij vond pas aan het einde van de vermelde periode plaats. Het bedrijf begon te opereren onder leiding van Warsaw Brewing Industries (Zakłady Piwowarskie w Warszawie) en was eigenlijk de structurele eenheid ervan. Maar in 1976 werd de fabriek afgescheiden van de grootstedelijke organisatie en verzelfstandigd.

Logo Warka

In 1994 veranderde het brouwerijbedrijf van eigenaar en werd het gereorganiseerd onder de naam Browary Warka Sp. zo. O.». Vervolgens hebben de eigenaren de onderneming opnieuw uitgerust, gemoderniseerd en omgevormd tot de grootste bierleverancier van het land. Daarna werd het eigendom van het Zwitserse bedrijf Welinvest (in 1996), dat de brouwerij verkocht aan het Australische Brewpole BV. In 1999 werd het gekocht door Heineken N.V. en opgenomen in de gecombineerde groep van vijf producenten van alcoholische dranken.

In 2004 beleefde het Poolse bedrijf opnieuw een vernieuwing, waarna het tot 350 miljoen liter bier per jaar kon produceren. Nu omvat het assortiment drie lijnen: Warka Strong, Królewskie en Warka Classic. Flessen en blikjes met een merkdrankje onderscheiden zich door een herkenbaar design, ontworpen in nationale kleuren.

Oud

Warka Oud Logo

In het midden van het logo bevindt zich een langwerpige zeshoek met een driedubbele rand bestaande uit witte, grijsblauwe en blauwe strepen. In het midden, op een rode achtergrond, staat het woord «Warka» met miniatuur schreven in de vorm van stekelige uitsteeksels. De inscriptie is in hoofdletters en is versierd met dezelfde lijnen als de zeshoek, maar in dit geval bevinden ze zich aan de rechterkant en zien ze eruit als schaduwen die volume geven aan de letters.

Boven de naam van het biermerk staat een portret van een beroemde staatsman, deelnemer aan vele politieke protesten, een officier van het Amerikaanse koloniale leger en een Poolse patriot — Kazimierz Pułaski (in het Engels — Casimir Pulaski). Aan de rechterkant is zijn achternaam, aan de linkerkant is de titel die hij droeg. Ter contrast: de generaal is donkerblauw gemaakt en de elementen die hem omringen zijn lichtgrijs. Hieronder vindt u de merkonderscheidingen die zijn ontvangen voor de hoge kwaliteit van het product. Op een ervan staat het geschatte jaar van oprichting van het bedrijf — 1478. Ernaast zijn geschilderde hopbladeren en kegels.

Nieuw

Warka Nieuw Logo

In het moderne logo raakten de wijzigingen kleine details, terwijl de belangrijkste werden behouden. Waaronder een portret van Casimir Pulaski in een cirkel, Poolse opschriften «General» en «Pułaski», een gewaagde merknaam met kleine schreven in de vorm van scherpe uitsteeksels. Anders wordt het embleem lichter gemaakt: in plaats van veel kleine onderdelen worden korte en lange lijnen gebruikt. Ze zijn te vinden rond het portret, evenals aan de boven- en onderkant van het woord «Warka». De rode achtergrond is niet langer beperkt tot een zeshoek — hij is gemeenschappelijk voor alle delen en heeft de vorm van een vierkant.

Bij de modernisering van het logo van het Poolse biermerk hebben de ontwerpers de belangrijkste elementen behouden die de grote betekenis van Polen in de wereldgeschiedenis benadrukken. Het bijgewerkte palet van het alcoholbedrijf wordt ook gepresenteerd met politieke ondertoon — het is ontworpen in de kleuren van de nationale vlag van het land.

Logo lettertype en kleuren

Warka Logo

Het lettertype is geïnspireerd op grote oude letters die op borden in tavernes worden gebruikt. Het is gebaseerd op een gedurfde schreef met korte, loodrechte lijnen die harmonieus versmelten met de stelen van de letters. Nu bestaat het bedrijfspalet van het merk uit rode en witte kleuren, die als nationaal worden beschouwd. Voorheen werden ook donkerblauw en grijsblauw gebruikt.