Waitrose Logo

Waitrose Logo

Waitrose (volledige naam — Waitrose & Partners) is een winkelketen van honderden supermarkten die verspreid zijn over het VK. Het is ook een merk voor de verkoop van producten in het binnenland en voor de export ervan naar het buitenland. Het bedrijf werd in 1904 opgericht door Wallace Waite, David Taylor en Arthur Rose, en in 1937 werd het overgenomen door het John Lewis Partnership, dat nog steeds eigenaar is van het handelsmerk. De plaats van herkomst van de eerste winkel is het Acton-gebied in Londen (Groot-Brittannië). Tegenwoordig zijn de hoofdkantoren gevestigd in de Engelse steden Bracknell en Victoria.

Betekenis en geschiedenis

Waitrose Logo Geschiedenis

Aanvankelijk was het gewoon een kruidenierswinkel die in West-Londen werd geopend door een groep van drie ondernemers. De organisatie was in feite een samenwerkingsverband, maar na vier jaar vanaf het moment van werken is dat niet meer het geval, omdat een van de oprichters het heeft verlaten. Op het moment dat het werd opgenomen door het John Lewis Partnership, had het al tien eigen verkooppunten.

Toen begon het verhaal van ups en downs. In 1944 groeide het netwerk dus met 12 verkooppunten tegelijk. In 1951 schakelde een van de Waitrose-winkels volledig over op een zelfbedieningssysteem. Vanaf 1955 breidde het commerciële netwerk zich door heel Londen uit, in de jaren zestig concentreerde het zich op het zuidoosten van Engeland, en in de jaren zeventig begon de landelijke expansie door het hele land.

Bovendien was het merk Waitrose de eerste die de verkoop van biologische producten opende en begon met online winkelen met thuisbezorging. Als gevolg hiervan werd het merk zo beroemd dat het embleem werd vertrouwd door de bevolking in het hele VK. Geen wonder dat hij een bevel kreeg van het koninklijk hof voor de levering van voedsel en alcoholische dranken voor koningin Elizabeth II en prins Charles.

Wat de branding betreft, moet worden opgemerkt: aanvankelijk heette de winkelketen Waite, Rose & Taylor — naar de namen van de organisatoren. Maar met het vertrek van een van hen, veranderde het zijn naam in Waitrose. Het was deze versie die de basis van het embleem werd.

1904 — 1908

Waite, Rose & Taylor Logo 1904-1908

Het eerste logo zag eruit als een eenvoudige plaquette met de namen van de eigenaren van de winkelketen. De tekst stond op een bruine langwerpige rechthoek en bestond uit de zin «Waite, Rose & Taylor».

1908 — 1955

Waitrose Logo 1908-1955

Nadat Taylor het bedrijf had verlaten, werd de naam afgekort tot de Waitrose-versie, die nog steeds relevant is. Qua individuele merkidentiteit is er bijna niets veranderd. Het logo zag eruit als een simpele groteske letters op een donkere achtergrond.

1955 — 1969

Waitrose Logo 1955-1969

Omdat het uithangbord het belangrijkste is voor een merk met echte verkooppunten, is ervoor gekozen om een ​​persoonlijke identiteit te blijven gebruiken. Dat wil zeggen, er was niets overbodigs aan het embleem — alleen de naam van het netwerk, uitgevoerd in hoofdletters. De letters hadden uitgesproken schreven en een brede rangschikking tussen karakters. De kleurstelling van het logo is monochroom en bestond uit een combinatie van zwart en wit.

1969 — 1987

Waitrose Logo 1969-1987

De ontwerpers hebben het lettertype enorm, breed en vet gemaakt. Als gevolg hiervan zag de inscriptie er groot uit. De schreven zijn ook vergroot, dus ze zijn aanzienlijk uitgebreid, waardoor ze aan de uiteinden van de karakters een soort mini-rechthoeken zijn geworden.

1987 — 2004

Waitrose Logo 1987-2004

De ontwikkelaars lieten in feite hetzelfde lettertype achter, maar verminderden de breedte van de letters. Het resultaat is dat de letters op het logo dun, gracieus en goed leesbaar zijn geworden.

2004 — 2018

Waitrose Logo 2004-2018

Na de herinrichting kreeg het merk een kleurenembleem met een naam in een strak lettertype. De letters zijn groen en volledig verstoken van schreven. Ze zijn langwerpig, helder, gehakt. De nadruk lag vooral op de «t», die de onderkant volledig miste, en de bovenkant was schuin afgesneden, waardoor hij scherp leek.

2018 — heden

Waitrose & Partners Logo 2018-vandaag

De ondernomen update heeft betrekking op de rebranding van het bedrijf. Na het hernoemen verscheen een toevoeging in de naam: ampersand & en het woord «Partners». De ontwerpers hebben ook aan de letters gewerkt, met een ander lettertype — schoon, open, dun, waardoor de letters snel leesbaar zijn. Ze hebben ook de kleur aangepast door een donkere olijftint te kiezen. Deze optie heeft een kleine functie die bijna onzichtbaar is. Het feit is dat de laatste twee letters in het toegevoegde deel («R» en «S») iets kleiner zijn dan de rest van de karakters.

Logo lettertype en kleuren

Waitrose Logo

Voor een merk is het allerbelangrijkste de herkenbaarheid en veelzijdigheid van het logo zodat de naam van de supermarkten gehoord wordt. Daarom kozen de eigenaren voor een eenvoudige maar effectieve oplossing: een minimalistisch logo dat alleen uit tekst bestaat. Sommige varianten voor Waitrose zijn ontwikkeld door reclame- en marketingbureau Monotype Imaging en studio Interbrand.

Logo Waitrose

Aanvankelijk gebruikte de winkelketen bewegwijzering, die werd gedomineerd door serif-tekens. Maar vanaf 2004 werd een radicaal tegenovergestelde variant van letters goedgekeurd — glad, gehakt, uit de categorie Sans Serif. Elk logo had zijn eigen schrijfstijl en kwam, gebaseerd op het jaar, dicht bij lettertypen als Clarendon Wide Medium, Typewriter FS Condensed Bold, Century Schoolbook FS Regular, Humanist 521 Regular en Chantilly Medium. Het kleurenschema is monochroom en bestaat uit een combinatie van zwart en wit (voorheen) en olijfgroen en wit (nu).