VMware Logo

VMware Logo

VMware is een Amerikaans virtualisatie- en cloud computing-softwarebedrijf. Het was de eerste die met succes de x86-architectuur implementeerde met zijn x86-desktopsoftware voor Microsoft Windows, macOS en Linux. De organisatie ontwikkelt ook digitale enterprise-producten voor VMware ESXi die rechtstreeks op serverapparaten draaien zonder dat een onderliggend besturingssysteem nodig is. Het werd opgericht door een getrouwd stel — wetenschapper professor Mendel Rosenblum en ondernemer Diane Greene. Daarnaast waren de stichtende leden Edouard Bugnion, Ellen Wang en Scott Devine. De tijd van de opkomst van een softwarebedrijf is 1989. Het hoofdkantoor is gevestigd in Palo Alto, Californië.

Betekenis en geschiedenis

VMware Logo Geschiedenis

Rosenblum en Greene waren de eerste afgestudeerde studenten aan de University of California in Berkeley. Ze hadden al hun eigen ontwikkelingen, die de basis vormden voor softwaretechnologieën. Tot het team behoorde ook Bugnion. De mede-oprichter hielp niet alleen bij het verbeteren van virtuele producten, maar was ook technisch directeur en hoofdarchitect. In 2005 verliet hij VMware en richtte hij Nuova Systems op, dat onderdeel werd van Cisco.

Het jaar 1998 is de tijd van de informele opkomst van het bedrijf, aangezien het bijna 12 maanden lang in het geheim werkte, zonder zich op enigerlei wijze te laten zien. En pas in 1999 werd op het internationale congres DEMO een nieuwe speler op de digitale markt gepresenteerd. Het bedrijf had toen al 20 medewerkers. Twee jaar later bood het VMware GSX-software aan voor gehoste en niet-gehoste servers. In 2003 introduceerde ze Virtual SMP, vMotion en VMware Virtual Center virtualisatietechnologieën, en in 2004 bracht ze ondersteuning uit voor de 64-bits versie.

Logo VMware

Maar de zaken binnen het bedrijf waren problematisch. In 2004 werd het, conform de overeenkomst, overgenomen door EMC, dat later 15 procent van de aandelen verkocht. Als gevolg hiervan begon de softwareorganisatie financiële problemen te krijgen, waardoor de raad van bestuur het hoofd en de belangrijkste mede-oprichter van VMware, Diane Greene, ontsloeg. Dit gebeurde in 2008. Een paar maanden later nam ook de leidende onderzoeker Mendel Rosenblum, wiens ideeën de basis vormden voor de oprichting van het bedrijf, ontslag.

Geleidelijk ging alle controle over de activiteiten over naar EMC, dat later fuseerde met Dell. In 2021 veranderde het bedrijf opnieuw het administratief personeel in een poging om de winst te vergroten. Ondanks de wrijvingen en claims tegen het management, behield ze haar oorspronkelijke identiteit om de bekendheid bij de consument niet te verliezen. Daarom zijn er slechts twee logo’s in zijn geschiedenis.

1999 — 2009

VMware Logo 1999-2009

Het embleem bestaat uit drie vierkanten met afgeronde hoeken. Ze zijn willekeurig over elkaar heen gelegd en vormen op elk kruispunt een andere geometrische figuur — vierkanten, driehoeken, verticale en horizontale rechthoeken. Dit geeft de veelzijdigheid van softwareproducten aan en de eigenschap om virtuele elementen te combineren tot één geheel. De lijnen zijn zacht en glad. De inscripties aan de rechterkant zijn ook gemaakt in een vergelijkbare stijl. Ze zijn opgesteld in gestroomlijnde en licht afgeronde kleine letters. Het samengestelde woord «vmware» is semi-verbonden, dat wil zeggen dat bijna alle karakters zijn losgekoppeld en op enige afstand van elkaar staan, met uitzondering van de eerste twee. Tussen de «vm» zit bovenaan een ligatuur, waardoor het lijkt alsof de karakters in elkaar overlopen. Bovendien zijn ze vetgedrukt, terwijl alle volgende in normaal zijn. De hoofdkleur van het logo is zachtblauw van het lila spectrum.

2009 — heden

VMware Logo 2009

In deze periode wordt een embleem gebruikt dat bijna volledig overeenkomt met de originele versie. Het verschil tussen beide zit hem in de kleurprestaties: voordat het licht was, is het nu donker. Bovendien verwijderden de ontwerpers de dunne vierkante kaders aan de linkerkant en lieten alleen de naam van de digitale virtualisatiedienst over.

Door de drie vierkanten te verwijderen die vroeger voor het woord «vmware» stonden, combineerden de ontwikkelaars ze tot één geometrische vorm van een vergelijkbare vorm met een donkergrijze vulling. Het icoon toont ook de eerste twee letters van de naam van de organisatie. Ze zijn ontworpen in dezelfde stijl als de hoofdinscriptie.

Logo lettertype en kleuren

VMware Logo

Voor zijn identiteit koos het virtuele computertechnologiebedrijf een zacht schreefloos lettertype. Het lijkt het meest op de Calibri-headset in combinatie met het Bahnschrift. De huidige kleurenversie bestaat uit zakelijke tinten: grafietgrijs op een witte achtergrond.