Virgin Media Logo

Virgin Media Logo

Virgin Media is een dochteronderneming van Liberty Global. Hij vertegenwoordigt een telecommunicatiebedrijf dat in 2006 werd opgericht in het hart van de Virgin Group. Dit is tot stand gekomen door de fusie van Telewest en NTL tot NTL: Telewest. De nieuw gecreëerde structuur werd gekocht door de mobiele operator Virgin Mobile UK en een jaar later onderging het een rebranding en kreeg het zijn huidige naam. Het is beroemd geworden om zijn ongebruikelijke marketingoplossingen en revolutionaire servicepakketten, waaronder breedbandinternet, telefoon en televisie. Virgin Media was de eerste in het VK die zo’n 3-in-1-aanbieding deed, en de rest van de telecomreuzen namen het idee later over.

Betekenis en geschiedenis

Virgin Media Logo Geschiedenis

Het telecombedrijf bedient meer dan 50% van de Britse huishoudens en biedt een topsnelheid van 300 Mbps. Maar dit is niet het enige dat het anders maakt. Om haar concurrentievoordeel te laten zien, houdt Virgin Media vast aan specifieke waarden die haar visuele identiteit bepalen. Het merk communiceert zijn aanwezigheid met ongebruikelijke marketingtechnieken, trekt beroemdheden aan en houdt vast aan een solide reeks waarden.

Een ander aspect dat de zichtbaarheid van Virgin Media beïnvloedt, is het logo. Het zag er altijd hetzelfde uit, op kleine verschillen in ontwerp na, en behield de vorm van het oneindigheidsteken. Dit ondanks het feit dat het bedrijf niet langer deel uitmaakt van de Virgin-groep en deel uitmaakt van de Anglo-Nederlands-Amerikaanse onderneming Liberty Global. Nadat ze in 2013 van eigenaar veranderde, slaagde ze erin de oude naam en andere elementen van de identiteit te behouden, die ze nu onder licentie gebruikt.

2007 — 2011

Virgin Media Logo 2007-2011

2006 was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Virgin Media: Telewest en NTL fuseerden tot één samenhangend NTL: Telewest. Vervolgens namen ze Virgin Mobile over, waardoor ze een volledige service konden bieden. Aan het eind van het jaar maakte de nieuwe telecomorganisatie een naamswijziging bekend. Als gevolg van de rebranding werd het Virgin Media Inc. en ontving een felrood omgekeerd logo van acht.

Aan de linkerkant van het oneindigheidsteken stond het witte woord «Maagd», diagonaal met de hand geschreven en onderstreept met een lange witte lijn. De rechterkant is verduisterd en bovenaan versierd met een helder glanzende boog. De vrije ruimte onderaan werd ingenomen door de zwarte «media»-letters, bestaande uit schreefloze kleine letters. Het rood-zwarte verloop met ongelijkmatige verduistering gaf een speciale charme aan het logo.

2011 — 2012

Virgin Media Logo 2011-2012

In 2011 besloot het telecommunicatiebedrijf zijn patriottisme te tonen en voegde het Union Jack-element toe aan het embleem, dat de rechterkant van de omgekeerde acht siert. Dit herontwerp markeerde de Olympische Spelen van 2012 in het VK en is een feestelijk symbool van eer voor het aanstaande diamanten jubileum van de koningin.

De vernieuwde visuele identiteit was bedoeld om de toewijding van Virgin Media aan het thuisland te benadrukken. Het nationalistische logo werd voor het eerst gezien door het publiek op 15 oktober, toen een gerelateerde advertentie werd uitgezonden. De vorm van het oneindigheidsteken is niet veranderd. Maar de ontwerpers speelden met kleuren: ze veranderden de grote klodder in een rode robijn, verwijderden de felle highlights en voegden een kleine neongloed toe. De lettertypen blijven hetzelfde, maar het woord ‘media’ is donkerroze geworden en groter geworden.

2012 — 2013

Virgin Media Logo 2012-2013

Toen de Olympische Spelen voorbij waren en de hype wegebde, keerde telecommunicatiebedrijf Virgin Media terug naar zijn klassieke logo-ontwerp. Union Jack is weg. Tegelijkertijd bleef een vage neonglans aan de rechterkant behouden en werd de hoeveelheid zwart verminderd ten gunste van rood.

2013 — heden

Virgin Media Logo 2013-vandaag

In 2013 bereikte de mode voor minimalisme Virgin Media: het bedrijf vereenvoudigde het hoofdsymbool door het verloop en veelkleurig weg te halen. De visuele stijl is gemaakt door specialisten van het bureau Wolff Olins. Ze lieten de gebruikelijke typografie achter en verwijderden complexe elementen. De Virgin-letters werden opnieuw rood geverfd en verschenen op een witte achtergrond. Om ervoor te zorgen dat de rechterkant van de «liggende figuur» niet leeg is, hebben de ontwerpers het woord «media» erin overgebracht, dat vroeger onderaan stond. Het was het eerste herontwerp sinds Liberty Global het bedrijf kocht.

Logo lettertype en kleuren

Virgin Media Logo

Ondanks frequente en radicale updates heeft het embleem altijd een stabiele vorm gehad en zag het eruit als een teken van oneindigheid. Het gestileerde symbool dient als basis voor de rest van de details. Het geeft de betrouwbaarheid en consistentie van Virgin Media aan, toont de stabiliteit van de verbinding. Het doel is om vertrouwen op te bouwen in de diensten van een telecommunicatieorganisatie.

Er wordt een niet-bestaand lettertype gebruikt voor het woord «Maagd». Het lijkt erop dat de auteur van het logo de letters met de hand heeft getekend met een van de grafische tools (penseel). De stijl van de letters in het woord «media» lijkt op het lettertype Stolzl Medium, maar dan met afgeronde hoeken.

Logo Virgin Media

Rood is de klassieke kleur voor alle afbeeldingen van Virgin Media. Voorheen werd het aangevuld met zwart en gepresenteerd als een verloop, maar nu wordt het alleen gecombineerd met een lege witte achtergrond. Deze vereenvoudiging was een volgende stap in de richting van minimalisme.