Viper Logo

Viper Logo

Dodge, onderdeel van Stellantis North America, registreerde het merk Viper in 1992. Dit model was gebaseerd op de Mitsubishi 3000GT en was geïnspireerd op het ontwerp van de legendarische Britse sportwagen AC Cobra. De eerste versie als conceptauto verscheen in 1989. Hij heette Copperhead, en nu worden alleen motoren zo genoemd. Vanaf 2021 zijn er vijf generaties van de Viper met hun eigen specificaties. De auto’s van de GTS-R- en Competition Coupe-series werden vaak gebruikt in de autosport en rijders wonnen er meermaals prijzen mee.

Betekenis en geschiedenis

Viper Logo Geschiedenis

Het ontwerp van de vroege modellen is te danken aan Tom Gale, die voor de Chrysler Corporation werkte. Maar het uiterlijk van de auto’s zou onvolledig zijn zonder het iconische Viper-logo. De ontwikkelaars hebben de merknaam verschillende keren gewijzigd om het moderner en, naar alle waarschijnlijkheid, agressiever te maken. De veranderingen vielen samen met de release van nieuwe versies van de sportwagen. Het derde embleem werd in 2013 geïntroduceerd met de introductie van de SRT Viper. Maar fans konden haar al veel eerder zien — in 2010 bij de Dodge Viper Owners Invitational.

1992 — 2002

Viper Logo 1992-2002

Het logo voor de eerste Dodge Viper RT/10 heet de Sneaky Pete. Het bestaat uit twee hoofdelementen: een slangenkop en een driehoekig heraldisch schild met een breed frame. Het reptiel ziet er kalm uit en lijkt te glimlachen. Door haar samengeknepen ogen lijkt het alsof ze een verraderlijk plan overweegt. De basis van het 2D-pictogram is wit en de omtrek is helemaal zwart, dus het ontwerp is zo eenvoudig mogelijk. Dit Viper-symbool is nog steeds te zien op souvenirkleding.

2003 — 2010

Viper Logo 2003-2010

In 2003 werd de Dodge Viper SRT10 geïntroduceerd. Tegelijkertijd verscheen er een nieuw logo, vergelijkbaar met het vorige. Het algemene concept is niet veranderd, maar langs de rand van het schild is een gedurfde zwarte lijn getrokken en het interieur is opnieuw zwart geverfd. Het silhouet van de slang werd wit. Het hoofd wordt in het volledige gezicht getoond, de mond is wijd open en vier scherpe hoektanden zijn zichtbaar. Hierdoor wordt het embleem informeel Fangs genoemd. Ze sierde sportwagens tot 2010, toen de productie van de SRT10 eindigde.

2013 — heden

Viper Logo 2013-vandaag

Het Stryker-logo werd in 2012 openbaar met de introductie van de SRT Viper uit 2013, ontworpen door Vince Galante, eigenaar van de Viper en onderdeel van het ontwerpteam van Chrysler. Hij maakte de slang agressief: het valt op dat de adder in een ring opgerold is en klaar staat om het slachtoffer aan te vallen.

De basis van de tekening is zwart en het frame en de contouren van het reptiel zijn lichtgrijs. De vorm van het schild is niet veranderd, alleen de onderste hoek is nu geslepen. Het beeld ziet er realistischer uit dan eerdere versies.

Logo lettertype en kleuren

VIkings Logo

De nieuwe badge, de Stryker genaamd, komt overeen met de krachtige en agressieve sportwagens die in 2013 werden gelanceerd. Volgens Vince Galante zelf volgen de lijnen van het hoofd en het lichaam van de slang de rondingen van de auto’s, en daarom zijn ze zo zacht. De nieuwste versie van het embleem ligt zo dicht mogelijk bij de merknaam. De ontwerper probeerde de adder herkenbaar te maken, hoewel hij een gezonde dosis artistieke interpretatie aan de tekening toevoegde.

Logo Viper

Er zijn nooit inscripties op het Viper-logo geweest, omdat het te herkennen is zonder zelfs maar de merknaam te noemen. Het kleurenschema is altijd beperkt gebleven tot een monochrome combinatie van wit en zwart. De enige uitzondering is het moderne logo, dat donkergrijs gebruikt in plaats van wit.