Vikings Logo

VIkings Logo

De historische televisieserie Vikings is een project van History Channel dat gespecialiseerd is in documentaires en populair-wetenschappelijke films. Michael Hirst is de producent en schrijver. Het begin van de opnames werd aangekondigd in 2012 en de première vond plaats in 2013. De nieuwste afleveringen werden uitgebracht in 2020. De familiesaga onthult de kroniek van het leven van Ragnar Lothbrock, zijn carrièregroei en spirituele connectie met dierbaren. Naarmate het verhaal vordert, worden kijkers zich bewust van hoe Ragnar koning werd en de Viking-stammen ertoe bracht andere staten te overvallen.

Betekenis en geschiedenis

Logo VIkings

Ondanks het feit dat de fictieve serie gevuld is met gewapende conflicten en bloedige veldslagen, was er plaats voor familiewaarden en diepe filosofie. Een opvallende weerspiegeling van dit aspect is het logo, dat in 2013 voor het eerst door het publiek werd gezien in een exclusieve Vikings-trailer. Het belangrijkste element is een grote «V», de eerste letter van de titel van de seriefilm. Het oogt metaalachtig en oogt tweeledig: aan de ene kant is glanzend staal een kunstwerk geworden, aan de andere kant is het een koud wapen geworden.

Deze indruk is ontstaan ​​dankzij het werk van kunstenaars die met behulp van computergraphics maximaal realisme hebben bereikt. Over het algemeen vertegenwoordigt de complexe structuur de veelzijdigheid en ambiguïteit van de Vikingcultuur. Deze middeleeuwse Scandinavische zeelieden waren immers niet alleen militante agressors, maar hadden ook een diepe spirituele band.

Hun familiewaarden, kunst, talenten en vooruitgang worden weergegeven aan de linkerkant van de letter «V». De bovenkant bestaat uit zes strepen die in twee richtingen uiteenlopen. Dit is een verwijzing naar de technologische vooruitgang van de Vikingen. Iets eronder staat een rond ornament met verweven lijnen — een symbool van de onlosmakelijke band tussen bloedverwanten en broederschap. Aan de basis van de «V» is er ook een cirkel, maar met een patroon van bladeren. Het duidt de spirituele kant van het leven aan, het verlangen naar continue groei en ontwikkeling, de geboorte van iets nieuws.

Een heel andere betekenis is ingebed in de rechterkant van de brief. Ze ziet eruit als een geslepen mes en vertegenwoordigt de wrede gebruiken van de stammen. Het is het toonbeeld van gewapend conflict, dood, geweld en strijdlust. Om misverstanden te voorkomen, schilderden de ontwerpers het midden van het lemmet karmozijnrood. Dankzij zo’n palet wordt het duidelijk dat we het hebben over de bloederige gebruiken van de Vikingen, en niet over hun vermogen om slagwapens te maken.

Het V-teken wordt aangevuld met de letters ‘VIKINGS’ in dezelfde stijl. Elke letter in de titel van de serie bestaat ook uit bladen met dunne witte randen. Ze komen overeen met het algemene concept en zien eruit als smeden.

Alle symbolen die zijn gebruikt om het embleem te ontwerpen, zijn ontleend aan het dagelijkse leven van de Vikingen. Dit is een weerspiegeling van een hele laag middeleeuwse cultuur. Het linker «V»-segment (gevorkte strepen) is bijvoorbeeld geïnspireerd op afbeeldingen van echte schepen van Scandinavische zeilers.

Broederschapssymbolen bestonden ook in werkelijkheid. Toegegeven, het logo maakt gebruik van gewijzigde runenelementen: de ontwerpers hebben ze gestileerd om zich aan te passen aan andere delen van de tekening. Dit is een belangrijk aspect van het plot, omdat de hoofdpersoon alles voor zijn volk probeert te doen, zijn zoon opvoedt en van zijn familie houdt.

Het laagste symbool wordt de levensboom genoemd. Hij is de kern van de Scandinavische mythologie. Vikingen identificeerden Yggdrasills-as met het universum en geloofden dat het verleden, heden en toekomst erop werden vastgehouden. Kwade krachten leefden tussen de wortels, de wereld van mensen was rond de stam en de goden leefden op de takken. De levensboom stond in contrast met de rechterkant «V» — een zwaardblad met bloedvlekken. Schuren, scheuren, krassen wijzen erop dat het wapen al in de strijd is gebruikt. Het is de belichaming van onenigheid en fysieke mishandeling.

Logo lettertype en kleuren

VIkings Logo

De ontwerpers hebben de belettering «VIKINGS» helemaal opnieuw gemaakt met hun eigen belettering. Elk symbool is versierd met drie diagonale lijnen en schuin aan de uiteinden. Op basis van het logo creëerde gebruiker RamaelK een gestileerd schreefloos lettertype genaamd Vikings.

Zowel het embleem als het woordmerk van de show zijn gekleurd in verschillende grijstinten. Het kleurenpalet creëert het effect van een staalglans, alsof alle elementen van metaal zijn. De grijze en zilveren tinten verdunnen de rode spatten die op bloedvlekken lijken. De gradatie van de rode schaal is ook breed genoeg — van helder scharlaken tot kastanjebruin.