Videocon Logo

Videocon LogoGediversifieerd conglomeraat Videocon Industries Ltd. is gevestigd in India, maar heeft 17 productielocaties over de hele wereld. Hij bezit veel merken die vertegenwoordigd zijn in de belangrijkste sectoren van consumentenelektronica. Daarnaast houdt de groep zich bezig met detailhandel, levert ze telecommunicatiediensten en bezit ze olie- en gasbedrijven. Maar zelfs met zo’n indrukwekkende portefeuille moest het bedrijf in 2019 vanwege grote verliezen het faillissement aanvragen. Het blijft echter werken en wordt nog steeds beschouwd als een van de grootste fabrikanten van telescopen, met een derde plaats ter wereld.

Betekenis en geschiedenis

Videocon Logo Geschiedenis

Het Videocon-conglomeraat, opgericht in 1979, schonk kleurentelevisies aan India en nam vervolgens vorstvrije koelkasten en smartphones over. Het reageerde voortdurend op de veranderende marktdynamiek en de in 2009 doorgevoerde rebranding werd een symbool van deze ontwikkeling. De transformatie had alleen betrekking op het logo: na de update werd een eenvoudig abstract pictogram nog eenvoudiger en abstracter, wat de aandacht van jonge mensen moest trekken.

1979 — 2009

Videocon Logo 1979-2009

Het eerste Videocon-embleem leek in grote lijnen op het omgekeerde Infiniti-logo. Maar als de complexe geometrische figuur van de Japanse automaker in de vorm van een onvolledig ovaal het pad markeerde dat naar de horizon leidde, dan bleek de Indiase bedrijvengroep veel prozaïscher te zijn. Vanuit haar oogpunt is de V-vormige streep niet meer dan de letter V en is het halfovaal een veelgebruikt decoratief element.

Het woord «VIDEOCON» stond onderaan. Hoofdletters, zwarte kleur en gedurfde markeringen maakten het mogelijk om te focussen op de naam van het bedrijf, hoewel het een beetje opzij lag.

2009 — heden

Videocon Logo 2009-vandaag

Het herontwerp van 2009 weerspiegelt het concept van ervaringsverandering, dat verondersteld werd nieuwe klanten aan te trekken — jonger, creatiever en mondiaal gericht. Daarom werd de presentatie van de huisstijl gemaakt door de Indiase acteur Shahrukh Khan, bekend als «Baadshah of Bollywood».

Het middelpunt van het logo is groene vloeibare lava die van vorm verandert. Het oorspronkelijke idee is van de marketingstudio Interbrand Singapore. Ze ontwikkelde niet alleen huisstijl voor Videocon, maar ook een serie cartoons met twee druppels groene lava genaamd Mouw en Chouw. In het verhaal doen fictieve personages goede daden en verrukken ze anderen. Aangenomen werd dat een dergelijke PR-beweging vertrouwen in het merk zou creëren en herkenbaar zou maken.

Logo lettertype en kleuren

Videocon Logo

Groene druppels zijn niet alleen een abstracte tekening, maar ook een gestileerde letter «V». Ze zien er driedimensionaal uit en zien er buigzaam uit door ongelijkmatige kleuring. Het ongebruikelijke ontwerp symboliseert de innovatie die het bedrijf leidt bij de productie van technologische producten. Het doel van het nieuwe logo is om een ​​emotionele band met de consument tot stand te brengen, dus probeerden de ontwerpers niet veel hoeken te gebruiken.

Logo Videocon

Onder het grafische element bevindt zich een zwarte inscriptie «VIDEOCON». Het merkbureau heeft een aangepast lettertype voor het logo ontwikkeld, dat niet lijkt op het oude lettertype uit 1979. Ten eerste hebben de letters geen schreven. Ten tweede zijn veel van de hoeken afgerond. Ten derde ziet «E» eruit als «C» met een horizontale streep in het midden, en «N» lijkt op dezelfde «C», maar met het open gedeelte naar beneden gericht.

Naast zwart bevat het palet verschillende tinten groen. Ze symboliseren frisheid en weerspiegelen het milieubeleid van de groep. Door de lineaire gradiënt lijken de druppels driedimensionaal.