Veuve Clicquot Logo

Veuve Clicquot Logo

Veuve Clicquot is een van de grootste champagnemerken ter wereld. Het is eigendom van Veuve Clicquot Ponsardin, opgericht in 1772. Het werd opgericht door een Franse ondernemer, textielarbeider en eigenaar van de wijngaard Philippe Clicquot-Muiron, die van het bedrijf een familieaangelegenheid maakte. Het hoofdkantoor van Champagne House is gevestigd in Reims (Frankrijk). Hij is eigenaar van verschillende innovaties op het gebied van het maken van een mousserende drank: de creatie van de eerste millesim-wijnlijn (in 1810), de introductie van raadseltechnologie (tabel voor remuage, in 1816), de ontwikkeling van gemengde roze champagne (in 1818 ). Het Franse handelsmerk werd wijdverbreid na de Napoleontische oorlogen. Het is sinds 1987 eigendom van LVMH.

Betekenis en geschiedenis

Veuve Clicquot Logo Geschiedenis

Wat is Veuve Clicquot?

Veuve Clicquot is een Frans alcoholisch merk dat verschillende soorten champagne vertegenwoordigt. Het is eigendom van Veuve Clicquot Ponsardin en maakt deel uit van LVMH. Het handelsmerk bestaat al sinds 1772, toen Philippe Clicquot-Muiron werd opgericht. De hoofdfabriek en het hoofdkantoor zijn gevestigd in de stad Reims in de Champagnestreek.

Clicquot was in de eerste plaats bankier en textielarbeider, waar hij zijn hele leven aan wijdde. Maar tegelijkertijd was hij de eigenaar van de wijngaarden in de Champagnestreek, dus besloot hij zijn eigen wijnhandel te organiseren. Zijn belangrijkste taak was om de smaak van wijn te verbeteren, zodat buitenlandse kopers het leuk zouden vinden. Als resultaat leverde de onderzoeker elk jaar tot 4.000 flessen op de markt en tot 7.000 bij de oogst.

In 1798 huwde hij zijn zoon François Clicquot met de dochter van zijn zakenpartner Barbe-Nicole Ponsardin. Daarna werd zijn wijnbedrijf omgedoopt tot Clicquot-Muiron et Fils. De jaarlijkse verkoop van champagne steeg tot 60.000 flessen (in 1804). Door de enorme winsten verlegde de ondernemer alle andere activiteiten naar de achtergrond. Het bedrijf begon langeafstandsreizende verkopers in te huren om merkproducten te distribueren.

Sinds 1801 is het beheer van het wijnhuis volledig in handen van François Clicquot. Hij reisde vaak om reclame te maken voor zijn drankje en om kennis te maken met de smaak van klanten. De jonge zakenman bracht ook een compleet boek met bestellingen van handelaren en particulieren mee. In 1805 stierf hij plotseling aan buiktyfus en liet hij het bedrijf over aan een 27-jarige weduwe. Philippe Clicquot wilde aanvankelijk het familiebedrijf liquideren, maar de vrouw van zijn zoon haalde haar schoonvader over om dit niet te doen, omdat ze besloot het werk voort te zetten dat hij was begonnen.

De weduwe ging door veel moeilijkheden, aangezien een vrouwelijke ondernemer in die tijd als godslastering werd gezien: ze wachtte op het lot van slechts een troosteloze echtgenote, minnares en moeder. Maar Madame slaagde erin en bewees dat ze meer verdient. Gelukkig mochten weduwen een bedrijf runnen. Na het eerste succes te hebben behaald, hernoemde de aspirant-zakenvrouw het bedrijf Veuve Clicquot-Ponsardin, met toevoeging van haar meisjesnaam en burgerlijke staat — een weduwe. Dit gebeurde in de zomer van 1810.

Logo Veuve Clicquot

Toen Philippe Clicquot betrokken was bij de productie en verkoop van alcohol, labelde hij op geen enkele manier de flessen en bood hij alleen mousserende wijn aan. Het vroegste etiket erop verscheen pas in 1798. Het diende meer als informatiebron dan als middel om reclame voor het merk te maken. Het droeg de initialen ‘CM & F’, een afkorting van ‘Clicquot-Muiron et Fils’, die op zee voor anker lagen om aan te geven dat de producten op schepen werden gedistribueerd en op grote schaal werden geëxporteerd. Tegelijkertijd duidde het op een symbool van hoop.

Het anker stond niet alleen op het etiket afgebeeld, maar ook op de kurk, waar het netjes gegraveerd was. De flessen werden verzegeld met groene was doorspekt met goud. Hij was het enige label waaraan champagne direct herkenbaar was. In 1811 verscheen de afkorting VCP voor anker, wat staat voor «Veuve Clicquot Ponsardin». Het eerste echte label op mousserende wijnen van Veuve Clicquot werd aangebracht in 1814, toen de manager van Louis Bohne de eigenaar vroeg om wat mooie versieringen toe te voegen.

Zegellakkurk uit flessen verdween geleidelijk: het werd vervangen door moderne materialen — klatergoud of folie. Ze waren om de nek gewikkeld, zodat er geen druppels van de inhoud uitsijpelden. In 1895 begon de fabriek kurken te bedekken met een extra gepolijst en gelakt metalen gaas met de initialen VCP en met de afbeelding van een anker. Na 4 jaar werd er een witte of gele papieren strook aan het logo toegevoegd, op basis van de kwaliteit van de wijn.

Veuve Clicquot-champagne begon in 1835 regelmatig te worden geleverd met het embleem van het bedrijf. In 1877 werd het label officieel geregistreerd en werd het een handelsmerk. Het kreeg zijn definitieve vorm pas in 1903. En voor die periode was de kleur op de fles het meest herkenbaar: felgele markeringen, dicht bij het oranje palet. Ze viel meteen op en onderscheidde Franse wijn van concurrenten.

Tot onze tijd is de kleuraanduiding naar beneden gekomen in de vorm van twee miniatuurvierkantjes rechts en links van de uitdrukking «Reims France». De aanduiding van de plaats van productie van mousserende wijn bevindt zich in de onderste regel en daarboven staat de naam van het merk. Het is getypt in blokletters in hoofdletters en versierd met dunne rechte schreven. Helemaal bovenaan is een anker met de initialen «VCP» voor Veuve Clicquot Ponsardin. Daaromheen is een zespuntige ster geplaatst in de vorm van een zeshoek met naar binnen holle vlakken.

Logo lettertype en kleuren

Veuve Clicquot Logo

De inscripties op het Veuve Clicquot-logo zijn gemaakt in twee lettertypen. Voor de hoofdtekst wordt gedrukt antiqua gebruikt met even letters en smalle rechte schreven. Bovendien bestaat elke letter uit zowel brede als dunne lijnen, die samen een individuele stijl vormen. In de tweede regel zijn de woorden grotesk getypt. Het merkenpalet van het label bevat geel (bijna helder goud) en zwart. Hun achtergrond is wit.