Verwerking — een nieuwe visualisatie van een Java-programmeertool

Processing Logo
Gelanceerd in 2001 door Casey Reas en Ben Fry, heeft de revolutionaire op Java gebaseerde open source programmeertaal de afgelopen 20 jaar een dramatische stijlverandering ondergaan. De ontwikkeling van de nieuwe visualisatie werd uitgevoerd door Design Systems International, een bedrijf dat zich onderscheidt door een innovatieve benadering van het ontwerp en de integratie van producten, waaronder software en verschillende soorten applicaties. Bij het ontwikkelen van een nieuw ontwerp is rekening gehouden met de essentie van het product — dat het een programma is. Bovendien is het precies degene die is ontworpen om te werken met afbeeldingen, animatie en interactieve componenten op basis van de Java-taal, ook voor het maken van logo’s. Om deze reden is het logo niet langer statisch, maar gemaakt in een «programma» -stijl.

Processing Nieuw Logo

De nieuwe visualisatie was eigenlijk vastgelegd in de vorming van de taal zelf. Maar nu pas heeft het zich in zijn geheel gemanifesteerd — het is een «explosieve» mix van kunst en nieuwe technologieën, games en programmering. Het nieuwe logo is een demonstratie dat het oude niet «verouderd» betekent, en het kan worden bijgewerkt, zodat het toegankelijk en bruikbaar wordt voor beginners, terwijl het comfort en gemak blijft bieden aan eerbiedwaardige programmeurs, terwijl het een breed scala aan functionaliteit heeft die elk behoeften in hun profiel.

Logo Processing

De universele toegankelijkheid is het belangrijkste principe, wat vooral tot uiting komt in de nieuwe merknaam. De originele uitvoering van het bord, bestaande uit verschillende verspreide elementen die visueel de gekantelde letter «P» vormen — de eerste van de naam van het product zelf, trekt onmiddellijk de aandacht en wekt de indruk van een begonnen maar niet voltooide beweging. De dikke lijnen die het element aanvullen, zijn niet verbonden met de halve bol die de kop van de letter vormt. De eenvoud van het element spreekt als het ware van het gemak en de snelheid van het maken van multimediatoepassingen voor verschillende platforms met behulp van dit programma. Het bord is gemaakt in drie zachte en dichte schaduwkleuren, die geen visuele disharmonie vormen, maar er meteen de aandacht op vestigen. De halve bol is gemaakt in blauwe graden, de schuine lijn is in hemelsblauw en de rechthoek bovenop de lijn en naar links gericht is in een hemelse tint.

Processing Voor en Na Logo (geschiedenis)

Onder het bord staat een tekst — de naam van het programma — Verwerking. Het maakt gebruik van een gradiëntovergang in verschillende tinten blauw — van lichter naar indigo en paarsblauwe Crayola. Het logo heeft een origineel «geluid» gekregen in vergelijking met de vorige versie. Het is laconiek geworden en niet overladen met elementen, zoals zichzelf, hoewel een klein, maar zeer effectief en handig programma.