Venmo Logo

Venmo Logo

Venmo is een Amerikaanse mobiele geldtransferservice gebaseerd op P2P peer-to-peer-architectuur. Hiermee kunnen rekeninghouders direct betalingen versturen en ontvangen via de applicatie op hun smartphone. Zowel de ontvanger als de afzender moeten zich echter in de Verenigde Staten bevinden. De dienst is in 2009 gelanceerd en is bedoeld om familieleden, kennissen en vrienden te ondersteunen die met behulp hiervan geld kunnen delen voor het betalen van kaartjes, huur, eten, films en meer. Geld wordt direct overgemaakt en transacties worden bijgehouden in de sociale feed van de applicatie. De dienst wordt georganiseerd door Andrew Kortina en Iqram Magdon-Ismail. Nu behoort het tot PayPal en is het aangepast voor Android- en iOS-platforms.

Betekenis en geschiedenis

Venmo Logo Geschiedenis

Venmo is gemaakt door twee vrienden die elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan de Universiteit van Pennsylvania, toen ze nog eerstejaars waren. Ze dachten aan zo’n service bij het oplossen van problemen met het openen van een winkel. Het was toen dat de vrienden beseften hoe moeilijk het is om software te gebruiken voor handelsondernemingen. Eenmaal bij een jazzshow ontdekten ze hoe ze in één keer een mp3-bestand konden krijgen met slechts één sms.

Het idee liep vast toen Iqram Magdon-Ismail zijn portemonnee vergat tijdens een bezoek aan een vriend. Daarom begonnen ze al snel het idee te implementeren om geld over te maken met mobiele telefoons. Maar in plaats van sms’en moesten ze applicaties aanpakken. In het voorjaar van 2010 ontving het nieuwe bedrijf 1,2 miljoen dollar aan startkapitaal van RRE Ventures. Het begon dus totdat het in 2012 onderdeel werd van Braintree, dat het voor $ 26,2 miljoen kocht. En in de winter van volgend jaar stapte de moederorganisatie over op PayPal, dat er 800 miljoen dollar voor betaalde.

In het najaar van 2020 stond PayPal toe dat een aantal cryptocurrencies werden gekocht en gebruikt via Venmo, waaronder Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash en Ethereum. Dit besluit is in de eerste helft van 2021 in werking getreden. De enige beperking is dat alleen geselecteerde gebruikers toegang hebben tot deze functie. De rest van de basis wordt in het voorjaar en de zomer massaal verbonden door ontwikkelaars. Voor de veiligheid worden de pincodes zoals voorheen gebruikt.

De betaaldienst heeft voor haar eigen identiteit gekozen voor een onopvallend en strikt teken van persoonlijke identiteit, dat uit tekst bestaat. Dit werd gedaan voor promotionele en informatieve doeleinden, zodat de naam van de nieuwe organisatie beter onthouden zou worden. Daarom heeft het maar één logo.

Logo lettertype en kleuren

Venmo Logo

Het bovenste deel wordt ingenomen door een vierkant met afgeronde hoeken. Het is lichtblauw gekleurd en bevindt zich in het midden. Binnenin is een witte «V» opgebouwd uit brede lijnen. De linkerkant is plat, de rechterkant is gebogen, met een lichte afronding aan de bovenkant. Door dit uitsteeksel vallen haar benen niet lichtjes samen in hoogte. Het onderste deel van de brief is niet zoals gebruikelijk puntig, maar afgesneden, waardoor hij een stabiel platform heeft. Zij verpersoonlijkt de kracht en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer.

De volledige naam van de dienst staat onder het icoon. Het wordt uitgevoerd in kleine letters in groot formaat. De letters zijn optimaal ten opzichte van elkaar geplaatst (niet dicht en niet breed), daarom worden ze zeer goed gelezen. De naam «Venmo» heeft een lichte helling naar rechts, met uitzondering van de «V», die exact overeenkomt met het grafische symbool.

Het logo gebruikt een lettertype genaamd Helvetica Neue met minimale aanpassingen, aangezien de ontwerpers de «V» in een pictogram hebben veranderd. Het is een gestroomlijnd, gedurfd schreefloos lettertype.

Logo Venmo

Het basislogopalet is een combinatie van blauw en wit. In het bovenste gedeelte is blauw de achtergrond voor de witte letter, en in het onderste gedeelte daarentegen bevindt de blauwe inscriptie zich op een witte achtergrond.