Velkopopovicky Kozel Logo

Velkopopovicky Kozel Logo

Velkopopovicky Kozel is de naam van een Tsjechisch bier van lage gisting, geproduceerd door Pivovar Velké Popovice. De fabriek bevindt zich op 25 km van Praag — in het dorp Velké Popovice en maakt deel uit van de Plzeňský Prazdroj-groep. De kenmerkende drank wordt ook buiten Tsjechië geproduceerd: het wordt onder licentie geproduceerd in buurlanden, waaronder Slowakije, Polen, Hongarije, Oekraïne, Moldavië, Kazachstan en Rusland. De eerste batch pils met een volume van 60 hectoliter werd gebrouwen in 1874 — een jaar voor de opening van de fabriek. De oprichter van het merk is de ondernemer Franz von Ringhoffer II. De huidige eigenaar is Asahi Breweries, dat in 2016 het biermerk heeft overgenomen. In 2020 stond Brand Finance haar 38e in hun top.

Betekenis en geschiedenis

Velkopopovicky Kozel Logo Geschiedenis

Wat is Velkopopovicky Kozel?

Velkopopovicky Kozel is een Tsjechisch alcoholisch merk dat bier van lage gisting vertegenwoordigt. Het is eigendom van Pivovar Velké Popovice, gelegen in de buurt van Praag. Het merk verscheen in 1874 — een jaar voor de opening van de fabriek. Het is vernoemd naar een geit naar een tekening van een Franse kunstenaar die de brouwerij bedankte voor onderdak (hij gaf haar zelfs een logo). De oprichter van het bedrijf is Franz von Ringhoffer II. De huidige eigenaar is de Asahi-groep.

De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot de 14e eeuw. Maar de vorm waarin het nu bestaat, kreeg het pas in de 19e eeuw. Na jaren van meningsverschillen, problemen en geleidelijke achteruitgang werd de brouwerij uit Velké Popovice overgenomen door de meest succesvolle zakenman van het gebied, František Ringhoffer, industrieel magnaat en burgemeester van Smíchov. In 1875 opende hij een gerestaureerde fabriek, die volledig werd herbouwd en opnieuw ingericht. De productiecapaciteit is gestegen van 18.000 hectoliter per jaar tot 90.000 hectoliter.

Het bedrijf overleefde twee oorlogen en sloot niet, hoewel het aanzienlijke moeilijkheden ondervond. Na de Eerste Wereldoorlog lanceerde ze de Bock-lijn, een 14-proof bier waarvan de naam uit het Duits vertaalt als «geit». En aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voelde het bedrijf een nijpend tekort aan grondstoffen en arbeidskrachten. In 1965 introduceerde het merk voor het eerst tapbier in tankwagens, wat het begin markeerde van mobiele tankcafés.

Logo Velkopopovicky Kozel

Het verhaal over het verschijnen van een ongebruikelijke naam vond plaats in 1919, toen een misleide Franse kunstenaar per ongeluk Velké Popovice binnenreed. Uit dankbaarheid voor de gastvrijheid, onderdak, eten en drinken tekende hij een logo voor de brouwerij, geïnspireerd op wat hij in de buurt zag: een grazende geit. Sindsdien prijkt de figuur van dit dier op het etiket, de mascotte van het bedrijf en de naam van het bier.

Bovendien besloot het management in 1930 om een ​​traditie te introduceren en een geit te houden op het grondgebied van de plant. Deze aanpak heeft het bedrijf geholpen zijn marketingstrategie te versterken en grote bekendheid te verwerven. Sinds de jaren 70 heet het dier Olda. Deze traditie wordt geassocieerd met Oldrich Lenz, de arbeider die voor dit huisdier zorgde. De brouwerij is nu de thuisbasis van Olda XV. In 2009 presenteerde kunstenaar Jan Capek uit Tsjechië een kenmerkende bierpul met een handvat in de vorm van een geitenhoorn.

Oud

Velkopopovicky Kozel Oud Logo

Op het Velkopopovicky Kozel-logo staat de mascotte van de Tsjechische brouwerij — een geit. Het cultfiguur staat in profiel en kijkt naar links. Hij houdt een grote mok vast, waarboven een witte dop met schuimige drank naar beneden stroomt. De geit en de mok zijn heterogeen in kleurenpalet: ze zijn geschilderd in heldere tinten, duidelijk zichtbaar op een zwarte achtergrond. Onder hen zijn rood, geel, smaragdblauw.

Boven het dier bevindt zich een boog die bestaat uit het eerste deel van de merknaam — «Velkopopovicky» met een diakritisch teken boven de «y». Hieronder staat het woord «Kozel», geschreven in een groot wit lettertype met een zwarte omtreklijn rond de rand en brede schaduwen op elke letter. De lettergreep «zel» wordt onderstreept door een naar rechts versmallende streep. Van alle tekens wordt alleen «K» met een hoofdletter geschreven, de rest is in kleine letters. Helemaal onderaan staat het jaar van oprichting van het biermerk — 1874. Het is rood geverfd en aan beide zijden omlijst met een krul.

Nieuw

Velkopopovicky Kozel Nieuw Logo

Op het embleem, dat nu flessen en blikjes Tsjechisch bier siert, is ook een geit afgebeeld. Maar zijn stijl is totaal anders. In dit geval is zijn afbeelding monochroom, waarbij de overheersende kleuren donkerbruin en wit zijn. Dankzij korte en lange lijnen op een lichte achtergrond is de historische figuur die aanleiding gaf tot het biermerk goed zichtbaar. Hij heeft een dikke vacht, een lange baard, een enthousiaste blik, hangende oren, gebogen horens en een grote pul bier die hij tussen zijn hoeven houdt.

In de vroege versie is de drank gekleurd in een natuurlijke gele kleur, in de latere versie is deze kleurloos. Ze zijn alleen verenigd door wit schuim, dat als een hoed over de rand van de mok stijgt en een beetje naar beneden schuift. Onder de mascotte van het handelsmerk Velkopopovicky Kozel staat een afgekorte naam — meer bepaald het tweede deel ervan. De letters zijn volledig in overeenstemming met de oude stijl van schrijven met gekrulde «K» in de vorm van hoorns.

Het beeld van een geit, geschonken door een verloren Franse kunstenaar, wordt nog steeds gebruikt. Immers, ondanks het totale gebrek aan verband tussen deze artiodactylus en bier, bestaat het nog steeds — op het historische niveau van een bepaalde plaats. Want de reiziger tekende wat direct opvalt in het dorp Velké Popovice en wat het kenmerkt. Door twee processen te combineren (brouwen en grazen van kleinvee) kreeg Velkopopovicky Kozel een persoonlijke identiteit die nu over de hele wereld herkenbaar is.

Logo lettertype en kleuren

Velkopopovicky Kozel Logo

De inscriptie in het logo is gemaakt in een individueel lettertype, ontworpen in overeenstemming met de afbeelding van de mascotte. Dit is duidelijk te zien aan de letter «K», waarvan de vorm lijkt op scherpe geitenhoorns. De overige karakters zijn gedrongen, zelfs, aangevuld met schreven. Het zakelijke palet is ingetogen, dichter bij monochroom, op een gele bierpul na. In de vroege versie zijn ook rood, smaragd, geel en zwart aanwezig.