Vauxhall Logo

Vauxhall Logo

Vauxhall is het oudste Britse bedrijf dat zowel personenauto’s als elektrische voertuigen produceert en lokaal verkoopt. Het bedrijf specialiseerde zich voorheen in vrachtwagens, bussen en bestelwagens onder het merk Bedford Vehicles. Het is een zustermerk van Opel en maakt sinds januari 2021 deel uit van de Stellantis-groep. Het hoofdkantoor en de productiefaciliteiten zijn gevestigd in Chalton (Bedfordshire). De oprichter van het bedrijf is de industrieel Alexander Wilson, die het in 1857 opende.

Betekenis en geschiedenis

Vauxhall Logo Geschiedenis

Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd van een fabriek voor pomp- en scheepsmotoren voordat het een legendarische fabrikant van luxe auto’s werd. In 1863 werd het gekocht door Andrew Betts Brown, die de richting van het bedrijf en de naam veranderde (in Vauxhall Iron Works), maar niet het logo. Eerst begon de nieuwe eigenaar met het monteren van brugkranen en vervolgens met het maken van auto’s. Dit gebeurde in 1903.

Vele jaren later (in 1925) werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse General Motors. In 1930 richtte hij op zijn basis een dochteronderneming van Bedford Vehicles op, die zich richtte op de productie van bedrijfsvoertuigen — bestelwagens, bussen, enzovoort. Maar begin jaren 80 van de vorige eeuw werd alle apparatuur van dit merk overal van de markt gehaald. De enige uitzondering was Groot-Brittannië. Onder dit merk produceerde het bedrijf zelfs auto’s voor de rallysport en de autosport. Maar in 2017 stapte Vauxhall over naar Groupe PSA.

De iconische retro-ontwerpen omvatten de Cavalier-, Chevette-, Viva- en Victor-series. Moderne versies omvatten auto’s genaamd Astra, Corsa, Insignia, Crossland X, Mokka, Grandland X. Vauxhall verkoopt een aantal high-performance auto’s onder het submerk GSi. Ze dragen allemaal een bord met een mythisch wezen — een rode griffioen. Het werd goedgekeurd in het jaar dat het bedrijf werd opgericht. In totaal heeft het embleem zeven modificaties ondergaan.

1857 — 1983

Vauxhall Logo 1857-1983

Het bedrijf gebruikt al heel lang de griffioen uit het oude wapen van Sir Falkes de Breaute. Hij was een militair en leefde in de 13e eeuw. Zijn huis heette Vauxhall, dat zich later uitbreidde naar een deel van de omgeving. Trouwens, in dat gebouw werd de fabriek voor de fabricage van scheepsmotoren en -pompen, en vervolgens auto’s, opgericht. Dit is hoe vreemde heraldiek de basis legde voor de legendarische auto-industrie.

Het mythologische wezen bestond uit het hoofd van een adelaar en het lichaam van een leeuw. Het zat met zijn twee voorpoten op een vlaggenmast die op een speer leek. Daarop stond een miniatuurvlag met een enkele letter — «V». Omdat de familie militair was, kon het niet alleen de naam van het Vauxhall-huis betekenen, maar ook het symbool van de overwinning (Victoria). Het hoofd van de griffioen keek naar rechts. De blik was formidabel en intimiderend, en de punt van de staart en de vleugel waren iets verhoogd.

1983 — 1989

Vauxhall Logo 1983-1989

Het embleem kreeg een rood vierkant als achtergrond met witte en grijze randen. Het bovenste deel van de vleugel en speren werden afgesneden, zodat het merkteken geometrisch gelijk werd. Alle interieurelementen zijn wit geschilderd. Onder het mythische wezen hebben de ontwerpers het opschrift «Vauxhall» geplaatst, uitgevoerd in hoofdletters met schreven.

1989 — 2003

Vauxhall Logo 1989-2003

Voortbouwend op het vorige logo hebben de ontwikkelaars een nieuw symbool geïntroduceerd. Het was rond. Om de vorm van de schijf te benadrukken, brachten de auteurs het ontbrekende deel van de vleugel terug naar de griffioen en bogen de vlag in een halve boog. Er verscheen weer een enkele «V» op zijn spandoek, maar deze keer in het rood. Het was glad, plat, schreefloos. De ontwerpers scheidden de naam van het handelsmerk en plaatsten deze onder het pictogram, met zwarte accenten. Alle letters waren hoofdletters en grotesk.

2003 — 2008

Vauxhall Logo 2003-2008

Het embleem van deze periode was gebaseerd op de vorige versie van het logo. Het verschil tussen hen was slechts driedimensionaliteit. Om het bord driedimensionaal te maken, hebben de ontwikkelaars de schaduwen langs de contouren van het mythische wezen en de vlag, die hij met twee poten vasthield, verbeterd. Lichte highlights op het logo voegden er een chroomeffect aan toe. De rode cirkel heeft een verloop van scharlakenrood naar bordeauxrood.

2008 — 2009

Vauxhall Logo 2008-2009

Na een periode van felle kleuren was het tijd voor monochrome terughoudendheid. De logowijzigingen waren nodig om het op verschillende advertentiemedia te plaatsen om het er duidelijk, onderscheidend en modern uit te laten zien. Om dit te doen, maakten de ontwerpers de schijf zwart en sneden ze een schuine snede langs de rand, die een metaalachtige glans veroorzaakte.

Ze vergrootten ook de griffioen met alleen zijn hoofd, nek, rechterbeen, bovenvleugel, vlaggenmast en V. De auteurs schilderden elk element in twee kleuren: aan de ene kant was er een donkergrijs, aan de andere kant — wit met een mengsel van een zilverachtige tint. In het rechterondergedeelte hebben de ontwikkelaars een heldere enkele markering toegevoegd die op een reflectie lijkt, en in de bovenste — de merknaam met een grote tussenruimte van letters.

2009 — 2011

Vauxhall Logo 2009-2011

De ontwerpers vervingen zwart door rood en lieten de rest zoals het is. De enige grote verandering betrof de belettering. Het verschoof naar beneden, zoals in het logo van 1989-2003. Het lettertype werd ook hetzelfde gehouden — groot, vet, schreefloos.

2011 — 2020

Vauxhall Logo 2011-2020

Vanaf 2011 werden de merkauto’s versierd met een licht gecorrigeerd embleem. De auteurs namen het logo van de vorige periode als basis, maar verdiepten de schaduwen erin. Zwart en grafietkleuren zijn toegevoegd aan de nek en vleugel van de vogel. Identieke tinten verschenen langs de randen van het «gemetalliseerde» teken: rechts en links waren ze breed, aan de onderkant smal en zagen eruit als een omgekeerde boog met scherpe uiteinden. Om nog meer contrast toe te voegen, hebben de ontwerpers veel wit toegevoegd. Ze lieten de V op de vlag rood. In eerste instantie ging het pictogram vergezeld van het opschrift van het merk Vauxhall, maar nadat General Motors het merk Groupe PSA had verkocht, werd het opschrift niet meer gebruikt (sinds 2017).

2020 — heden

Vauxhall Logo 2020-vandaag

Het bijgewerkte logo is afkomstig van de rebranding van de hele Opel / Vauxhall-groep. Het werd plat (tweedimensionaal) en eenvoudig. De ontwikkelaars hebben schaduwen verwijderd, evenals grijze en zwarte kleuren. Ze verschoven ook de focus van het beeld door een deel van de rug van de griffioen toe te voegen (rechts) en de vlaggenmast te verbergen (links). Bovendien hebben de ontwerpers het opschrift opnieuw getekend, waardoor het gladder, dunner en recht is geworden.

Logo lettertype en kleuren

Vauxhall Logo

Vanaf het eerste jaar van oprichting hanteert het bedrijf de originele identiteit die hoort bij de plaats van herkomst van de onderneming. Ten eerste is het de naam Vauxhall, die werd gedragen door het huis waar het bedrijf werd opgericht, en die zich naar de hele omgeving verspreidde. Ten tweede werd de oude heraldiek van de militaire dynastie Falkes de Breaute, die in de 13e eeuw in dat gebouw woonde, ingenomen.

Het lettertype in het logo is met de hand getekend, dicht bij de vetgedrukte versie van Helvetica Sans Serif. Het lijkt ook op de lettertypen Radiate Sans Bold Expanded en LCT Picon Extended Black. Hoe dan ook, sinds 1989 zijn er geen schreven in de inscriptie — alle letters zijn gelijkmatig en glad.

Logo Vauxhall

Het signature palette bestaat uit een combinatie van rood en wit. Soms werden ook zwart en grijs in verschillende tinten gebruikt — van grafiet tot licht chroom.