Vaseline Logo

Vaseline LogoVaseline is een lijn van cosmetische producten die eigendom zijn van het Engels-Nederlandse bedrijf Unilever. Het brengt vaseline, lichaamscrèmes, deodorants, lotions, zeep en reinigingsmiddelen op de internationale markt. Bovendien is dit een heel oud handelsmerk, aangezien het in 1870-1872 verscheen en de naam van het hoofdproduct een begrip werd: het woord «vaseline» heet nu het product zelf, en niet de fabrikant.

Betekenis en geschiedenis

Vaseline Logo Geschiedenis

De term en het logo ontstonden direct bij de introductie van het unieke Vaseline-product. De productie begon in de jaren 70 van de vorige eeuw en tot nu toe heeft het embleem van het merk natuurlijk verschillende veranderingen ondergaan. Er zijn zeven hoofdopties in het arsenaal.

1870 — 1872

Vaseline Logo 1870-1872

Op het etiket van die jaren stond het woord «Vaseline» met een grote letterafstand. De borden waren dun en licht gekruld — in het bijzonder de «e» en «s» met gebogen lijnen. De merknaam was geschreven «Whit Petroleum Jelly». De symbolen waren licht en tegen een donkere achtergrond.

1872 — 1928

Vaseline Logo 1872-1928

Het logo kreeg een nieuw lettertype — gedrukt, in hoofdletters, met kleine schreven. De letters werden donker en werden op een lichte ondergrond geplaatst.

1928 — 1969

Vaseline Logo 1928-1969

De ontwerpers brachten de originele versie van het embleem terug, waarbij de vorm van de «e» enigszins veranderde: de gekrulde bocht verdween eruit. Ze verwijderden ook de schreven en plaatsten het woord ‘vaseline’ op een geel-olijfgroene achtergrond in een horizontale rechthoek. Een cirkel met een dunne rand toegevoegd.

1969 — 2004

Vaseline Logo 1969-2004

Na uitbreiding van het assortiment was een herontwerp van het logo nodig, zodat het niet visueel geassocieerd werd met slechts één product. Daarom keurde het management de strak gespatieerde serif-versie goed. Alle borden zijn blauw, breed en klassiek van vorm.

2004 — 2006

Vaseline Logo 2004-2006

De symbolen zijn licht, glad, gehakt en de achtergrond is donkerblauw.

2006 — 2018

Vaseline Logo 2006-2018

De ontwerpers hebben de rechthoek vervangen door een halfovaal met niet-afgeronde randen. Ze hebben ook het lettertype gewijzigd. De achtergrond is blauw gemaakt met een lichte markering aan de onderkant en twee kaderlijnen in grijs.

2018 — heden

Vaseline Logo 2018-vandaag

De ontwikkelaars hebben het semi-ovaal verbeterd: ze hebben een grijze rand rond de hele omtrek toegevoegd en de lichtvlek naar het midden verplaatst.

Logo lettertype en kleuren

Logo Vaseline

In alle versies van het logo is het basiselement de merknaam. Het is gespeeld in verschillende aanpassingen. De meeste wijzigingen hadden betrekking op schreven: ze verschenen en verdwenen. In 2007 werd een bord met een afgeknot ovaal goedgekeurd.

Bijna altijd was de spelling van het woord «Vaseline» klassiek: de eerste letter is een hoofdletter, de rest is een kleine letter. Moderne typografie omvat het gebruik van een grotesk lettertype uit de Sans Serif-serie. Kenmerkende kleuren zijn onder meer wit, grijs en blauw in verschillende tinten.