Upwork Logo

Upwork LogoUpwork (volledige naam van Upwork Global Inc.) is een Amerikaans platform voor freelancers van over de hele wereld, waar verschillende vacatures worden gepubliceerd. Het is de schakel tussen organisaties en individuen: de eersten zijn geïnteresseerd in het inhuren van een gekwalificeerde werknemer om een ​​specifieke taak uit te voeren (meestal op korte termijn), en de laatsten bieden hun diensten aan. De internetsite verscheen in 1999. De oprichters zijn Beerud Sheth, Srini Anumolu, Sanjay Noronha, Odysseas Tsatalos en Stratis Karamanlakis. Het hoofdkantoor is gevestigd in de staat Californië, in de steden San Francisco en Santa Clara.

Betekenis en geschiedenis

Upwork Logo

De firma had verschillende bases. De allereerste is Elance. Zo werd ze genoemd door Beerud Sheth, een MIT-alumnus, en Srini Anumolu. Aanvankelijk had het bedrijf niet eens een eigen kantoor — het bestond eigenlijk in een privé tweekamerappartement. In december 1999 verhuisde ze naar Sunnyvale, in het hart van Silicon Valley, waar ze haar eerste product ontwikkelde, de Elance Small Business Marketplace.

De tweede basis is oDesk, opgericht in 2003 door twee vrienden — Odysseas Tsatalos en Stratis Karamanlakis, die niet alleen in verschillende steden waren, maar zelfs in verschillende landen. Een van hen woonde in Griekenland, de ander in de Verenigde Staten. In eerste instantie was het een platform waarop degenen die op zoek waren naar externe medewerkers werkcontracten sloten.

Eind 2013 maakten beide structuren de fusie bekend. In eerste instantie weken ze niet ver af van hun vorige namen en noemden ze het gezamenlijke project Elance-oDesk. Twee jaar later kreeg het freelance platform de naam Upwork en de oorspronkelijke identiteit. Dit gebeurde in september 2015. Nu kennen gebruikers van over de hele wereld haar. Er zijn 5 miljoen werkgevers en 18 miljoen specialisten geregistreerd op de site, die vacatures vinden en taken online uitvoeren.

In 2020 heeft de startup grote veranderingen ondergaan. Het nieuwe management heeft een rigide systeem ingevoerd om het niveau van vaardigheden, kennis en ervaring te beoordelen. Daarom werden veel freelancers na verificatie gediskwalificeerd, waardoor het aantal geregistreerde gebruikers sterk afnam. Maar de veranderingen gingen voorbij aan de visuele symbolen van het bedrijf: het logo bleef hetzelfde.

Logo lettertype en kleuren

Logo Upwork

Het logo is gebaseerd op de huidige naam van het freelance platform — «Upwork». Om de twee woorden die erin zijn opgenomen visueel te onderscheiden en de richting van het werk duidelijk aan te geven, gebruikten de ontwerpers verschillende kleuren. Als resultaat is «up» lichtgroen gekleurd en is «werk» donker grafiet gekleurd. De achtergrond is gewoon witruimte.

Ze hebben ook verschillende typografische stijlen. Het eerste woord is gemaakt in een individueel lettertype, dat tegelijkertijd lijkt op een ampersand, een paperclip en een persoonlijke handtekening. De tweede is sober omdat alle letters zijn gerangschikt en geschreven in een schreefloos lettertype. Beide stengels zijn samengesmolten tot een samenhangende tekstuele structuur. Dus de auteurs brachten de verbinding over tussen de twee kanten van een enkel creatief proces: uitvoerders en werkgevers.

Naast de uitgebreide versie van het logo is er een verkorte versie. Het ziet eruit als een rechthoekig pictogram. Het vierkant is groen, in de kleur van de eerste twee letters op het basislogo. Het bevat de inscriptie «up», gestileerd als een grafisch element. In dit geval is het wit zodat de letters duidelijk afsteken tegen de bleke lichtgroene achtergrond.

Voor hun logo heeft de Upwork Global Inc. Ik koos voor een contrasterende stijl, dus aan de ene kant van de letters is er een individueel element, aan de andere kant — een klassiek element. Het tweede deel is uitgevoerd in puur grotesk, dat beide bases van de naam verenigt.

Het kenmerkende palet bevat een groen poedervormig spectrum. Hij is kalm en slim. Ook verkrijgbaar in zwart en wit. De administratie van het bedrijf raadt aan om deze drie kleuren samen te combineren, zodat het pictogram in verschillende ontwerpopties te vinden is.