UPS Logo

  UPS Logo

  UPS is een transport- en logistiekbedrijf uit de VS. Ze houdt zich bezig met het bezorgen van pakketten, diverse goederen en documenten in binnen- en buitenland. Werkt sinds 1907. Eerst gevestigd in Seattle, Washington, en vervolgens verhuisd naar Atlanta, Georgia. Opgericht door twee vrienden – Claude Ryan en Jim Casey, later vergezeld door James E. Casey.

  Betekenis en geschiedenis

  UPS Logo Geschiedenis

  Wat is UPS?

  Het is een Amerikaans logistiek bedrijf dat gespecialiseerd is in binnenlandse en internationale verzending. Het houdt zich bezig met expresbezorging over de hele wereld, waarvoor het niet alleen een groot wagenpark heeft, maar ook een eigen luchtdienst.

  Gedurende het hele bestaan ​​van het bedrijf had het vijf emblemen. De huidige merknaam bestaat uit United Parcel Service, afgekort UPS. Deze afkorting is altijd in verband gebracht met het logo.

  1916 – 1937

  UPS Logo 1916-1937

  De originele versie is gedateerd 1916. Het debuutlogo toont een adelaar die vliegt met een tas in zijn klauwen. Daar staat ook de slogan “Safe, Fast, Reliable”. Achter de bruine vogel is een bronzen schild met een gouden omtrek. Het ridderlijke attribuut werd in de branding verwerkt na de fusie van het bedrijf met een lokaal rivaliserend bedrijf.

  1937 – 1961

  UPS Logo 1937-1961

  In 1937 verscheen de legendarische UPS-afkorting op het logo, dat nooit meer van het bedrijfslabel verdween. De letters (ingekort) hebben een nobele gouden tint gekregen. Het schild is vergroot en bruin gekleurd. Hieronder ziet u een golvend lint met driehoekige uitsparingen aan de uiteinden en de zin “Since 1907” (rechts en links). Bovenaan staat in grote letters “Het bezorgsysteem voor winkels van kwaliteit”.

  1961 – 2003

  UPS Logo 1961-2003

  In deze periode werd het embleem opnieuw ontworpen, waardoor het radicaal veranderde. Kleine details verdwenen eruit: alleen sleutelelementen van groot belang voor het bedrijf bleven over. In het bijzonder is het een schild en een afkorting. Hieraan werd een rechthoekige doos toegevoegd die met een strik was vastgemaakt. De kleur van het logo is minimalistisch geworden: wit en bruin zijn in het palet opgenomen. Paul Rand, auteur van de update, zei dat hij waarde hecht aan eenvoud.

  2003 – 2014

  UPS Logo 2003-2014

  De vorige versie maakte plaats voor een nieuwe – full colour en meer gedetailleerd. De ontwikkelaars hebben er kleuren aan toegevoegd, de klassieke vorm van het schild hersteld en de poot teruggebracht naar de letter “u”. Bovendien hebben ze de letters gestileerd, waarbij het lettertype in kleine letters blijft. Linksboven boven de afkorting is een kleine schuine rand aangebracht, waardoor het logo gemoderniseerd is.

  De wijzigingen van dit jaar hebben enkele kleine aanpassingen tot gevolg gehad, voornamelijk in kleur. Dus keerden de ontwerpers terug naar het embleem, het palet van de originele versie – 1916.

  Het huidige UPS-embleem heeft de vorm van een rechthoekig heraldisch schild met een puntige onderkant en een ronde bovenkant. Dit embleem was in alle logo’s in verschillende vormen aanwezig. Eerder werd het aangevuld met symbolen die betrekking hadden op de bezorgdienst: een doos (in 1919) en een verbonden envelop (in 1961). Vervolgens hebben de ontwerpers ze verwijderd om plaats te maken voor de bedrijfsnaam. Dus nu neemt de afkorting “UPS” alle vrije ruimte in het bord in beslag.

  De Amerikaanse graficus Paul Rand ontwierp het op maat gemaakte lettertype UPS Sans voor het bedrijf. Hij gebruikte FF Dax als basis, waardoor de expressiviteit en eenvoud van de borden werd versterkt. Alle drie de letters in het logo zijn kleine letters, hoewel het een afkorting is van United Parcel Service. De gouden inscriptie weerspiegelt de hoge status van de bezorgservice. Een deel van het schild is bruin gekleurd, bekend als UPS Brown. Beide kleuren vertegenwoordigen formeel het merk. Hex-kleurcodes: # 351C15 en # FFB500.

  2014 – heden

  UPS Logo 2014-vandaag

  In 2014 verscheen een tweedimensionale versie van het vorige logo. Om het plat te maken, hebben de ontwikkelaars glans, highlights en schaduwen verwijderd, waardoor alleen de eigenlijke elementen overblijven – de afkorting op het schild. Daarnaast blijft de indeling in twee contrasterende zones behouden: geel en bruin. De donkere kleur herhaalt bijna volledig de vorm van het schild en de lichte fungeert als een frame met een schuine rand aan de bovenkant. Weg is de dunne randlijn die langs de rand liep.

  Logo lettertype en kleuren

  UPS Logo

  De ontwerpers kozen voor een aangepaste versie van FF Dax, die als basis diende voor het op maat gemaakte lettertype UPS Sans. Het merkpalet is veranderd in een eenvoudig schema – zonder gradiënten en glans. Het embleem is nu warmgeel en chocoladebruin.