Universal Logo

Universal Logo

Universal is de korte naam van de beroemde Amerikaanse filmstudio Universal Pictures of Universal Studios. De volledige wettelijke naam is Universal City Studios LLC. Ze houdt zich bezig met de creatie en distributie van films van verschillende genres. Het toekomstige filmconcern werd opgericht door een groep individuen onder leiding van Carl Laemmle, Mark Dintenfass en Charles Baumann. Het werd opgericht in 1912. Nu is het opgenomen in de Big Five van de wereldfilmmarkt. De filmlocaties van het bedrijf bevinden zich in Universal City, Californië, met kantoren in New York. Sinds 1962 is het eigendom van de MCA, die in 2004 opnieuw werd gelanceerd als NBCUniversal.

Betekenis en geschiedenis

Universal Logo Geschiedenis

De nieuwe eeuw heeft nieuwe ontdekkingen gebracht. Een daarvan had met film te maken. De uitvinding van het apparaat voor het opnemen van bewegende beelden schokte de wereld en stuurde het in een ongekende richting. Ondernemende mensen wisten meteen hun voordeel te doen met camera’s en projectoren. Dus, na lang zoeken, verscheen de moderne Universal-studio, geleid door Carl Laemmle. Aan het begin van de 20e eeuw (in 1909) besloot ze haar eigen films te produceren en te distribueren. Voor het eerst gebruikte de organisatie acteurs voor reclame, wat een innovatie op het gebied van cinema werd.

De officiële registratie van de filmstudio vond plaats in 1912 na de fusie van verschillende gespecialiseerde bedrijven. Uiteindelijk kocht Laemmle ze uit, serieus gericht op het maken van films. Het bedrijf verhuisde al zijn filmsets naar de omgeving van Hollywood, waar het aan de slag ging. Zo begon het grote tijdperk van de cinema. Om de wereldwijde betekenis voor de mensheid te benadrukken, gebruikten de kunstenaars de wereldbol als een belangrijk element van het embleem. Het is aanwezig op alle logo’s, waarvan er in totaal twaalf zijn.

1912 — 1914

Universal Film Manufacturing Company Logo 1912-1914

Het debuutembleem toont de planeet Aarde met een brede ring eromheen. Vermoedelijk is dit een baan. De bovenste helft bevat het woord «Universal Films» in een klein schreeflettertype. De letters zijn zwart geverfd. «U» en «L» zijn veel groter dan de rest van de symbolen, en «V» wordt weergegeven in de vorm van een hoefijzer, daarom hebben de aangrenzende «I» en «R» zijdalen.

1914 — 1919

Universal Film Manufacturing Company Logo 1914-1919

Dit is het enige logo dat geen echte wereldbol heeft — het is slechts schetsmatig. De contouren hebben een langwerpige ronde vorm en herhalen de contouren van de wereldbol met een inscriptie in het midden. De banner heeft het woord «Universeel», en aan de boven- en onderkant — «Bewegend» en «Afbeeldingen». Het kleurenpalet is zwart-wit.

1919 — 1923

Universal Film Manufacturing Company Logo 1919-1923

Sinds 1919 bestaat elke nieuwe versie van het logo uit een wereldbol en een lint eromheen met een inscriptie. In deze versie is de wereldbol zwart met de woorden «Universal» en «Films» in het wit aan de boven- en onderkant.

1923 — 1929

Universal Pictures (first era) Logo 1923-1929

De ontwerpers hebben het logo een modernere uitstraling gegeven. Ten eerste maakten ze het lichter door de contouren van de continenten op een witte achtergrond te tekenen, en ten tweede verwijderden ze het cirkelvormige lint (baan). In plaats daarvan gebruikten de kunstenaars gratis belettering, die niet is ingelijst. Dit is de naam van de filmstudio in een enorm lettertype. Elke letter is omgeven door een dunne zwarte lijn en aangevuld met een schaduw, waardoor de tekst volumetrisch en convex wordt ervaren.

1929 — 1936

Universal Pictures (first era) Logo 1929-1936

Na het herontwerp werd het logo plat en tweedimensionaal. Hij kreeg het uiterlijk van een klassieke rondel, waarvan het centrale deel wordt ingenomen door de wereldbol. Een brede witte ring met schreefloos opschrift loopt langs de gehele cirkelvormige omtrek. De woorden «Universeel» en «Afbeeldingen» worden gescheiden door miniatuurstrepen. De rand is omgeven door een ononderbroken zwarte lijn.

1936 — 1947

Universal Pictures (first era) Logo 1936-1947

De planeet is gewikkeld in een breed zwart lint met de naam van de filmstudio in het wit. Het woordmerk is in hoofdletters en getypt in een eenvoudig schreefloos lettertype. De letters zijn vetgedrukt en even hoog. Deze keer is de planeet omgeven door een diagonale baan: de rechterkant is hoger dan de linkerkant. De wereldbol toont twee continenten — Zuid-Amerika en Noord-Amerika. De continenten zijn zwart geverfd.

1947 — 1963

Universal-International Logo 1947-1963

Het logo heeft een professionele vormgeving gekregen: de wereldbol is gedetailleerd geworden en het opschrift is cursief weergegeven. De bescheiden karakters zijn vervangen door originele karakters: ze zijn met de hand getekend in kalligrafisch handschrift, waarbij elke letter netjes is getekend en niet groter is dan zijn buren. Tegelijkertijd lieten de ontwikkelaars ze achter met schaduwen aan de onderkant en aan de zijkant, zodat de naam van het filmbedrijf er nog steeds driedimensionaal uitziet. Een andere verandering houdt verband met de rangschikking van woorden, omdat ze niet één, maar twee regels tegen de achtergrond van de wereld namen.

1963

Universal Pictures Logo 1963

Een tijdlang had het embleem geen lintachtig, maar een tweeregelig opschrift. Het bovenste woord is veel groter gemaakt dan het onderste om de veelzijdigheid van het filmbedrijf, zijn planetaire schaal, te benadrukken. Een andere belangrijke betekenis van deze optie is dat de uitdrukking «Universal International» is vervangen door «Universal Pictures». De ontwerpers lieten het lettertype hetzelfde.

1963 — 1990

Universal Pictures Logo 1963-1990

Dit is een laconiek en stijlvol teken. Het toont een schematische 2D-wereldbol. Op een platte cirkel zijn vijf meridianen en één parallel getekend. Ze zijn gemaakt met dunne zwarte lijnen. De wereldbol is in een depressie gevormd op een zwart vierkant. Er zijn geen inscripties.

1990 — 1996

Universal Pictures Logo 1990-1996

Het aantal parallellen en meridianen is toegenomen. De continenten hebben duidelijke contouren gekregen. De naam van de filmstudio is ingekort tot één woord — «Universal». Het overlapt de wereldbol en gaat er links en rechts overheen. Het heeft kleine schreven in de vorm van naaldachtige uitsteeksels. Onderaan de zin «AN MCA COMPANY» toegevoegd.

1996 — 2012

Universal Pictures Logo 1996-2012

De ontwikkelaars hebben alle onnodige details verwijderd en hebben alleen de schematische omtrek van de cirkel behouden, waarop de afbeeldingen van de twee continenten — Noord- en Zuid-Amerika in zwart zijn getekend. Ook de belettering is minimalistisch geworden: het woord «Universeel» blijft erin staan ​​en al het andere is verwijderd.

2012 — heden

Universal Pictures Logo 2012-vandaag

De moderne versie van het logo is gebaseerd op de vorige versie. De correcties zijn minimaal:

  • De kaart is vergroot.
  • Europa is toegevoegd.
  • Serifs zijn verwijderd.
  • De inscriptie is gebogen.

Als je goed naar de naam kijkt, zie je meteen dat dit hetzelfde lettertype is als het vorige logo, maar dan gehakt.

Logo lettertype en kleuren

Universal Logo

De identiteit van het filmconcern Universal is direct gerelateerd aan de naam. In het Engels heeft dit woord verschillende basisbetekenissen: «universeel» en «universum». Beide komen terug in het logo. Dit is een onafhankelijke wereld van creatieve fantasieën en dromen, zonder welke de mensheid niet kan bestaan ​​op planeet Aarde.

Logo Universal

Om de onafhankelijkheid van hun MCU aan te duiden, koos het management een aangepast Universal Serif-lettertype voor het embleem. De auteur is ontwerper Khiam Mincey. De laatste versie gebruikt hetzelfde lettertype, maar schreefloos. De kleur van de logo’s is afhankelijk van de plaats van toepassing en het doel. In splashscreens voor films zijn de emblemen bijvoorbeeld meestal marineblauw met gouden letters. En in hun gebruikelijke vorm zijn ze zwart-wit.