UFC Logo

Ultimate Fighting Championship (UFC) LogoDe UFC is een uitstekende sportpromotor in de mixed martial arts-industrie. Ze houdt zich bezig met de organisatie en uitvoering van vechtsporten in 12 gewichtscategorieën — vier vrouwen en acht mannen. De oprichter is een groep individuen onder leiding van Art Davie, Bob Meyrowitz en Campbell McLaren, die het in 1993 hebben gemaakt. Het wordt nu gezamenlijk beheerd door Endeavour Group Holdings en Zuffa, waaronder drie geïnteresseerde bedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in Las Vegas, Nevada (VS). Tot op heden heeft deze speeltuin meer dan vijfhonderd competities georganiseerd en is daarmee de grootste onderneming van miljarden dollars geworden.

Betekenis en geschiedenis

UFC Logo Geschiedenis

Het UFC-embleem verscheen in het jaar dat het werd opgericht, omdat het reclamebureau een eenvoudig en begrijpelijk bord nodig had om meteen te beginnen met het organiseren van evenementen. Het is een afkorting van de woordcombinatie «Ultimate Fighting Championship», waarmee het soort activiteit wordt aangegeven. In de loop der jaren heeft het bedrijf drie keer herontwerpen doorgevoerd: twee kardinale en één corrigerende.

1993 — 1999

Ultimate Fighting Championship Logo 1993-1999

De debuutversie van het embleem is een laconieke inscriptie. Het bestaat uit de volledige zin «The Ultimate Fighting Championship», horizontaal in twee rijen geplaatst. De bovenste regel bevat de eerste drie woorden, de onderste regel bevat een laatste woord. Het laatste deel is speciaal opgedeeld in een apart fragment: het demonstreert het formaat van sportcompetities. Alle letters zijn eenvoudig, glad, zwart en enigszins langwerpig. Ze zijn uitgevoerd in rechte lijnen in een strak design, wat de ernst van de organisatie benadrukt.

1999 — 2001

Ultimate Fighting Championship Logo 1999-2001

Nadat de aanpassingen waren doorgevoerd, begon het logo er veel diverser uit te zien. Hij kreeg grafische elementen, veel details en kleur. Gedurende deze periode werd het gezien als een kleurrijk icoon. De ontwerpers gingen uit van de verkorte vorm van de bedrijfsnaam en plaatsten deze centraal op de voorgrond. Daarachter zat een strijder, wiens afbeelding tot die tijd in een alternatief logo was gebruikt. De gespierde atleet is omgord met een premium riem en staat zelfverzekerd en toont bereidheid voor de strijd. De achtergrond is een kaart van een van de hemisferen van de aarde. Alle componenten zijn genomen in een gebogen halve cirkel omgeven door een dunne rode lijn.

2001 — 2015

Ultimate Fighting Championship Logo 2001-2015

In 2001 keurde het management een nieuw logo goed — het meest minimalistische van allemaal. Van de tekst en afbeeldingen bleef slechts één element over — de afkorting. Er werd een persoonlijk icoon van gemaakt, waarbij een inscriptie en een afbeelding worden gecombineerd. Elke letter heeft een duidelijke structuur. De lijnen zijn recht, recht en doen denken aan geometrische vormen. Serifs verwijderd. De tussenletterruimte is identiek aan de breedte van de interne openingen van de karakters zelf. «F» heeft geen verbindingsbeen, dus het bovenste fragment lijkt eroverheen te hangen en vormt een aparte rechthoek.

2015 — heden

Ultimate Fighting Championship (UFC) Logo 2015-vandaag

De huidige versie van het logo herhaalt de vorige bijna volledig. Het enige verschil zit in de bijgesneden uiteinden van de «C» (ze zijn afgesneden) en in kleur (nu rood gebruikt).

Logo lettertype en kleuren

UFC Logo

Het UFC-symbool is altijd afgekort tot «Ultimate Fighting Championship», met uitzondering van de debuutversie. Daarom is de evolutie ervan een geleidelijk herontwerp van de letters. Eerst was het compleet, daarna afgekort. De winnende versie bleek een eenvoudige versie te zijn, zonder details en grafische franjes, die resoneert met de vertegenwoordigde sport. De letters zijn grotesk, in hoofdletters, met een lichte helling naar rechts.

Logo UFC

Het logo is gemaakt in een op maat gemaakt lettertype. Het combineert de kenmerken van een informatieve tekst en een visueel identificatiepictogram. Het woord «UFC» is in het lettertype Sans Serif. De kenmerken zijn vloeiende lijnen, scherpe hoeken, scherpe overgangen en geen schreven. Het kleurenpalet is monochroom en bestaat uit de klassieke combinatie van wit met rood of zwart.