Turkcell Logo

Turkcell LogoTurkcell is een Turkse gsm-operator. Het verscheen in februari 1994 onder de naam Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. De oprichters zijn Mehmet Emin Karamehmet en Murat Vargi. Het hoofdkantoor van de telecommunicatiedienst is gevestigd in Istanbul (Turkije).

Betekenis en geschiedenis

Turkcell Logo Geschiedenis

De operator was de eerste die een gsm-netwerk lanceerde in zijn land, dat het grootste deel van het grondgebied bestrijkt en concurreert met meer bekende mobiele providers. In 2007 richtte hij verschillende dochterondernemingen in het buitenland op, waardoor hij abonnees op internationaal niveau begon aan te trekken. Tegenwoordig is de dekking actief in Kazachstan, Georgië, Azerbeidzjan, Moldavië, Oekraïne en in een aantal andere staten.

Een geleidelijke maar zelfverzekerde werkstrategie wordt weerspiegeld in het logo van de mobiele service. Bijna vanaf het allereerste begin staat er een gehoornde slak op – een gepersonifieerd symbool. In totaal heeft het telecommunicatiebedrijf in de loop van zijn bestaan ​​vijf logo’s gehad.

1994 – 2001

Het embleem toont een kruipende slak met hoge hoorns die geassocieerd worden met antennes. De tweekleppige schelp heeft zijn armen gevouwen en lacht vriendelijk. Golfachtige signalen gaan uit zijn hoofd – twee halve cirkels van verschillende grootte. Aan de linkerkant is er een inscriptie – de naam van het mobiele netwerk, gemaakt in blauwe hoofdletters.

2001 – 2005

In deze versie is de slak getekend achter het woord “Turkcell”. Ze kijkt minzaam en wijst met haar hand naar de inscriptie, waarvan de ontwerpers het lettertype hebben veranderd. Golfsignalen komen uit de hoorns van het weekdier, weergegeven in een verhouding van twee tot twee (aan elke kant).

2005 – 2011

De ontwikkelaars hebben de slak opnieuw verplaatst naar het begin van de naam van de telecomoperator, maar hebben het lichaam volledig verwijderd. Ze lieten alleen de vlinderdas achter, die vanaf het allereerste logo op haar zat. Het lettertype werd vetgedrukt en verlicht door verschillende tonen.

2011 – 2017

In 2011 begon het tijdperk van de gestileerde slak. Het dier was volledig “vermomd” en concentreerde zich op de hoorns als zenders van het mobiele signaal. Ze werden in een gele cirkel geplaatst. De letters zijn uitgerekt en versmald.

2017 – heden

Het verschil tussen de moderne versie en de vorige is in lichte tinten en bij afwezigheid van een heldere schittering op een gele achtergrond.

Logo lettertype en kleuren

In alle versies van het logo is er een slak: tot 2005 – het werd volledig getekend, tot 2011 – alleen de kop, nu – de hoorns. Het weekdier symboliseert de zelfverzekerde dekking van het hele territorium, zelfs moeilijk te bereiken, waar geen andere operator kan komen dan alleen de “slak”. Feit is dat er in Turkije, vanwege de hoge rotsachtige bergen, veel blinde vlekken zijn, dus het telefoonbedrijf gokte op het oplossen van dit probleem, dat veel abonnees trok.

Toen het logo voor het laatst werd gewijzigd, kreeg de Turkcell-inscriptie een nieuw lettertype. Sinds 2011 wordt Satura Text gebruikt, en voor merkproducten – een combinatie van Regular en Bold fonts.

Hoewel het kleurenpalet stabiel is, heeft het een reeks transformaties ondergaan. Zo veranderde de kleur van het tekstgedeelte constant van donker (op het debuutlogo) naar licht (in de huidige versie). Blauw en geel werden gekozen als hoofdcombinatie. Ze zijn rijk, donker, pakkend. Het gele blijft van de slak en het blauw staat voor de lucht en de omgeving.