Tuborg Logo

Tuborg Logo

Tuborg is een merk van ondergistend bier met een sterkte van 4,5% tot 5,6%, geproduceerd in de gelijknamige fabriek in Denemarken. Het maakt deel uit van de meest bekende biermerken en de producten worden gedistribueerd in meer dan 100 landen en onder licentie geproduceerd in bijna 25 landen in Afrika, Azië en Europa. Het bedrijf werd opgericht door vier industriëlen die een zakelijke alliantie vormden: Philip Heyman, Rudolph Puggaard, Gustav Brock en C.F. Tietgen. Tegenwoordig is het eigendom van de Carlsberg Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Deense stad Fredericia. De tijd van het verschijnen van het alcoholmerk is 1873. In 1880 werd het eerste pils gebrouwen.

Betekenis en geschiedenis

Tuborg Logo Geschiedenis

Wat is Tuborg?

Tuborg is een Deens biermerk en de naam van het bedrijf dat het produceert. Het werd opgericht door een groep zakenlieden onder leiding van Philip Heyman, wiens nakomelingen lange tijd aan het hoofd stonden van deze onderneming. De brouwerij werd in 1873 geopend in de buurt van Kopenhagen — in de haven van Hellerup. Ze brouwde haar eerste pils in 1880 en bracht daarna verschillende variaties op de markt. Sinds 1970 maakt het merk deel uit van de Carlsberg Group Corporation en levert het producten aan meer dan honderd landen over de hele wereld.

De wortels van deze onderneming gaan terug tot de tweede helft van de 19e eeuw, toen in Kopenhagen een brouwerij verscheen, gebouwd door de Deense zakenman en financier Carl Frederik Tietgen. Om het biermerk te lanceren werkte hij samen met drie ondernemers onder leiding van Philip Heyman. Ze introduceerden een lichte alcoholische drank van lage gisting met een onopvallende hopsmaak, Tuborg genoemd. Deze naam wordt geassocieerd met het plaatselijke gebouw Thuesborg, wat zich vertaalt als «Thue’s kasteel». Het is gelegen in de buurt van het hotel uit de 17e eeuw en diende als basis voor de naam van de brouwerij. En zij gaf op haar beurt de naam Tuborgvej uit Kopenhagen.

Logo Tuborg

Bier was succesvol en wijdverbreid, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de flessen waarin het werd gegoten. Ten eerste was Tuborg het eerste bedrijf in Denemarken dat bier niet in vaten, maar in geportioneerde containers aanbood. Ten tweede was het gemakkelijker om producten naar alle uithoeken van het land en naar het buitenland te leveren, waardoor het distributiegebied werd uitgebreid. Bovendien lanceerde het bedrijf drie jaar na de oprichting onmiddellijk de productie van zijn beroemde Tuborg Green-lijn en vijf jaar later lanceerde het Tuborg Gold.

In 1894 vond een historische gebeurtenis plaats: 11 brouwerijen uit de stad Kopenhagen werden samengevoegd tot één groep, genaamd The United Breweries. Zijn belangrijkste taak was om te concurreren met het merk Carlsberg. In 1903 bereikte Tuborg echter overeenstemming met Carlsberg over de verdeling van leveringen en inkomsten, waardoor de verkoopmarkt werd gehalveerd. In 1970 werden beide fabrieken overgenomen door Carlsberg A/S. Vervolgens nam de BBH Corporation (Baltic Beverages Holding) de onderneming in Kopenhagen over. Maar een paar jaar later veranderde de situatie en verhuisde ze zelf naar Carlsberg, en daarmee respectievelijk naar het merk Tuborg.

Oud

Tuborg Oud Logo

Het logo is duidelijk verdeeld in twee zones: grafisch en tekst. Het eerste deel stelt het beeld van de keizerskroon voor. Het attribuut van monarchale macht is geschilderd in gouden kleur, bezaaid met edelstenen van ronde, ruitvormige en rechthoekige snede. Op de dwarsbalken zijn grote witte parels geschilderd. De stoffen zijde is rood geverfd en het geheel is bekroond met een gefigureerd kruis met viervingerige afgeronde uiteinden. De onderkant van de kroon is zwart, evenals de scheidslijnen erop.

Het verbale deel bestaat uit de zinsnede «Op afspraak aan het koninklijke Deense hof», die onder het symbool van monarchale macht staat. Hieronder staat de naam van het merk Tuborg Beer, gemaakt in een grotesk en grijs geschilderd. Elke letter is omlijnd met goud. Deze inscriptie is de grootste op het bedrijfslabel, dus het trekt meteen de aandacht van fans van de schuimige drank. Nu wordt het niet op alle soorten bier gebruikt.

Nieuw

Tuborg Nieuw Logo

De huidige variant van het embleem wordt niet alleen op flessen en blikken gebruikt, maar ook op deksels. Het vertegenwoordigt in feite precies de dop: een rond element met een ring aan de bovenkant voor het ontkurken van bier. In één versie staat het woord «Tuborg» in het midden. Het is gekanteld en bereikt bijna de verticaal. De letters erin zijn zwart, met witte strepen aan de linkerkant, uitbreidend van het midden naar de randen. Aan de rechter- en linkerkant van de merknaam bevinden zich brede bogen met inscripties van informatieve inhoud: biertype, productieplaats en fabricagejaar van het eerste pils.

De hoofdversie van het moderne logo is schetsmatig, maar heeft ook de vorm van een dop met een ring om te ontkurken. Daaromheen zijn gebogen lijnen van verschillende lengtes. De naam van de bierproducent staat horizontaal en is versierd met grote schreven. Alle elementen zijn geschilderd in lichtgroene kleur en aangebracht op een witte achtergrond.

Tuborg gebruikt bij voorkeur meerdere varianten van logo’s voor het labelen van individuele bierlijnen. Ze worden verenigd door de naam die op alle labels aanwezig is. Sommige worden ook gekenmerkt door een kroon die onder het tekstgedeelte is geplaatst. Ze werd de belangrijkste schakel tussen het bier, de oprichters en de plaats van herkomst.

Logo lettertype en kleuren

Tuborg Logo

Een belangrijke associatie die het biermerk van generatie op generatie heeft doorgegeven, heeft te maken met het onveranderlijke Stenskriften-lettertype voor hoofdletters en Cheltenham voor kleine letters. Ook het kleurenpalet is stabiel: meerdere tinten groen en neutraal wit. Periodiek verschijnen er rood, goud en zwart in, afhankelijk van de aanduiding van het type bier en de container waarin het is geplaatst.