Tsjechische Automerken

Tsjechische Automerken

Tsjechië heeft zeer sterke wortels in de auto-industrie: het neemt een leidende positie in wat betreft het aantal geproduceerde auto’s per hoofd van de bevolking, de tweede alleen voor Slowakije. Dit land staat qua ontwikkelingsniveau van de transportproductie op de zesde plaats in Europa. Bijzonder snelle groei wordt waargenomen in de 21e eeuw: Tsjechië kwam in de top 20 van staten en produceerde meer dan 1 miljoen auto’s per jaar.

Wat is Tsjechische automerken?

Tsjechische automerken vertegenwoordigen een goed ontwikkelde industrie, met meer dan een miljoen auto’s die in dit land per jaar worden geproduceerd. Grote merken: Skoda Auto, Kaipan, MTX, Praga, Tatra, Motors Luka EV.

De dominante merken in de branche zijn Skoda Auto, Tatra, Karosa, die de eerste drie regels van de beoordeling bezetten. Ook andere fabrikanten hebben goed gepresteerd in de EU. Sinds 1897 (het begin van de auto-industrie in het land) is hun aantal aanzienlijk toegenomen. De reden is dat in het midden van de jaren 90 van de vorige eeuw het Duitse concern Volkswagen op de markt kwam, waardoor de samenwerking met Tsjechische bedrijven aanzienlijk werd geïntensiveerd.

Grote Tsjechische automerken

Voorheen hadden Tsjechische autobedrijven gemeenschappelijke wortels met Slowaakse. Maar na de ineenstorting van Tsjechoslowakije vond er een kardinale verdeling van de industrie plaats, waaronder de auto-industrie. En aangezien de transportproductie in die regio zeer goed ingeburgerd was, waren de merken auto’s en andere auto’s al beroemd en was er veel vraag naar hun producten. Dit spreekt van aanzienlijke ervaring in deze branche en de hoge ontwikkeling van de auto-industrie in Tsjechië.

Skoda Auto (1925-Heden)

Skoda Auto Logo (1925-Heden)

In 1895 richtten boekhandelaar Václav Klement en zijn vriend, monteur Václav Laurin, een fietsenmakerij op in hun woonplaats. Vervolgens schakelden ze over op de productie van motorfietsen. Zo groeide het kleine bedrijf gaandeweg uit tot de grootste automotive organisatie. Personenauto’s in zijn assortiment verschenen in 1905. In de jaren twintig fuseerde Laurin & Klement met Skoda, dat later onderdeel werd van de Volkswagen Group. De meest sensationele modellen van deze automaker zijn Felicia, Octavia, Favorit, Fabia.

Kaipan (1992-Heden)

Kaipan Logo (1992-Heden)

Het is een relatief klein autobedrijf met het hoofdkantoor in de stad Smržovka. Het produceert apparatuur voor personenvervoer in een hoog prijssegment. In het bijzonder bevinden zich in zijn arsenaal sportcabrio’s, cabriolet-roadsters. Nadat ze in 1992 in de industrie was begonnen, bracht ze haar eerste auto slechts vijf jaar later uit — in 1997. De basis voor het debuutmodel was de Lotus 7. Alle varianten die later zijn gemaakt, lijken hierop met enkele aanpassingen voor de huisstijl.

MTX (1969-Heden)

MTX Logo (1969-Heden)

Het begin van dit automerk werd gelegd in 1969, toen een werkplaats voor de reparatie van Skoda-racewagens werd geopend. Een jaar later brachten de monteurs hun eigen sportwagen uit, de MTX 1-01. In 1980 had het bedrijf al een enorm assortiment sportwagens gecreëerd die aan verschillende internationale wedstrijden deelnamen. Ze werden allemaal ontwikkeld op het chassis van Skoda en Lada.

In 1990 kocht het bedrijf een cabriolet op basis van de Skoda Rapid. Tegelijkertijd werden op basis van de Favorit- en Felicia-modellen een roadster en een cabriolet gemaakt. Enige tijd later presenteerde de Tsjechische fabrikant de snelste auto van die tijd — de MTX Tatra V8, uitgerust met een motor van 306 pk.

Praga (1907-Heden)

Praga Logo (1907-Heden)

Het merk, opgericht in 1907, bestaat nog steeds en behoort tot PRAGA-Export S.R.O. Hij heeft veel legendarische auto’s en ander materieel op zijn rekening, aangezien hij niet alleen in de auto-industrie actief was. Vanaf 1947 stapte dit Tsjechische bedrijf over op de productie van militair materieel en vrachtwagens. Maar toen begon ze opnieuw met het maken van personenauto’s en presenteerde ze de Praga R1R-supercar. In 2006 werd het gekocht door de British International Truck Alliance. In 2016 begon het bedrijf opnieuw met het ontwerp van de Praga R1R, de eerste straatsupersportauto’s, die in een gelimiteerde oplage van 68 stuks werden uitgebracht.

Tatra (1850-Heden)

Tatra Logo (1850-Heden)

Een van de oudste Tsjechische bedrijven werd in 1850 opgericht door Ignaz Schustala in Kopřivnice (Moravië). Toen droeg ze de naam Schustala & Company en hield ze zich bezig met de vervaardiging van bakstenen en kinderwagens. Het was een zeer succesvolle fabrikant omdat het kantoren in verschillende landen had. In het begin van de jaren 1880 beheerste het bedrijf de productie van treinwagons en in 1897 presenteerde het eerste rijtuig in het centrale deel van Europa, dat tot president werd uitgeroepen.

In 1918 kreeg het bedrijf een nieuwe naam, waarna het bekend werd als Kopřivnická vozovka AS. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf met het assembleren van luxe vrachtwagens en auto’s. In 2013 werd Tatra onder de hamer verkocht en werd het onderdeel van de Tsjechoslowaakse Groep. Het produceert momenteel lichtgewicht backbone-trucks.

Motors Luka EV (2010-Heden)

Motors Luka EV Logo (2010-Heden)

Het is een merk van een elektrische conceptauto ontwikkeld door MW Motors. De auto is gebaseerd op de Tatra JK 2500 en is gemaakt op een aluminium chassis. Lichaamsmateriaal — glasvezel. De auto laadt in negen uur op via een standaard 220 volt netwerk, heeft vierwielaandrijving en een enkele versnelling. De batterijlading is voldoende voor ongeveer 300 km.

Fabrikant, Overig

In Tsjechië, met vestigingen in het land, is een aantal transportfabrikanten actief met interne technische capaciteiten. Dit zijn internationale bedrijven Hyundai Motor Europe en Toyota Motor Europe.

Avia (1919-Heden)

Avia Logo (1919-Heden)

AVIA Motors betrad in 1919 de transportbouwmarkt. De oprichters waren Pavel Beneš en Miroslav Hajn, die het in Praag openden. Tot 1946 werden bij de onderneming alleen vliegtuigen geproduceerd. Toen verschenen er bussen en vrachtwagens van de merken Tatra, Škoda, Praga. In 1967 kreeg de organisatie een licentie om Renault-personenauto’s van twee series te produceren. Later werd er een ander model aan toegevoegd.

In de zomer van 2013 stopte dit Tsjechische bedrijf met het assembleren van auto’s en richtte het zich op componenten voor hen. In 2016 kwam het bedrijf onder de jurisdictie van de Tsjechoslowaakse Groep, die de fabriek van Ashok Leyland verwierf en het zijn huidige naam gaf — AVIA Motors. In 2017 zijn alle productiefaciliteiten verhuisd naar het industriegebied van de nieuwe eigenaar, Prselouch.

Jawa (1919-Heden)

Jawa Logo (1919-Heden)

Het legendarische merk ontstond in 1929 in Týnec nad Sázavou op initiatief van František Janeček, die de Wanderer-divisie overnam. Aanvankelijk was het bedrijf alleen gepositioneerd als motorfiets en leverde het zijn producten aan meer dan 120 landen over de hele wereld. Bijzonder populair was de 350 Californische (1970).

Deze Tsjechische fabrikant produceerde zijn eerste personenauto in 1934. Het was de JAWA 700 op basis van de DKW. Drie jaar later verscheen een verbeterde versie van de JAWA 600 Minor. De productie van auto’s gebeurde in kleine batches en stopte niet, zelfs niet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hyundai Motor Manufacturing Czech (2008-Heden)

Hyundai Motor Manufacturing Czech Logo (2008-Heden)

HMMC is sinds het najaar van 2008 actief in Nošovice. De oprichter is Hyundai Motor Europe Corporation. Het resultaat was een fabriek met een waarde van meer dan 1 miljard euro — het bedrag dat het moederbedrijf erin investeerde en twee jaar aan de bouw besteedde. Het produceert Hyundai-auto’s in drie modificaties gericht op de Europese markt. De productiecapaciteit van de onderneming is 300 duizend personenauto’s per jaar.

Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (2002-Heden)

Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech Logo (2002-Heden)

TPCA is een joint venture tussen Groupe PSA en Toyota Motor Corporation, opgericht in 2002. Het was gevestigd in de stad Kolín, waar het drie merken subcompacte auto’s produceerde voor de verkoop in Europa (Toyota, Citroën, Peugeot). In 2020 crashte de fabrikant door een defecte batch met een vallend pedaal en gesloten. In januari 2021 werd Toyota Motor Europe de enige eigenaar van de TPCA-fabriek en hernoemde het de naam Toyota Motor Manufacturing Czech en maakte er een dochteronderneming van.

Overleden automerken

De Tsjechische auto-industrie vindt zijn oorsprong in de verre negentiende eeuw, toen de ongelooflijk rijke Baron von Liebig een vurig verlangen uitte om zijn eigen voertuigen te kopen, wat in die tijd als een ongelooflijke nieuwsgierigheid en luxe werd beschouwd. De auto werd volgens zijn tekeningen geassembleerd in de werkplaats van de geniale ingenieur-monteur Benz. Op dit technologische wonder met een benzinemotor legde de Baron afstanden van bijna duizend kilometer af, waarbij hij verschillende Europese landen omzeilde. In die tijd was het geen absoluut record meer, maar een nogal riskante onderneming. De auto-industrie van Tsjechië is de baron dankbaar voor zo’n gek idee en daadkracht, want het was dit voertuig dat het eerste teken werd op de weg van de auto-industrie in Tsjechië en de basis legde voor de bouw van wegen in het land.

Aero (1929-1947)

Aero Logo (1929-1947)

Deze fabrikant begon zijn carrière in een vliegtuigbouwfabriek en kreeg daarom de toepasselijke naam — Aero, dat wil zeggen «lucht». De naam werd behouden omdat het de merkauto’s kenmerkt — licht voor onderweg, alsof het zweeft. De oprichter van het bedrijf is ingenieur Novotny, die alle modellen zelf heeft ontwikkeld. Het eerste geesteskind was de Disk-auto — een tweezitter, tweetakt, met een cilindrische motor en een versnellingsbak van Daimler.

Vervolgens kwam de Enka met een 10 pk-motor (de krachtigste in die tijd), vrachtwagens met voorremmen, sportwagens Aero 1000 (26 pk), Aero 750 en Aero 662S. In 1937 verscheen een personenauto met vier zitplaatsen en voorwielaandrijving. In 1949 werd het merk overgenomen door een ander bedrijf en in 1952 werd aangekondigd dat het wegens faillissement zou worden geliquideerd.

Karosa (1896-2007)

Karosa Logo (1896-2007)

In 1896 opende Josef Sodomka een eigen koetsfabriek, daarom draagt ​​het bedrijf nog steeds deze naam. In 1948 werd het bedrijf genationaliseerd en werd het staatseigendom. Het werd omgeschoold voor de productie van bussen, waardoor het een effectieve concurrent werd voor bekende bedrijven als Skoda en Praga. Twee jaar later presenteerde het bedrijf zijn legendarische 706RTO-model, dat later vele onderscheidingen ontving. Later verschenen er andere varianten van bussen op haar meringue.

In 1989 begon het bedrijf een moeilijke tijd door te maken en de productievolumes sterk te verminderen. Het bedrijf Renault, dat de fabrieken moderniseerde, kwam haar te hulp. In 1999 trad Karosa toe tot de Irisbus Group. In 2007 kreeg het bedrijf een nieuwe naam — Iveco Czech Republic.

Zbrojovka (1924-1937)

Zbrojovka Logo (1924-1937)

Het bedrijf uit Brno stapte in 1924 in de auto-industrie en daarvoor was het een fabrikant van vuurwapens. Het eerste model was een personenauto onder het merk Disk. Later werd het verbeterd en gerepliceerd, zoals het Model Z. Succesvolle experimenten duurden lang genoeg en boden kopers verschillende autovarianten, waaronder racewagens. Maar in 1936, als gevolg van een plotselinge financiële crisis, stopte de productie en werd nooit meer hervat.

Welke auto's worden in het Tsjechisch geproduceerd?

In Tsjechië produceren ze behoorlijk betrouwbare auto's met een wereldwijde reputatie. De bekendste zijn Skoda Auto, Tatra en Karosa. De markt is grotendeels op benzine, maar fabrikanten zijn onlangs begonnen over te schakelen op elektrische voertuigen. Dit geldt voor drie fabrieken in Tsjechië: Toyota-Peugeot-Citroen, Hyundai en Skoda.

Maakt Tsjechië auto's?

Ja, Tsjechië heeft een zeer ontwikkelde auto-industrie. Het is een van de belangrijkste sectoren van de economie van het land vanwege de strategisch gunstige geografische ligging en de beschikbaarheid van middelen die nodig zijn voor de auto-industrie.

Wat is de populairste auto in Tsjechië?

Inwoners van Tsjechië kopen graag lokaal gemaakte auto's. De meest populaire zijn Skoda-voertuigen - modellen als Fabia, Octavia, Kamiq, Karoq, Scala, Kodiaq, Superb. De beoordeling omvat ook auto's van andere bedrijven: Hyundai i30, Hyundai Tucson en Volkswagen Golf.

Welke auto's maakt Slowakije?

Er zijn vier wereldberoemde bedrijven in Slowakije: Jaguar Land Rover, Kia Motors, PSA (Peugeot en Citroën) en Volkswagen. Binnenlandse autofabrikanten zijn onder meer K-1 Engineering, Troliga Bus en Tanax Trucks.