Tropicana Logo

Tropicana Logo

Tropicana is de naam van de vruchtensappen en het bedrijf dat ze maakt. Het verscheen in 1947 en werd geopend in de Amerikaanse stad Bradenton, Florida. De oprichter is zakenman Anthony T. Rossi. Het handelsmerk was lange tijd eigendom van PepsiCo. Maar in 2021 verkocht ze het samen met andere merken aan een Franse private equity-onderneming, PAI Partners. De drankenfabrikant heeft zijn hoofdkantoor in Chicago, Illinois.

Betekenis en geschiedenis

Tropicana Logo Geschiedenis

Wat is Tropicana?

Tropicana is een Amerikaans fruitdrankmerk dat in 1947 werd gelanceerd. Het werd opgericht in Bradenton, Florida door een Italiaanse ondernemer, Anthony T. Rossi. Dit bedrijf was tot voor kort een dochteronderneming van PepsiCo, maar werd in 2021 overgedragen aan de structuur van het Franse bedrijf PAI Partners. Het hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Chicago, Illinois.

Toen Anthony T. Rossi nog maar een jonge man was die vanuit Italië naar de VS kwam, probeerde hij verschillende werkterreinen uit en koos hij voor de productie van geschenkverpakkingen voor vers fruit. Hij kneedde ze en verkocht ze via de New Yorkse winkels Macy’s en Gimbels. De meeste dozen waren citrusvruchten, die het overgrote deel van het landbouwinkomen in Florida uitmaakten.

Nadat hij naar de stad Palmetto was verhuisd, begon de ondernemende Rossi tegelijkertijd potten te produceren die gevuld waren met fruitschijfjes voor zoete salades. Deze gebeurtenis dateert uit 1947. Toen hij in het bedrijfsleven groeide, verhuisde hij naar een grotere gemeenschap en veranderde de naam van zijn Manatee River Packing-bedrijf in Fruit Industries. Tegelijkertijd verschenen er vriesverse geconcentreerde sappen in het assortiment.

Logo Tropicana

Om de productie van citrusdranken uit te breiden, kocht Anthony T. Rossi in 1952 Grapefruit Canning. Hij stopte toen met het maken van fruitsets omdat sinaasappelsap hem veel inkomsten opleverde. Twee jaar later introduceerde hij de technologie van instant pasteurisatie, waardoor de natuurlijke smaak van fruit in de verpakte drank behouden kon blijven. Hij noemde zijn sap Tropicana Pure Premium en maakte er zijn paradepaardje van.

Tegelijkertijd besteedde de ondernemer veel aandacht aan de identiteit van zijn bedrijf. Speciaal voor verse jus d’orange bestelde hij een etiket bij een meisje. Het was een inheemse vrouw met citrusvruchten op haar hoofd en gekleed als een rok van palmbladeren. Ze kreeg de naam Tropic-Ana. Maar gaandeweg begon het minder op verpakkingen te worden gedrukt en in de jaren 80 van de vorige eeuw werd het volledig stopgezet.

Omdat het citrussap uit Florida een hit was bij klanten, besloot de eigenaar het bedrijf een andere naam te geven en het een naam te geven die klonk als het vlaggenschipdrankje. Het resultaat was Tropicana Products Corporation in 1957. Ze heeft zeven basistekens van individuele identiteit en nog twee logo’s zijn onbekend (de vroegste).

1986 — 1992

Tropicana Logo 1986-1992

Het logo voor gepasteuriseerd vers sap bestond uit de naam die in twee rijen was geplaatst. Het bovenste deel werd ingenomen door het woord «Tropicana». Zijn brieven waren hoofdletters, vetgedrukt, groot en schreefloos. De onderste rij bevatte de zin «Pure Premium» op een breed, gebogen lint en getypt in fijne schreef. De karakters op de eerste rij waren ook licht verbogen. De witte kleur diende voor hen als achtergrond: daarop zagen de groene elementen er duidelijk en streng uit.

1992 — 1998

Tropicana Logo 1992-1998

De belangrijkste aanpassing in het embleem van die tijd hield verband met een verandering in kleur. De ontwerpers hebben de letters opnieuw in oranje geverfd om ze te herinneren aan de sinaasappels waarvan het sap is gemaakt. Het blad werd groen gemaakt en nam de plaats in van de punt boven de «i». Het bevond zich diagonaal, wat volgens de makers op een rietje leek (samen met het onderste rechte element).

1998 — 2003

Tropicana Logo 1998-2003

Dit logo was lichtgroen. Naast elke letter stond een dunne lijn van dezelfde kleur, waardoor de inscriptie driedimensionaal leek. De ontwikkelaars hebben het onderste lint teruggebracht en het met gevorkte uiteinden uitgegeven. Het kenmerkte de uitdrukking «Pure Premium» in witte letters. Haar stijl is bewaard gebleven, net als het sinaasappelblad.

2003 — 2007

Tropicana Logo 2003-2007

Deze versie werd gedomineerd door een donkergroen verloop. Zijstreken werden verwijderd uit de naam van de sapproducent, dus de inscriptie bleek tweedimensionaal te zijn. Daarnaast hebben de ontwerpers de tape verwijderd.

2007 — 2017

Tropicana Logo 2007-2017

De inscriptie in het Tropicana-embleem was gewelfd en onderstreept met een dunne lijn van gouden kleur. Gelijkaardige lijnen werden rond elke letter geplaatst (zoals een lijst) en bij het blad (als een handvat). De kleur is behouden zoals in de vorige versie, maar het verloop is weg. Het lettertype kreeg afrondingen, die duidelijk zichtbaar waren bij «a», «r» en «n». Ontwerpers lijnden de poten van de letters uit.

2009 – 2010

Tropicana Logo 2009-2010

Tropicana gebruikte enige tijd een experimenteel logo: het had een andere kleur en lettertype. Lichtgroene letters hadden een eenvoudige vorm — egaal, met een afgeronde bovenkant en zonder schreven. Onderaan stond in kleine kleine letters: «pure premium». Dit ontwerp werd geannuleerd wegens protest van kopers die de nieuwe versie niet accepteerden en de teruggave van het bekende embleem eisten.

2017 – heden

Tropicana Logo 2017

In de huidige tijd is een logo met een vloeiend opschrift in gebruik, waarin zachte accenten, harmonieuze lijnen en lichte overgangen in hoogte de boventoon voeren. Het is met name een verbeterde versie van het embleem van 2007-2017, maar niet in een gebogen, maar in een horizontale vorm. Ze hebben dezelfde stijl, behalve de eerste letter: nu ziet het bovenste «T» -element eruit als een curve die de vorm van het blad boven de «i» herhaalt.

De meest ongelukkige periode in de geschiedenis van Tropicana-logo’s was de controversiële versie die in 2009 werd voorgesteld door het bureau van de Arnell Group. In slechts een paar maanden tijd verloor de sapfabrikant 20% van zijn omzet. Zo scherp waren de protesten van kopers die ontevreden waren over het herontwerp. Ze wilden de vertrouwde stijl zien. Vervolgens gaf het management van het bedrijf het terug, corrigeerde het voor moderne trends, maar liet het goed herkenbaar achter.

Logo lettertype en kleuren

Tropicana Logo

Een onderscheidend kenmerk van dit merk is een vet lettertype waarin de letters licht gebogen zijn. Gladde, gebogen schreefloze lijnen geven aan dat dit Hobo D is. Tegelijkertijd lijken ze op twee andere lettertypen: Linotype Spitz Pro Black en Kandira Extra Black.

Het kleurenschema wordt gedomineerd door een groen-oranje palet dat het concept van het merk weerspiegelt: natuurlijk sinaasappelsap uit de natuur zelf. Deze combinatie wekt vertrouwen in het product en een gevoel van betrouwbaarheid.