Trello Logo

Trello Logo

Trello is een webapplicatie voor eenvoudig teamwerk, productiviteit, projectbeheer en multitasking. Het is geschreven door Joel Spolsky en Michael Pryor en is momenteel eigendom van het Australische softwarebedrijf Atlassian. Het hulpprogramma werd voor het eerst uitgebracht in 2011 onder auspiciën van Fog Creek Software. Het richt zich op verschillende populaire platforms: Android, Windows OS, iOS, macOS. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York (VS).

Betekenis en geschiedenis

Trello Logo Geschiedenis

Wat is Trello?

Trello is een uitgebreid systeem waarmee u samen grote projecten kunt beheren, waaronder werken met documenten, communiceren, middelen toewijzen, budget beheren en taken plannen. Dit is een project van Fog Creek Software gebaseerd op de kanban-methode. Het gaat uit van een gelijkmatige verdeling van de werklast over alle teamleden.

De Trello-app werd als eerste op TechCrunch gelanceerd als onderdeel van Fog Creek. Dit evenement dateert van 2011 jaar. In september van dat jaar noemde het vakblad Wired het een van de zeven coolste startups en Lifehacker merkte op dat het samenwerking een plezierig en gemakkelijk proces maakt.

Enkele jaren later (in 2014) haalde de webboard financiering op bij bedrijven zoals Spark Capital en Index Ventures. In 2016 maakte het programma bekend dat het al 14 miljoen aanmeldingen had. In januari 2017 kocht digitale industriële gigant Atlassian het voor $ 425 miljoen.

Eind 2018 kondigde Trello aan dat het Butler overnam, het bedrijf dat Power-Up ontwikkelde om zijn eigen proces te automatiseren. Toen begon haar carrière zich nog intensiever te ontwikkelen en in oktober 2019 had ze 50 miljoen gebruikers.

De visuele identiteit van de webapplicatie is mee geëvolueerd en heeft twee varianten van branding gekregen. Hoewel de logo’s niet veel van elkaar verschillen, verschenen ze in de tijd die belangrijk was voor het bedrijf.

2011 — 2016

Trello Logo 2011-2016

Deze periode behoort tot de debuutversie, die meteen bij de start van het project werd goedgekeurd. Om het gebruiksgemak van het programma, de openheid, begrijpelijkheid en bruikbaarheid ervan te benadrukken, hebben de ontwikkelaars het logo met details uitgeladen. Dit is de meest laconieke versie, die uit slechts twee elementen bestaat: het aantal delen van het logo.

Er is een geïmproviseerd «venster» aan de linkerkant. Het geeft de locatie van grafieken en andere nuttige informatie voor samenwerking aan. Het heeft een brede rand, die soms in een effen vulling verandert, met name in de zone rechtsonder. De hoeken van het vierkant zijn afgerond. Binnenin zijn er twee witte rechthoeken van verschillende grootte. Rechts van de afbeelding staat het woord «Trello». Het is uitgevoerd in een strak lettertype in een minimalistische stijl met een harmonieuze combinatie van strakke en vloeiende lijnen.

2016 — 2021

Trello Logo 2016-2021

De huidige versie is verschenen tijdens het rebrandingproces, uitgevoerd in verband met de overdracht van de applicatie aan Atlassian. Na het bijwerken van het logo bleef het grafische element hetzelfde — in de vorm van een mededelingenbord. Alleen het tekstgedeelte heeft wijzigingen ondergaan. De gedrukte borden werden geschreven, semi-verbonden en werden cursief gedrukt met een minimale helling naar rechts. De kleur veranderde: in plaats van donkerblauw verscheen de lichte tint.

Het symbool van de persoonlijke identiteit van de dienst heeft een minimum aan correcties ondergaan. Meestal raakten ze de inscriptie aan. De afbeelding in beide versies ziet er hetzelfde uit: een blauw vierkant met witte rechthoeken erin. Maar de spelling van de naam veranderde en veranderde van strikt geometrische naar schuine handgeschreven tekst. Geen van de elementen heeft als zodanig een achtergrond, tenzij je natuurlijk de witte lege ruimte meetelt.

Aanvankelijk gebruikte het logo het lettertype Helvetica Neue. De ontwikkelaars van het programma vonden het leuk vanwege de eenvoud, het leesgemak, het ontbreken van serifs en andere afvalelementen. Maar toen realiseerden de eigenaren van de applicatie zich dat er veel van dergelijke lettertype-opties zijn. Als gevolg hiervan besloten ze om iets nieuws, individueels, opnieuw te ontwerpen en te implementeren, waardoor ze de service de eerste keer konden onthouden. De experimenten zijn uitgevoerd in Font Swap. Het resultaat is een schuin lettertype met langwerpige kleine letters, behalve het eerste. Het kleurenschema van het embleem is eenvoudig: het bestaat uit lichtblauw en wit.

2021 — heden

Trello Logo 2021-vandaag

Na de modernisering kreeg het logo van het webbord een andere schrijfstijl van de naam. In de winter van 2021 keerde het bedrijf terug naar zijn debuutversie, waarbij de letters gedurfd werden. Daarom is de tekst gemaakt in een strikt lettertype met brede karakters, wat het teken van visuele identiteit enorm versterkt en serieus maakte. Het pictogram aan de linkerkant is daarentegen kleiner. Om precies te zijn, de verticale strepen erin zijn kleiner geworden: visueel zijn ze smaller dan voorheen, hoewel de grootte van het vierkant hetzelfde blijft.

Logo lettertype en kleuren

Trello Logo

De ontwikkelaars hebben het Helvetica Neue-lettertype teruggegeven aan het bijgewerkte logo, maar alleen in het vet. Brede letters voegen ernst en bruikbaarheid toe aan het embleem. Maar de ontwerpers hebben het kleurenpalet behouden: het logo wordt, net als voorheen, gedomineerd door lichtblauw (een bord met kolommen) en grafiet (de naam van de dienst).

Logo Trello

Welk lettertype gebruikt het Trello-logo?

Trello's typografie is gebaseerd op de Charlie Sans-familie van aangepaste lettertypen van Atlassian. Hoogstwaarschijnlijk is dit een sterk gewijzigde Charlie Sans-tekst. Het is te herkennen aan de afgeronde onderste curven l en aan de karakteristieke r-structuur.

Wat is het lettertype van het Trello-logo?

Hoogstwaarschijnlijk gebruikten de ontwerpers een aangepaste versie van Charlie Sans Text voor het Trello-logo. Dit is een leesbare sans serif, die zich tussen het geometrische en het humanistische type bevindt. De eigenaar is het Australische bedrijf Atlassian, dat zelf ook eigenaar is van het merk Trello.

Wat betekent het Trello-logo?

Het Trello-logo symboliseert kanban, een speciale methode voor het beheren van softwareontwikkeling. Het grote blauwe vierkant met afgeronde hoeken stelt het bord voor en de twee witte rechthoeken stellen de takenlijsten voor die aan teamleden worden aangeboden.