Transformers Logo

Transformers Logo

Transformers zijn Japans-Amerikaans speelgoed dat wijdverbreid populair werd en een mediafranchise werd. Ze zijn gemaakt door het Japanse speelgoedbedrijf Takara en Hasbro, een multinationaal Amerikaans conglomeraat dat ook gespecialiseerd is in speelgoed, bordspellen en entertainmentmedia. Ze zijn gebaseerd op strips over humanoïde mobiele robots van Marvel, Dreamwave, IDW. Het project werd voor het eerst gelanceerd in 1984 door Bob Budiansky, schrijver en kunstenaar, Shōji Kawamori, animeproducent, schrijver en ontwerper, en Nobuyuki Okude.

Betekenis en geschiedenis

Transformers Logo Geschiedenis

Transformers is een voorbeeld van een niet-standaard pad naar roem, omdat de eerste personages in de vorm van speelgoed verschenen, en pas toen verschenen strips en anime met hun deelname. De lijn werd geïnitieerd door mecha — fantastische wezens, gigantische robots en machines die van de ene vorm naar de andere kunnen transformeren. Het was gebaseerd op Diaclone en Microman — levende en intelligente autonome robots genaamd Autobots en Decepticons.

Het eerste speelgoed waren humanoïde fantasiefiguren. Het concept van de tweede generatie is enorm uitgebreid — dit waren robots die kunnen transformeren in wapens, elektronische objecten en voertuigen. Het was tijdens deze periode dat Hasbro, dat producten vervaardigde met behulp van Microman-technologie, Diaclone-speelgoed kocht en een zakenpartner van Takara werd. Ze huurde schrijvers Jim Shooter en Dennis O’Neil in om een ​​stripverhaal over robots te maken.

De meeste personages zijn geschreven door Bob Budiansky. De mecha-robots zijn ontworpen door Shōji Kawamori. Hij bedacht ook manieren om ze van de ene vorm naar de andere te transformeren. In 1984 verscheen ook het logo van de mediafranchise, dat in alle projecten wordt gebruikt.

1984 — 1989

Transformers Logo 1984-1989

Het debuutlogo is voorzien van blauwe en rode gradiëntletters met een metallic glanseffect. Het heeft highlights en schaduwen langs de omtrek van de letters, waardoor de tekst driedimensionaal lijkt. De naam is verdeeld in delen en op twee niveaus geplaatst: links in de bovenste regel staat het woord «Trans», rechts eronder — «Formers». De eerste rij bevat ook een abstract pictogram — het masker van een van de personages. Het is gedecoreerd in hetzelfde ontwerp als de rest van de elementen — metaalachtig, gradiënt, blauwrood. Bovendien wordt in het opschrift de combinatie van hoofdletters met kleine letters «n» en «m» op een originele manier gespeeld. De «A» mist een middelste balk, dus het lijkt op een delta, de vierde letter van het oude Griekse alfabet.

1989 — 1991

Transformers Logo 1989-1991

Na het herontwerp verdween het grafische pictogram uit het logo en werden andere componenten plat maar helder. De ontwerpers hielden de verdeling van de naam van de mediafranchise in twee delen, maar verplaatsten de inscripties samen, zodat «Trans» precies boven de «Formers» staat. De tekst is cursief sans serif. De «N» is verplaatst naar de hoofdletters en de «m» is in de kleine letter gebleven, maar heeft een meer langwerpige vorm gekregen. Het linkerbeen «A» gaat achter «R». Alle letters hebben een dubbele zwarte rand en een driekleurenpalet van horizontale strepen — rood, wit en blauw.

1991 — 1993

Transformers Logo 1991-1993

In 1991 kreeg het embleem volume en een iets andere kleur. De ontwikkelaars hebben de blauwe horizontale lijn uit de naam verwijderd en alleen de rode en witte lijn behouden. Ze voegden zwarte schaduwen toe aan de letters rechts en onderaan, waardoor ze bol stonden, alsof ze boven het oppervlak zweefden. Hoewel de randstrook dunner en lichter (blauw) is geworden, is deze duidelijk zichtbaar door de aangrenzende donkere lijnen.

1993 — 1999

Transformers Logo 1993-1999

Het logo is feller: grote rode letters zijn omgeven door een gele lijn. Cursief is versterkt, zodat tekens meer dan normaal naar rechts schuin staan. Ook hebben de ontwerpers het icoon teruggegeven in de vorm van een masker. In tegenstelling tot de inscripties, is het geel gekleurd en omlijnd met een rode streep. De schaduwen blijven, maar het zwart is nu vervangen door een donkere karmozijnrode kleur.

1999 — 2001

Transformers Logo 1999-2001

Na een lange periode met het woord «Transformers» in tweeën gesplitst, kreeg het eindelijk een solide spelling. De ontwikkelaars verwijderden cursief en schilderden de inscriptie citroengeel. Ze hebben enkele letters aangepast door hun benen te verbinden: «RAN», «ORM» en «ERS». «T» heeft een pijl toegevoegd aan de balk aan de rechterkant.

2001 — 2007

Transformers Logo 2001-2007

Het herontwerp van 2001 heeft de identiteit van de mediafranchise aanzienlijk bijgewerkt en heeft een blauw met zwart embleem opgeleverd. Het embleem bleef tekstueel, maar kreeg op sommige letters gekrulde elementen. «T» en «F» worden bijvoorbeeld groter weergegeven dan de andere en hebben puntige poten, en «R» en «S» zijn onderaan verbonden met een lange tape in de vorm van een geluidsgolf. Verloopblauw «Transformers» wordt op een zwarte achtergrond geplaatst en omlijnd met een blauwe lijn die de omtrek volgt. Bovendien worden sommige borden aangevuld met sneden.

2007 — 2014

Transformers Logo 2007-2014

Tijdens deze periode kreeg het merk zijn oude vorm van de naam terug: het is opgesplitst in twee delen en bevindt zich in verschillende lijnen. Ruwe serif-tekens hebben geen serifs. Ze zijn omlijnd in zwart en versierd met metalen platen. Maar hun oppervlak is niet glanzend, maar mat. Er verscheen ook een niet-standaard configuratie van enkele letters: de hoofdletter «A» lijkt weer op een piramide of delta en de «n» en «m» worden omgezet in kleine letters.

2014 — heden

Transformers Logo 2014-vandaag

De wijzigingen in het logo zorgden voor helderheid: de ontwikkelaars brachten het terug naar de rode kleur en het standaard uiterlijk van de letters, met uitzondering van de «A», die bleef in de vorm van een driehoek met een open onderkant. De rest van de tekens zijn in een ander lettertype geschreven — glad, gelijkmatig, langwerpig.

Icoon

Transformers Icon Logo

In de jaren tachtig werden factie-insignes in de vorm van maskers op Hasbro-speelgoed gebruikt. Ze waren bedoeld om onmiddellijk te bepalen wie de slechterik en wie de held is. Er waren verschillende van dergelijke symbolen, maar de belangrijkste waren er twee. En een daarvan is Autobot, een gestileerde kopie van Prowls gezicht.

Op de verpakking van speelgoed wordt een onderscheidend breukstreepje geplaatst. Aanvankelijk was het gestileerd als metaal — het glanzende oppervlak leek te schijnen met licht. Zoals nu, net als voorheen, bestond het uit platen met verschillende configuraties, die leken op onregelmatige veelhoeken met doorlopende sneden. Ze zijn zo gecombineerd dat ze een gezicht vormen met lege oogkassen. In de vroege versie was het masker in drie kleuren geschilderd: rood, wit en blauw.

In 2007 werd het logo aangepast aan de stijl van de nieuwe film. Om dit te doen, hebben de ontwikkelaars de kleur verwijderd en het zwarte gezicht op een witte achtergrond achtergelaten om het er intimiderend uit te laten zien. Voor hetzelfde doel maakten ze hem boze ogen, dunner de lijnen en scherpte ze aan de brug van de neus. De auteurs hebben de diagonale strepen op het geïmproviseerde voorhoofd iets hoger gezet.

Logo lettertype en kleuren

Transformers Logo

De identiteit van Transformers wordt voornamelijk overgebracht door tekst, die de ontwikkelaars voortdurend veranderden om de symboliek af te stemmen op het ontwerp van speelgoed en personages in mediaproducten. Er zijn ook individuele pictogrammen die facties vertegenwoordigen.

Voor het logo is een persoonlijk lettertype gemaakt, de zogenaamde Transformers Movie. De ontwikkelaar is de Alphabet & Type-studio. Deze optie is onlangs goedgekeurd en gebruikt in de gelijknamige film. Maar eerder werd een ander lettertype in het embleem gebruikt — cursief.

Logo Transformers

Het symbolenpalet is gevarieerd: het bevat blauw, zwart, rood, wit, geel en zilver met een vleugje metaal.