Toyota Logo

Toyota Logo

Toyota is een autobedrijf uit Japan dat bedrijfs-, vracht-, passagiers- en personenauto’s produceert. Officieus verscheen het in 1929 toen Toyoda Automatic Loom Works, een weefgetouwfabrikant, een autofabriek opende. Pas in 1937 kwam Toyota Motor Co., Ltd. werd een zelfstandige onderneming.

Betekenis en geschiedenis

Toyota Logo Geschiedenis

Het beroemde Toyota-logo, bestaande uit drie ovalen, verscheen in 1989. Voordien werden verbale handelsmerken gebruikt waarmee het merk kon worden geïdentificeerd.

1935

Helemaal aan het begin heette het bedrijf Toyoda naar Sakichi Toyoda. Dit woord is het centrale element van het logo geworden. Het werd afgebeeld in een rechthoek met uitgesneden hoeken, die op hun beurt in het midden van de achthoek lagen. Om de inscriptie leesbaar te maken, kozen de ontwerpers sans serif vet en gebruikten rode latijnse letters. Het debuutembleem is te vinden op de vroege auto’s van het bedrijf.

1949 – 1989

De fabrikant hield een open competitie voor het beste logo-ontwerp. De winnende versie bevatte Japanse karakters die Sakichi Toyoda aanduiden. Ze bevonden zich op de achtergrond van een rode cirkel met een dubbele contour.

Op dat moment veranderde het bedrijf zijn naam in Toyota. De eigenaren waren van mening dat de saaie medeklinker ‘t’ beter klinkt dan de ingesproken ‘d’. Bovendien bestaat het woord “Toyota”, geschreven door katakana, uit acht eigenschappen (de zogenaamde jikaku) en het cijfer acht in Japan wordt beschouwd als een geluksgetal. Een andere reden voor een rebranding is de uitbreiding van een klein bedrijf tot de grootte van een bedrijfsonderneming.

1958

In 1958 verwijderden de ontwikkelaars geometrische vormen uit het embleem en maakten ze de inscriptie in het Engels. Het resultaat was een beknopt handelsmerk: het zwarte woord “Toyota” op een witte achtergrond. Letterslagen van ongelijke dikte. Aan de uiteinden – smalle lange schreven.

1969

Het nieuwe logo verschilt niet veel van het vorige. Ontwerpers veranderden het lettertype en gaven de voorkeur aan de klassieke Helvetica. Het wordt gekenmerkt door rechte lijnen, duidelijke geometrische vormen en de afwezigheid van schreven. Tegelijkertijd zijn de gedrukte tekens in het woord zo dichtbij dat de “Y” letterlijk op twee “O” aan de zijkanten rust.

1978 – heden

In 1978 werd de inscriptie beter leesbaar door de grotere letterspatiëring. Rood vervangen zwart.

1989 – heden

Eind jaren tachtig. het bedrijf heeft een logo met een bedrijfssymbool in de vorm van drie ovalen. Het viel samen met het 50-jarig jubileum van Toyota, maar merkmanagers begonnen het vijf jaar voor de jubileumdatum te ontwikkelen. In 2004 hebben ontwerpers het beeld gemoderniseerd door ovalen in een zilvermetalen versie te introduceren. Om een ​​3D-effect te bereiken, hebben we schaduwen, hooglichten, contouren en een verloop gebruikt.

Het handelsmerk werd zo beroemd dat het werd gestolen door de particuliere autofabrikant Zhejiang Geely Holding Group Co. In 2003 gebruikte ze het zogenaamde “Merry-logo”, dat eruitzag als een geregistreerd handelsmerk van Toyota. Maar de rechtbank besliste anders en zag geen tekenen van oneerlijke concurrentie in wat er gebeurde. De zaak werd eind 2003 gesloten. Geely veranderde het bedrijfssymbool, maar herkende de duidelijke overeenkomst niet.

Embleem

Toyota Teken

Het embleem bevat drie ovalen, die symmetrisch zijn geplaatst. Twee kleine loodrechte ellipsen symboliseren het hart van Toyota en het hart van de klant. De punten van hun kruispunt zijn vertrouwen en wederzijds voordelige samenwerking. De verbonden geometrische vormen zijn vergelijkbaar met ‘T’, de eerste letter in de naam van de fabrikant. En ze tonen ook het stuur van een auto.

Het grote ovaal geeft de leefruimte aan die Toyota overspant. De leegte links en rechts van “T” vertegenwoordigt de kernwaarden van het merk: eerlijkheid, innovatie, kwaliteit en verantwoordelijkheid. De ongelijke dikte van de lijnen is een vleugje Japanse penseelkunst.

Het beroemde logo verscheen voor het eerst op de luxe Celsior-sedan. Vervolgens ‘migreerde’ hij naar de rest van de auto’s, zittend op de achterkant van de kofferbak. Maar ook het voorpaneel is niet leeg: elk model heeft zijn eigen kenmerk. Lexus heeft bijvoorbeeld de letter “L” in een cirkel geplaatst.

Lettertype en kleuren

Toyota Symbool

In de periode dat Toyoda zijn naam veranderde in Toyota, heeft de bedrijfsleiding de spelling herzien. De debuutversie gebruikt een klassiek schreeflettertype. Sinds 1969 wordt een strak schreefloos lettertype uit de Sans Serif-serie gebruikt in het meest eenvoudige ontwerp. Minimalisme wordt ook benadrukt in de kleur, waar rood overheerst. Maar het werd alleen in het begin en nu gebruikt, en de rest van de tijd was het logo zwart.