Toy Story Logo

Toy Story Logo

Toy Story is een Amerikaanse tekenfilm geproduceerd door Pixar Animation Studios en uitgebracht door Walt Disney Pictures. Het kreeg zo’n geweldige respons van kijkers over de hele wereld dat het een franchise werd omdat het verschillende vervolgen had en veel echte poppen gemodelleerd naar de personages. De première vond plaats in 1995 in Los Angeles, Californië, in het El Capitan Theater. Pas toen werd de tape op grote schaal uitgebracht in heel Noord-Amerika. Bovendien is dit een zeer belangrijke film: het is het eerste volledige werk van de Pixar-studio en innovatieve 3D-animatie (computerversie).

Betekenis en geschiedenis

Toy Story Logo Geschiedenis

Toy Story werd geregisseerd door John Lasseter, die zijn debuut maakte in deze rol. Hij weerspiegelde perfect in animatie een script geschreven door een heel team, waaronder Joel Cohen, Andrew Stanton, Joss Whedon, Alec Sokolow. Ze namen als basis een verhaal gecomponeerd door Joe Ranft, Pete Docter, Andrew Stanton en John Lasseter. De helden werden ingesproken door een constellatie van briljante acteurs en actrices: Annie Potts, Wallace Shawn, Tom Hanks, Don Rickles, Tim Allen en vele anderen.

De verhaallijn ontvouwt zich in de echte wereld, maar met antropomorfe karakters — speelgoed van een gewoon kind dat in een gewoon gezin leeft. Als er mensen in de buurt zijn, is speelgoed gewoon speelgoed, maar als niemand het ziet, komen ze tot leven, beginnen te denken, praten, handelen. De nadruk ligt op een cowboy-sheriff genaamd Woody en astronaut Buzz Lightyear. Ze confronteren elkaar en vechten voor de genegenheid van de eigenaar — de jongen Andy Davis. Op een dag komen ze samen in een gevaarlijke situatie en verdwalen.

De cartoon werd zeer gewaardeerd door zowel kijkers als critici. Hij is vele malen geprezen om zijn technische innovatie, verfijning van het onderwerp, humor, 3D-animatie, zang en muziek. Het heeft talloze filmprijzen ontvangen en wordt ook erkend als een film van esthetisch, cultureel en historisch belang.

1995

Toy Story Logo 1995

Het debuutembleem van de animatiefilm bestaat uit een titel in twee regels. Het bovenste woord («Toy») heeft geen achtergrond. Het wordt uitgevoerd in hoofdletters die in verschillende richtingen «zwaaien»: «T» is naar links gekanteld, «Y» — naar rechts. Elke letter is omgeven door een dikke blauwe streep en ze zijn zelf felgeel gekleurd. De onderste rij wordt ingenomen door het opschrift «Story». Het bevindt zich op een geometrische vorm die lijkt op een rechthoek. Effen gele markeringen zijn duidelijk zichtbaar tegen een rode achtergrond. Het wordt gedeeltelijk gedekt door het bovenste woord.

1999

Toy Story Logo 1999

Het tweede deel van de cartoon kreeg een aangepast logo, moderner. Het is gemaakt met een 3D-effect. Dit wordt vergemakkelijkt door schaduwen langs de blauwe kaders die de letters van de eerste rij omsluiten. Als gevolg hiervan steekt de rand visueel uit de rest. In deze versie verscheen ook een derde regel — met de aanduiding van het serienummer. Het nummer is in dezelfde stijl omlijst als het eerste woord.

2010

Toy Story Logo 2010

De derde versie van de lange animatiefilm kwam uit met een embleem dat bijna leek op het vorige logo. Het verschil tussen hen is onbeduidend — in slechts een paar details. Dus maakten de ontwikkelaars het frame lichtblauw om het volume te vergroten, verwijderden het warme geel en gebruikten citroen, veranderden het nummer «2» in «3» en plaatsten de naam van de Pixar-studio en het Disney-bedrijf bovenaan. En zodat de woorden niet samenvloeien, zetten ze er een miniatuurpuntje tussen.

2019

Toy Story Logo 2019

Het aantal schaduwen op het logo van de vierde Toy Story-serie is verminderd. Ze zijn dunner en onzichtbaarder geworden. Alleen de donkere streep aan de linkerkant van «Y», gegoten door de letter «O», is duidelijk zichtbaar. Het nummer «4» kreeg dezelfde stijl als «3» — geometrisch nauwkeurig, gelijkmatig, glad. Maar natuurlijk heeft de vier nog steeds verschillende rechte hoeken. De ontwerpers hebben de achtergrondkleur van het woord «Verhaal» iets verhoogd door er een dieprode tint aan toe te voegen.

Logo lettertype en kleuren

Toy Story Logo

Sinds de eerste release heeft het logo van de iconische cartoon een goed herkenbaar ontwerp gekregen, dat nooit is veranderd. De aanpassingen betroffen slechts zeer kleine details — het palet versterken met verschillende tonen, schaduwen tekenen en verwijderen, en de nummering van de reeksen wijzigen.

Het embleem maakt gebruik van twee soorten lettertypen. Het woord «Verhaal» is geschreven in Gill Sans Ultra Bold, voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1920 en geïntroduceerd door Arthur Eric Rowton Gill. En «Toy» is gemaakt in een individuele stijl, dicht bij Agent Orange en Agent Red (ze zijn ontwikkeld door Pizzadude), evenals SF Slapstick Comic van ShyFonts.

Logo Toy Story

Het palet van het logo is sappig en pakkend. Het schema omvat geel (warm zonnig en citroen), rood, blauw in twee tinten.