Top logo’s voor zoekmachines ter wereld

  Top logo's voor zoekmachines ter wereld

  Zoekmachines worden dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Logo’s helpen om ze van elkaar te onderscheiden en tegelijkertijd is het beeld altijd in het zicht. Meestal gebruiken bedrijven een levendig kleurenpalet om ze gemakkelijk te onthouden en te onderscheiden van de concurrentie. De zoekmachines in onze collectie onderscheiden zich door rijke kleuren die na korte tijd legendarisch zijn geworden.

  Google

  Google Search Logo

  Het Google-logo is legendarisch. Elke dag zien we kleurrijke letters die ons vergezellen, niet alleen in de zoekmachine, maar ook in andere producten van het bedrijf. De moderne versie van de afbeelding is in 2015 ontwikkeld. De essentie van het logo is door de geschiedenis heen niet veranderd, maar in de laatste versie hebben de ontwerpers het lettertype vervangen door Product Sans. De inscriptie was volledig ontdaan van schreven en uitstulpingen en bleef een eenvoudige, beknopte versie.

  Google is ook beroemd om zijn vakantielogo’s – doodles. Een team van illustratoren maakt speciale afbeeldingen voor een specifieke dag, zoals nieuwjaarsdag of Valentijnsdag. Het bedrijf heeft sinds 1998 meer dan 4000 doodles ontwikkeld. Er is ook een verkleurd logo dat Google gebruikt bij tragedies over de hele wereld.

  Microsoft Bing

  Microsoft Bing Search Logo

  De zoekmachine van Microsoft staat op de 5e plaats van de meest populaire diensten. De laconieke naam wordt snel onthouden, maar na de release begonnen komische varianten van de betekenis van het woord op internet te verschijnen, bijvoorbeeld “Bing Is Not Google” of “But It’s Not Google”. In 2020 ging het bedrijf op een verantwoorde manier om met de visuele identiteit van zijn producten en begon het proces van ontwerpvervanging.

  Bing gebruikt nu een laconiek logo in de vorm van een kleine letter “b”. Op basis van ontwerptrends werden vloeiende lijnen en een verloop aan het logo toegevoegd. Het voorvoegsel Microsoft werd ook aan de naam toegevoegd. De merkafbeelding is alleen zichtbaar in de favicon, terwijl het officiële Microsoft-logo op de site zelf wordt weergegeven. Het is nog niet duidelijk hoe het bedrijf zich verder gaat gedragen en welke van de beelden het op de site zal achterlaten.

  Yahoo

  Yahoo Search Logo

  Toen Yahoo voor het eerst op de markt kwam, positioneerde het zichzelf als een directory met websites. Het bedrijf evolueerde al snel naar een zoekmachine, samen met post-, nieuws-, financiële en handelsdiensten. Niet minder interessante geschiedenis van het uiterlijk van de naam. Toen de oprichters probeerden het te merken, bleek de naam te zijn overgenomen door een fabrikant van barbecuesauzen. Toen besloten de ontwikkelaars een uitroepteken toe te voegen, dat het belangrijkste symbool van het bedrijf werd.

  “Project Purple” is wat Pentagram in 2019 Yahoo’s herontwerpproject voor visuele identiteit noemde. De ontwerpers besloten om een ​​ander lettertype te gebruiken, schreefloos en ronding. Het uitroepteken is cursief weergegeven, wat duidelijk afsteekt tegen de achtergrond van de titel. Ook hebben de ontwerpers verschillende tinten paars geselecteerd voor Yahoo.

  Qwant

  Qwant Search Logo

  Qwant is een zoekmachine die is gemaakt als alternatief voor Google op de Europese markt. De dienst was het populairst in Frankrijk. Het systeem vraagt ​​de gebruiker om te kiezen uit drie verschillende interfaces. Ook verdeelt de zoekmachine verzoeken in 5 verschillende categorieën en biedt verschillende modi, ook voor kinderen met een lijst met verboden sites.

  Het logo van de zoekmachine vertegenwoordigt de letter “Q”, die lijkt op een vergrootglas. Het symboliseert het proces van het zoeken naar informatie met behulp van het systeem. De kleurencombinatie is gebaseerd op drie basistinten: rood, groen en blauw. Door kleuren met elkaar te combineren, kun je verschillende combinaties krijgen.

  Ask.com

  Ask.com Search Logo

  Ask.com werkte aanvankelijk als een service voor het vinden van antwoorden op vragen. Het bedrijf begon al snel zijn eigen zoekmachines te gebruiken, maar onder druk van Google en Bing stopte de ontwikkeling in 2010. Nu blijft de service het antwoordformaat gebruiken en wordt het onderdeel van InterActiveCorp.

  De eerste bedrijfsnaam Ask Jeeves is gebaseerd op het literaire werk “Jeeves and Wooster” van de Engelse schrijver Pelham Grenville Wodehouse. Jeeves was een persoonlijke bediende die antwoorden op alle vragen vond. Het systeemlogo is laconiek en modern. De ontwerpers gebruikten een geometrische vorm gecombineerd met een mooi lettertype erin. De felle rode kleur is zeker in het oog springend en gemakkelijk te onthouden.

  Yandex

  Yandex Search Logo

  Yandex is een grote Russische zoekmachine. Nu is het bedrijf verder gegaan dan de gebruikelijke werking van zoekmachines en levert het ook diensten voor het bezorgen van boodschappen, het doen van betalingen en zelfs het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Het merk heeft het vorige logo 13 jaar gebruikt en besloot eind maart 2021 te veranderen.

  De visuele identiteit van Yandex wordt nu weergegeven door een witte “R” in een rode cirkel. De badges zijn te zien op auto’s, merktassen of koerierstassen. Ook ontwikkelde het Yandex-ontwerpteam samen met Ilya Ruderman een nieuw lettertype met duidelijke verticalen en rechte lijnen. De nieuwe visuele identiteit wordt ook gebruikt voor de mobiele app en zoekbalk.

  Aol

  AOL Search Logo

  In het begin van de jaren 2000 was AOL de toonaangevende internetprovider in de Verenigde Staten. Later verloor het bedrijf zijn positie. In 2009 presenteerden de ontwerpers het logo, dat nog steeds wordt gebruikt op de website van het bedrijf. AOL’s eenvoudige, overzichtelijke letters met een stip aan het einde wonnen de 1e plaats in de Brand New Awards in 2009.

  Het logo is in het zwart en ontworpen door Wolff Olins. De stip aan het einde van de afbeelding symboliseert vertrouwen, volledigheid en volledigheid. Trouwens, de afkorting AOL komt van de vorige naam van de zoekmachine “America Online”. De naam was te lang om snel te onthouden, dus besloot het team hem in te korten tot drie letters.

  DuckDuckGo

  DuckDuckGo Search Logo

  DuckDuckGo is een zoekmachine die enorm populair is geworden onder Amerikaanse gebruikers. De zoekmachine richt zich op privacy, slaat geen IP-adressen op en gebruikt zelden cookies. Het bedrijf heeft de filterbubbel gedumpt, die resultaten op aanvraag toont op basis van elke gebruiker afzonderlijk. De zoekmachine biedt aan om vertrouwd te raken met de volledige lijst met sites.

  Het systeem is vernoemd naar het kinderspel “eend, eend, gans”. Het logo van het bedrijf lijkt aan de ene kant misschien belachelijk, maar gebruikers werden echt verliefd op het ongewone ontwerp. Voor de afbeelding werd een helder kleurenpalet gebruikt en een interessant personage trekt nog meer aandacht. De ontwerpers hebben geweldig werk verricht aan de details en een herkenbare visuele identiteit voor DuckDuckGo gecreëerd.

  Shenma

  Shenma Search Logo

  Shenma is een Chinese zoekmachine die ook een interessant karakter op het logo heeft. Het vrolijke paard nodigt de gebruiker uit om de zoekmachine te gebruiken. Shenma, vertaald uit het Mandarijn, betekent “heilig paard”. Je kunt ook elementen opmerken als een cirkel op de achtergrond van een paard en een bril, die verband houden met het zoeken naar informatie. Het afbeelding is in schaduwen van bruin en oranje. Het kleurenpalet doet geen pijn aan de ogen, maar trekt wel de aandacht. Ook in de buurt van de afbeelding staat de naam van de zoekmachine samen met een pijl die de verscheidenheid aan resultaten symboliseert.

  Baidu

  Baidu Search Logo

  Baidu is de toonaangevende zoekmachine in China. Het bedrijf creëerde zelfs zijn eigen “Baydupedia” om de wereldberoemde Wikipedia te vervangen. De dienst bevat ongeveer 15.000.000 artikelen die onderhevig zijn aan verificatie en censuur.

  Het logo van Baidu is erg interessant. Volgens één versie verwijst de poot van de hond in het midden van het logo naar Google. In China wordt het woord ‘Google’ vaak verkeerd uitgesproken en is het resultaat ‘hond’. Volgens een andere versie symboliseert de pootafdruk het uitstekende vermogen van dieren om naar objecten te zoeken. Een logo bevat de naam Baidu in het Engels en Chinees. De rode kleur symboliseert de tint op de vlag van China, vergelijkbaar met Hex # DE0F17.

  Sogou

  Sogou Search Logo

  De Chinese zoekmachine Sogou is nog steeds die “bloedhond”! De naam wordt immers vertaald als “zoekhond”. Achter hem staat techgigant Tencent, die de nieuwe zoekmachine sinds 2004 naar de derde plaats qua vraag in China heeft gebracht. Maar buiten het hemelse rijk heeft het nog geen wortel geschoten. Blijkbaar omdat de ontwikkelaars zich richtten op het aanpassen van de Internet Explorer, rekening houdend met de Chinese taalomgeving.

  Het heeft ook een eigen browser: multitasking, asynchroon, met proxy en offline surfen op het web op elk tabblad. Daarom, als een pagina vastloopt, blijven alle andere actief. Op deze manier doet het erg denken aan Google Chrome, waar het echter voor gemaakt is. Sogou is eigenlijk de Chinese versie van Google.

  Ecosia

  Ecosia Search Logo

  Ecosia is een pluspunt in karma voor degenen die zich zorgen maken over de toestand van de natuur op de planeet, omdat de nieuwste internetverkenner alle advertentie-inkomsten richt op vergroening ervan. Naar verluidt gaat het om ongeveer 80 procent van het inkomen. Dat wil zeggen, elke klik in de Duitse browser heeft een enorme ecologische waarde.

  De maker van de zoekmachine is Christian Kroll, die hem in 2009 in de hoofdstad van Duitsland oprichtte. Aanvankelijk werd het bedrijf vertegenwoordigd door drie mensen, maar vandaag is het personeel natuurlijk uitgebreid. Het doel van Ecosia is om zoveel mogelijk bomen te planten, bossen te herstellen en de planeet nieuw leven in te blazen. Dit alles is natuurlijk goed, maar technisch gezien is een zoekmachine een overtrekpapier: hij heeft geen eigen index en database, maar haalt de zoekresultaten van andere systemen door elkaar.

  Kiddle

  Kiddle Search Logo

  Google zorgde voor kinderen: in 2014 introduceerde het een zoekmachine voor degenen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in problemen van volwassenen – voor jongere gebruikers. Het moest werken met de directe hulp van het oudersysteem. Maar nee – het “kind” bleek volledig onafhankelijk te zijn en ondersteunt geen directe communicatie met de IT-gigant. Desondanks heeft het ongeveer hetzelfde ontwerp – helder en kleurrijk.

  Kiddle gebruikt een speciaal rangschikkingsalgoritme dat geen inhoud voor een volwassen publiek in de zoekresultaten opneemt. Uiteraard wordt prioriteit gegeven aan sites met kinderthema’s. Ze staan ​​op de eerste pagina’s van de SERP. Daarna volgen sites voor volwassenen met neutrale inhoud, waarvan de informatie begrijpelijk is voor een kind. Aan het einde zijn er webbronnen met inhoud die voor kinderen moeilijk waar te nemen is, maar veilig en nuttig. Daarnaast maakt de zoekmachine gebruik van grote afbeeldingen en een vergroot lettertype.