Titos Logo

Titos Logo

Tito’s is een Amerikaans alcoholisch merk, waarvan de volledige naam Tito’s Handmade Vodka is. Hij is bezig met zes keer distilleren van alcohol en maakt er wodka van met een sterkte van 40 graden (geen veroudering). De fabrikant bottelt het product in originele 1,75 liter brede flessen. Het handelsmerk verscheen in 1997, toen het werd opgericht door het bedrijf Fifth Generation, eigendom van de zakenman Tito Beveridge. Het hoofdkantoor is gevestigd in Austin, Texas. Aanvankelijk voerde het bedrijf ambachtelijke distillatie alleen uit in koperen maneschijnketels bij de eerste legale distilleerderij in de regio. Daarna stapte ze over van handarbeid naar gedeeltelijk geautomatiseerd en maakt nu 500 dozen per uur. In 2017 bedroeg het aandeel van zijn producten op de Amerikaanse markt 7,1 procent.

Betekenis en geschiedenis

Titos Logo Geschiedenis

De volledige naam en achternaam van de merkeigenaar is Bert Butler Beveridge II, en Tito is zijn bijnaam, verkregen zelfs vóór de massaproductie van met de hand gedistilleerde wodka. Het was de korte vorm van Bertito. Zo noemden de bewakers hem, afgekort tot het woord Tito. Nadat hij een bedrijf had geopend, ging hij eerst lange tijd naar winkels, bars, restaurants en feesten en bood hij alcohol van zijn eigen productie aan. Tot die tijd had de toekomstige oprichter van het bedrijf vele beroepen uitgeprobeerd en veel over de wereld gereisd op zoek naar zijn plek in het leven. Hij is olieman, seismoloog, explosief, boormachine, exploratiewerker geweest en is afgestudeerd aan de Universiteit van Texas in Austin met een graad in geologie en geofysica.

Moe van het najagen van de «lange dollar», keerde hij terug naar zijn kleine thuisland — naar de stad Austin, waar hij de hypotheekbusiness op zich nam en tegelijkertijd gearomatiseerde wodka begon te maken. Dit was in 1992-1993. Het kostte hem 8 jaar om de moeilijkheden te overwinnen. De eerste had te maken met de zuiverheid van het product, aangezien Beveridge eerst maneschijn bestudeerde en vervolgens probeerde de perfecte zuiverheid te vinden zodat potentiële kopers alcohol zouden goedkeuren. Het tweede probleem was het overwinnen van juridische barrières, aangezien er tot dan toe geen particuliere distilleerderijen waren in de staat Texas. Zo zette hij onbewust de industriële revolutie op gang.

De commerciële productie begon in 1997 nadat Bert Butler Fifth Generation, Inc. en Mockingbird-distilleerderij. Als gevolg hiervan veranderde hij geleidelijk zijn hobby van het maken van geschenklikeuren in een gearomatiseerde wodka-distilleerderij. In het eerste jaar produceerde hij een batch van duizend dozen. In 2007 bereikte het volume al 160 duizend dozen.

De aandacht voor dit type alcohol is toegenomen sinds Tito’s Handmade Vodka de dubbele gouden medaille kreeg tijdens de San Francisco World Spirits Competition. Dit gebeurde in 2001. Tegelijkertijd kreeg het gedistilleerde product vier sterren van Spirit Journal. De triomf werd een paar jaar later herhaald — in 2007, toen ambachtelijke wodka opnieuw vier sterren kreeg. United Airlines maakt sinds 2013 alleen gebruik van dit merk.

Logo Titos

Tegenwoordig is het handelsmerklogo bekend in de Verenigde Staten en Canada. Tijdens de COVID-19-pandemie heeft de privédistilleerderij ook handdesinfecterende middelen aan haar assortiment toegevoegd. Zo wordt het handelsmerk niet alleen herkenbaar bij Tito’s wodkaliefhebbers, maar ook bij andere consumenten. Hij is al bekend over de hele wereld.

Het persoonlijke logo (ook wel flesetiket genoemd) is er altijd één geweest en bestond uit een combinatie van afbeeldingen en tekst. Het bovenste gedeelte wordt ingenomen door het originele pictogram. Het toont een zwarte ovaal met punten langs de omtrek van de rand. Ze zijn oranje van kleur, waardoor ze goed contrasteren met het hoofdelement. Binnenin bevindt zich een apparaat voor het distilleren van alcohol. Bovendien gebruikt Bert Butler Beveridge II hiervoor geen aardappelen of tarwe, maar maïskorrels. De apparatuur met de spoel en de alcoholopvangtank bevindt zich in het midden, is oranje gekleurd en omlijnd met een middeldikke streep.

Hieronder is de tekst — informatief gedeelte. De woorden zijn gerangschikt in drie regels. De bovenste spreekt van de productiemethode van het product — Handgemaakt. Het midden geeft het type product aan dat wordt geproduceerd — wodka. De onderste markeert de locatie van het merk — Austin, Texas. Het eerste opschrift «Handmade» bestaat uit cursieve letters met een schuine stand naar rechts. Onder hen zijn «H» en beide «d» gemarkeerd. Ondanks het verschil in behuizing, zijn ze visueel vergelijkbaar en hebben ze dezelfde hoogte. Elk symbool heeft een dunne oranje lijn aan de rechterkant. Het tweede woord «Vodka» is in blokletters met hoofdletters. Het is versierd met schreven. De derde rij bevat een ster die tussen Austin en Texas staat. En helemaal bovenaan staat de naam «Tito’s», ontworpen als een handgeschreven tekst met eenzijdige rand.

Logo lettertype en kleuren

Titos Logo

In het embleem worden drie soorten lettertypen gebruikt: Trade Gothic (het kan worden gewijzigd in Heebo), Clarendon (we kunnen in plaats daarvan Lora gebruiken) en Sign Painter (het is vergelijkbaar met Lucida Calligraphy en Apple Chancery).

Kenmerkende kleuren omvatten twee soorten oranje (koper en donker koper), wit, zwart en kraftpapier, die als achtergrond dienen. Ze zijn direct gerelateerd aan het productieproces. Zo gebeurt het distilleren van grondstoffen nog steeds in koperen ketels en werden de eerste etiketten gedrukt op gerecycled papier in een lichtbeige tint.