Tinder Logo

Tinder Logo

Tinder is een online datingplatform dat in 2012 door Hatch Labs is ontwikkeld. In feite is het een applicatie waarmee Facebook-gebruikers verder kunnen gaan dan hun gebruikelijke sociale kring. Het is alleen bedoeld voor mensen met een account op een sociaal netwerk en selecteert mensen op basis van geolocatie. Met de service worden gedeeltelijk inkomsten gegenereerd: betaalde services verschenen in maart 2015.

Betekenis en geschiedenis

Tinder Logo Geschiedenis

Het populaire datingprogramma wordt al lang in verband gebracht met vuur — en niet alleen omdat het woord «tondel» brandbaar materiaal betekent. Het draait allemaal om het pictogram, dat het silhouet van een vlam weergeeft. Het staat ook op het officiële logo: eerst maakte dit symbool deel uit van de inscriptie, daarna werd het een onafhankelijk element, zoals de Nike Swoosh.

2012 — 2017

Tinder Logo 2012-2017

Het eerste logo van de dating-app bevat de naam, geschreven in kleine letters. De ontwerpers gebruikten een elegant, afgerond lettertype, maar stapten af ​​van de klassiekers. Ze vertrouwden op ongebruikelijke vormen, dus «t» mist de linkerkant van de horizontale lijn, boven «i» in plaats van een punt, wordt een vlam getekend, «n» lijkt op een omgekeerde «u», «d» ziet eruit als een «o» met een verticale lijn, dwars de strip binnen «e» is afgeschuind en «r» heeft geen hoeken op de vouw.

2017 — heden

Tinder Logo 2017-vandaag

In de zomer van 2017 introduceerde het datingplatform een ​​nieuw logo. Ook hij heeft een vonk: de ontwikkelaars lieten de vlam achter als het belangrijkste symbool van Tinder. Pas nu is dit teken overgebracht van de status van «een punt vervangen over i» naar de status van een onafhankelijk element en links van het opschrift geplaatst.

Het lettertype is ook veranderd. De makers van het logo besloten niet te experimenteren, dus kozen ze voor een klassiek schreefloos lettertype. Van de eerste lieten ze alleen de ronde vorm van de letters over, zodat het woord «tondel» niet als iets vreemds zou lijken. De finishing touch was de vernieuwing van het palet: de ontwerpers gebruikten een donkergrijze, bijna zwarte kleur voor de inscriptie en een roze-oranje kleurverloop voor het silhouet van de vlam.

Logo lettertype en kleuren

Tinder Logo

Tinder Spark behoeft geen introductie. Facebook-gebruikers die bekend zijn met de datingapplicatie weten heel goed waar dit symbool naar verwijst. Daarom leidde het herontwerp van 2017 ertoe dat de vlam zich uiteindelijk van het woord scheidde en een ongewoon grafisch ontwerp kreeg.

Het programma had eerder een vonkvormig pictogram, maar toen was het helemaal oranje en zag het er heel anders uit. Na 2017 begon ze meer afgerond te worden afgebeeld, met scherpe punten en een gradiënttextuur. De roze kleur (onder) gaat vloeiend over in oranje (boven), wat niet alleen een weerkaatsing creëert, zoals een echt vuur, maar ook een 3D effect. In dit geval lijkt de verandering in tinten op de beweging van een vlam.

In de oude versie diende het minimalistische pictogram als een punt over de letter «i». Nu is het synoniem geworden met de Tinder-app — je hebt niet eens een inscriptie nodig om te begrijpen waar het symbool naar verwijst. Wat betreft de betekenis van de vlam, er zijn verschillende versies hiervan, en ze zijn allemaal gerelateerd aan de functionaliteit van het programma.

Logo Tinder

Het woord «tondel» verwijst naar een object dat zelfs door kaviaar vlam vat. Hier is metaforische symboliek terug te vinden: het vuur van de ziel, vurige passie, het aanzetten tot nieuwe relaties. Al deze associaties passen in het concept van het datingplatform en verklaren waarom het silhouet van een vlam op het logo verscheen, en niet nog een abstracte tekening.

Het lettertype voor de oude en nieuwe Tinder-emblemen is compleet anders. In het eerste geval ziet het er helder en niet-standaard uit, in het tweede geval ziet het er klassieker uit. In de nieuwste versie hebben de letters, net als voorheen, geen schreven.

De keuze van het palet is symbolisch. Ontwerpers gaven de voorkeur aan oranje, wat verwijst naar de chakra die wordt geassocieerd met de energie van creativiteit en seksuele aantrekkingskracht. Na een herontwerp in 2017, hebben ze het verdund met roze tinten om een ​​vloeiend verloop te creëren.