TIM Logo

TIM Logo

TIM (afkorting van Telecom Italia Mobile) wordt ook wel Gruppo TIM of Telecom Italia genoemd. Het bedrijf is de grootste Italiaanse aanbieder van vaste en mobiele telefonie, internet en diverse DSL-diensten. Het ontstond in 1990 als resultaat van de fusie van verschillende staatstelecommunicatiestructuren en heeft nu wereldwijd 114 miljoen abonnees. Het bedrijf heeft een grote vestiging in Brazilië en verschillende hoofdkantoren in Italië — in Napels, Milaan en Rome.

Betekenis en geschiedenis

TIM Logo Geschiedenis

De telecommunicatieoperator betrad de profielmarkt na de fusie van overheidsorganisaties, waaronder het voormalige monopolie van telefoondiensten — Società Italiana per l’Esercizio Telefonico pA. Het nieuwe kantoor deed meteen een schat aan ervaring en een persoonlijke identiteit op, waarmee het zich onderscheidde van zijn concurrenten.

Ondanks zijn korte levensduur heeft TIM zijn logo verschillende keren gewijzigd. Ze verfijnde het voortdurend door middel van zes herontwerpfasen. In totaal heeft ze zeven logo’s, die bijna identiek aan elkaar herhalen, omdat de veranderingen klein waren.

1990 — 1994

TIM Logo 1990-1994

Het originele logo bestond uit vier rode strepen, waarvan er drie kort en één lang waren. Ze waren verwrongen en gingen naar de naam van het bedrijf, dat zich in twee rijen bevond. Hierboven was de grote «Telecom», hieronder — de kleinere uitdrukking «Italia Mobile». De lijnen symboliseerden gestage golven die elk obstakel konden overwinnen. De tekst is gedrukt, gehakt, iets naar rechts gekanteld.

1994 — 1998

TIM Logo 1994-1998

Na de herstructurering heeft de telecomoperator een nieuw logo aangenomen. Het was gebaseerd op het oude logo met kleine wijzigingen. De ontwerpers maakten alle stroken even lang en veranderden de uitgebreide naam van de operator in een verkorte naam. De afkorting bestond uit hoofdletters, waarvan er één groter was dan de andere (de eerste «T»). De ontwikkelaars lieten de kleur, het lettertype en de inslag van de symbolen hetzelfde.

1998 — 1999

TIM Logo 1998-1999

Een wijziging, die in 1998 werd doorgevoerd, gaf het logo meer helderheid en bracht het dichter bij de moderne graphics. Hiervoor hebben de auteurs verschillende kardinale stappen genomen, waarbij de oude structuur van het persoonlijke teken behouden bleef. Ze maakten de afkorting «TIM» even groot, verhoogden de kleur van de strepen en voegden een blauw ovaal toe dat aan beide zijden was afgeknot. Het werd het decor voor witte letters en rode lijnen.

1999 — 2004

TIM Logo 1999-2004

Latere wijzigingen waren van invloed op de hoofdinschrijving. De ontwerpers breidden de letters uit met behoud van dezelfde tekststijl. Bovendien maakten ze de hoeken rond de randen van het afgeknotte ovaal glad en veranderden ze de breedte van de strepen door ze in perspectief te positioneren — van breed (vooraan) naar smal (op de achtergrond). Tegelijkertijd werd de ellips zelf ook iets breder.

2004 — 2016

TIM Logo 2004-2016

In 2004 nam het telecommunicatiebedrijf het meest revolutionaire logo in zijn geschiedenis aan — met drie gestileerde golven in plaats van vier. Ze gaven het aantal werkterreinen aan: vaste telefonie, mobiel netwerk en internet. De strepen waren nog steeds even lang en bevatten identieke «spatten» — scherpe hoekige uitsteeksels. Bij de letter «M» hebben de ontwerpers het middengedeelte verlengd en ter hoogte van de benen geplaatst.

2014 — 2016

TIM Logo 2014-2016

In deze periode is er een 3D-versie van het logo verschenen. Om volume te bereiken, hebben de ontwikkelaars schaduwen, hooglichten en hooglichten toegevoegd aan het bestaande embleem: hoe verder van het midden, hoe donkerder de blauwe kleur. Door dit kleurenspel werd het persoonlijke teken bol en geschikt voor moderne informatiedragers. Maar de typografie is niet veranderd: de inscriptie is nog steeds lichtjes scheef gedrukt.

2016 — heden

TIM Logo 2016-vandaag

De huidige versie is een volledig opnieuw ontworpen logo. Allereerst hebben de ontwerpers de strepen rechtgetrokken en afgerond aan de randen. En ze schilderden het overwinnen van obstakels door golven in de vorm van onderbroken segmenten. Bovendien vormen de rode lijnen (een lange en vier korte) een negatieve ruimte, waarin een enkele «T» van witte kleur duidelijk zichtbaar is. Rechts van het pictogram staat de afkorting TIM. Het is nu recht, langwerpig, met de middelste «M» afgesneden.

Logo lettertype en kleuren

TIM Logo

Hoewel de evolutie die het persoonlijk identificatiemerk heeft doorgemaakt onbeduidend is, weerspiegelt het nauwkeurig de belangrijkste fasen in de activiteiten van een telecommunicatieoperator. Als gevolg hiervan werden de aangebrachte wijzigingen aangebracht vanuit een visueel complex en multi-gestructureerd symbool om eenvoudig en minimalistisch te zijn, waarin niets overbodigs is. Nu werkt elk element voor het merk en brengt het bepaalde informatie over. En zelfs negatieve ruimte wordt gebruikt.

Logo TIM

Op verschillende tijdstippen hadden verschillende lettertypen de overhand in het logo. Urbano Black Italic van FontSite Inc. werd gekozen als debuut. Tegenwoordig doet het gebruikte lettertype denken aan Caros Soft Extra Bold met afgeronde buitenhoeken. De rest van de tijd waren de gemodificeerde PCTL9600 Bold Italic, Ridley Grotesk Extra Bold Italic en Vista Sans Black Italic in gebruik.

Het embleempalet bestaat uit marineblauw # 013889, karmozijnrood # e50528 en neutraal wit. Ook komt er soms zwart voor in de inscripties.