Tide Logo

Tide LogoTide is een serie wasmiddelen voor wasgoed. Momenteel worden onder dit merk verschillende soorten poeders en vloeibare producten geproduceerd. De oprichter is het internationale bedrijf Procter & Gamble. Ze lanceerde het merk in 1946.

Betekenis en geschiedenis

Tide Logo Geschiedenis

De lijn, die dankzij het succesvolle logo wereldwijde erkenning heeft gekregen, heeft verschillende aanpassingen aan de identiteit. De auteur van het allereerste logo, dat als prototype voor alle anderen diende, is Donald Deskey, een industrieel ontwerper, architect en kunstenaar. Hij werkte eraan in het kader van zijn eigen bureau gespecialiseerd in grafische vormgeving.

1946 — 1966

Tide Logo 1946-1966

Het debuutembleem veroorzaakte furore op het gebied van reclame, omdat de auteur van het logo het proces innovatief benaderde en de reikwijdte van de gebruikelijke visuele tekens uitbreidde. Hij maakte iets als een doel — met brede contrasterende cirkels die loopt van het centrum naar de rand. Sommigen van hen waren gelabeld met basisinformatie over het product. De «appel» (midden) was de stip boven de donkerblauwe «i». Dan was er een afwisseling van gele en rode strepen met een verloop overgang tussen hen.

Een derde van de logoruimte werd ingenomen door het woord «Tide». Het lag diagonaal en was gemaakt met gedrukte borden. Om ruimte te maken naast het «i» -punt, heeft de ontwerper de letter «T» ongelooflijk groot gemaakt: vanwege het lange been bedekt de bovenste balk het aangrenzende symbool niet. Dankzij deze techniek kon de auteur het effect creëren van een doelwit met concentrische cirkels. De brieven werden ook aangevuld met lichte slagen op de rechterkant, waardoor ze volume gaf.

1966 — 1996

Tide Logo 1966-1996

In 1966 keurde de directie een geactualiseerde versie goed, waarin de punt boven de «i» niet langer de «roos» is. De ontwikkelaars veranderden het midden van het doel enigszins: in plaats van een donkere cirkel gebruikten ze een neutraal witte vlek. Over het algemeen maakten ze het ontwerp eenvoudiger door veel ringen te verwijderen en er slechts twee over te laten — een gele en een rode. Het kleurenpalet werd ook veranderd — het werd veel helderder en expressiever.

Ook de inscriptie heeft enkele wijzigingen ondergaan. De hoofdletter «T» heeft een verkort been, de «i» heeft de punt verkleind, de «d» heeft de interne speling vergroot en de «e» is iets groter gemaakt dan de vorige. Bovendien zijn «d» en «e» nu rechthoekig.

1996 — 2008

Tide Logo 1996-2008

Na het herontwerp begon het embleem er nauwkeuriger uit te zien en lag het dichter bij de debuutversie. De ontwerpers voegden er een binnenring aan toe, zodat het logo weer de vorm van een doel kreeg — alleen met een middelpunt in de vorm van een witte cirkel. Ze hebben ook de punt boven de «i» vergroot. Het kleurenpalet werd verschoven naar pasteltinten, zodat de kleuren werd vervaagd, als in poedervorm met wit.

2008 — 2014

Tide Logo 2008-2014

Deze versie introduceert extra cirkels om het effect van het doelwit te versterken. De ontwikkelaars hebben het centrale deel geel geschilderd en de buitenste cirkel is in tweeën verdeeld — geel en wit met een verloopovergang. De rest van de ringen bleef hetzelfde. Ook in de tekst zijn correcties aangebracht. De aanpassingen resulteerden in ietwat langwerpige en puntige uiteinden bij de «T» en «d». Het woord «Tide» heeft nu dezelfde donkerblauwe kleur.

2014 — heden

Tide Logo 2014-vandaag

Nu wordt het logo gebruikt met een geretoucheerd kleurenpalet — gedempt en stoffig. Het marineblauw is nu gewoon blauw en de dubbele buitenring is effen van kleur (geel). Rondom de inscriptie zit nog een witte scheidingsrand.

Logo lettertype en kleuren

Logo Tide

Bij het ontwerp van het logo hebben de merkeigenaren altijd vastgehouden aan het concept dat in het begin werd gepresenteerd door de architect-kunstenaar Donald Deskey. De variant is tot nu toe gewonnen, daarom is het embleem dat is aangenomen voor de vijftigste verjaardag van de lancering van het originele product momenteel in gebruik. Het weerspiegelt de debuutversie. Daarnaast werd het palet Day-Glo gebruikt op Tide verpakking voor de eerste keer in de industrie geschiedenis.

De tekst krijgt dezelfde aandacht als de afbeeldingen, zodat ze op dezelfde manier het idee van het product weergeven. De stijl van de inscriptie meerdere malen veranderd, maar bleef altijd binnen de gebruikelijke kader. De belangrijkste focus ligt op de hoofdletter «T», die de ontwerpers hebben verlengd en ingekort. De rest van de letters zijn kleine letters. In het algemeen is het woord «Tide» is in een aangepaste schreefloos lettertype en heeft iets puntige uiteinden op twee karakters. Kenmerkende kleuren zijn geel, rood, wit en blauw.