Tidal Logo

Tidal LogoDe webservice Tidal neemt een prominente plaats in op de markt voor muziekstreaming. Hiermee kunnen gebruikers multimedia-abonnementen ontvangen door toegang te bieden tot duizenden clips en miljoenen tracks. Tegelijkertijd kunnen luisteraars kiezen uit twee servicepakketten: Tidal HiFi of Premium, die verschillen in geluidskwaliteit.

Betekenis en geschiedenis

Tidal Logo Geschiedenis

De onlinedienst verscheen in de tweede helft van 2014 en begin 2015 werd Project Panther Bidco Ltd., samen met haar moedermaatschappij Aspiro, eigendom. Een dergelijke wereldwijde verschuiving kwam vreemd genoeg helemaal niet tot uiting in het Tidal-logo. De nieuwe eigenaar besloot het ontwerp niet te herontwerpen en liet alles zoals het is, want tegen die tijd had de muziekdienst al wereldwijde bekendheid verworven. Ze was populair tot ver buiten de grenzen van Noorwegen, haar geografische thuisland. Ze was bekend in Europa en Noord-Amerika.

Shawn Corey Carter, bekend onder het pseudoniem Jay-Z, werd het hoofd van de internetservice. De producer en rapper uit New York heeft veel projecten geleid die gericht waren op het vergaren van roem en winst. Voor hetzelfde doel kocht hij Aspiro en zijn merk Tidal. Na een winstgevende acquisitie richtte de muzikant zich niet op de buitenkant van het bedrijf, maar op de binnenkant. Onder zijn leiding nam de multimediadienst de derde plaats in op de ranglijst van de grootste streamingomroepen.

Jay-Z heeft dit allemaal bereikt zonder de merkidentiteit te veranderen. Hij breidde de functionaliteit van de service net iets uit: hij voegde de mogelijkheid toe om muziekdownloads te betalen en cd’s te kopen. Bovendien werkt de rapper samen met MQA om HiFi-opnames van hoge kwaliteit te produceren.

In 2017 verwierf telecombedrijf Sprint een derde van Tidal. Maar dit had op geen enkele manier invloed op het logo. Het ziet er nog steeds hetzelfde uit als in 2014: een simpele zwarte letters met een ruitpatroon. Dit ontwerp is uitgevonden onder leiding van het technologiebedrijf Aspiro.

Een van de belangrijkste elementen van de merknaam Tidal is het hierboven getoonde geometrische patroon. De vierhoeken zijn versprongen. Maar dit is geen verzameling willekeurige vormen, maar de letter «T». Dat is tenminste hoe de ontwerpers haar zagen. Ze plaatsten een zwarte ruit in het midden en nog eens drie dezelfde rechts en links. De tekening was niet alleen een aanvulling op de naam van de multimediadienst, maar werd ook het eerste en laatste embleem.

Logo lettertype en kleuren

Tidal Logo

Het lettertype dat door de logo-makers wordt gebruikt, lijkt sterk op Keep Calm. Het was afkomstig van een propagandaposter uit 1939. In 2000 vond een Britse winkeleigenaar een kopie van de poster, waarna de typografen de stijl van de letters opmerkten en het lettertype Keep Calm bedachten. Een ander soortgelijk lettertype is Montserrat. Het is gebaseerd op de bewegwijzering van de stad Montserrat en is identiek aan Keep Calm, afgezien van kleine verschillen in details.

Logo Tidal

Het logo is volledig zwart-wit, maar dit is meer een voordeel dan een nadeel. Het monochrome kleurenschema onderstreept de opvallende en minimalistische stijl van Tidal.