THX Logo

THX Logo

THX heeft een certificeringssysteem ontwikkeld dat de geluidskwaliteit certificeert die wordt geleverd door bioscopen, HDMI, microfoons, soundbars, luidsprekers, ontvangers, ontvangers en meer. Bij gecertificeerde apparatuur en multimediaproducten komt het geluid zo dicht mogelijk in de buurt van wat de filmmakers bedoelden. Hetzelfde geldt voor bioscoopzalen: ze moeten voldoen aan technische en akoestische eisen. In dit geval maakt het audioformaat niet uit — het kan zowel analoog als digitaal zijn.

Betekenis en geschiedenis

THX Logo Geschiedenis

THX heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1983. Het systeem is ontwikkeld door audio-ingenieur Tomlinson M. Holman, die later een werknemer werd van Apple Inc. Aanvankelijk was filmtechnologie eigendom van het Amerikaanse bedrijf Lucasfilm Ltd. LLC. Daarna werd het merk opgekocht door Creative Technology Limited en in 2016 overgenomen door Razer.

De eerste film met THX was het zesde deel van Star Wars. De standaard is speciaal voor haar uitgevonden, zodat de soundtracks goed zouden klinken als Episode VI in de bioscoop te zien was. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot honderden andere multimediaproducten en -technieken met betrekking tot het afspelen van video of audio. Zo verspreiden de THX-logo’s zich over de hele wereld, want ze zijn een duidelijke bevestiging van certificering.

Het merk gebruikt slechts één visueel symbool: een eenvoudige tweedimensionale «THX»-letters. Het werd gevormd uit de corresponderende letters in de woorden «Tomlinson Holman eXperiment» en komt overeen met de titel van de debuutfilm van George Lucas — THX 1138. Sinds het systeem behoorlijk beroemd werd, is het nooit van logo veranderd.

Logo THX

In de basisversie staan ​​de letters op één rij en bestaan ​​ze uit zwarte strepen van dezelfde dikte. Ook al zijn het allemaal hoofdletters, de «T» lijkt hoger te zijn. Het is vergroot zodat de langwerpige horizontale lijn de «H» en «X» bovenaan kan bedekken. Er is ook een soortgelijke strook aan de onderkant, maar deze sluit niet aan bij de afkorting en is eenvoudig langs de lijn getekend, als een onderstrepingsteken.

Door de monotone uitstraling van het logo heeft THX Ltd. experimenteert vaak met trailers en voegt zijn vaste mascotte toe in de vorm van een bouwrobot genaamd Tex. Tegelijkertijd maken ontwerpers de inscriptie helder, kleurrijk, driedimensionaal, vergezeld van het klassieke geluid van Deep Note of moderne soundtracks. De eerste dergelijke trailer verscheen tijdens de première van de zesde aflevering van Star Wars in 1983. Tegelijkertijd debuteerde het logo in de bioscopen van Hollywood en Dallas.

In de originele versie ziet de afkorting er zo eenvoudig mogelijk uit. Ze heeft geen enkele grafische verandering ondergaan en is al tientallen jaren het officiële symbool van THX. Het ontwerp van het embleem heeft een vleugje kitsch, omdat het niet voldoet aan de onuitgesproken regels van de moderne stijl. De tweedimensionale inscriptie lijkt verouderd in vergelijking met de logo’s van andere bedrijven die betrokken zijn bij de multimedia-industrie.

Logo lettertype en kleuren

THX Logo

Een onbekende gewijzigde grotesk met dezelfde dikte van verticale en horizontale lijnen werd gebruikt voor de afkorting. Misschien was de inspiratiebron Eurostyle. Vervolgens werd op basis van het woordmerk THX een gelijknamig lettertype ontwikkeld, dat in 2015 werd uitgebracht. De makers hebben rekening gehouden met de boven- en onderstreping, door parallelle lijnen boven en onder elke letter toe te voegen.

Ondanks dat het logo in de trailers erg kleurrijk en volumineus is, is het in de officiële versie helemaal zwart. Het pictogram bevat eenvoudige tweedimensionale letters zonder verloop of andere kleureffecten, en het bedrijf heeft het sinds 1983 niet veranderd, vastgehouden aan een minimalistisch ontwerp.