Telekom Logo

Telekom Logo

Telekom (volledige naam Deutsche Telekom of DT) is een telecommunicatiedienst in Duitsland. Het verscheen in januari 1995 na de privatisering van de Duitse staatspostdienst Deutsche Bundespost. Het bedrijf is uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van vaste en mobiele telefonie, breedbandinternet, digitale tv en IT. Tegenwoordig is het de grootste gespecialiseerde dienstverlener in Europa, met het hoofdkantoor in Bonn.

Betekenis en geschiedenis

Telekom Logo Geschiedenis

Om de telecommunicatiemarkt van het land te moderniseren en de nieuwste technologieën op aanverwante gebieden onder de knie te krijgen, keurde de regering de privatisering van de voormalige staatsstructuur Deutsche Bundespost goed. Op dit moment (samenvatting voor april 2020) bezit de staat 14,5 procent van de aandelen en nog eens 17,4 procent — de staatsbank KfW.

Vanaf het moment van verschijnen tot op de dag van vandaag heeft deze dienst een lange weg afgelegd naar leidende posities op de wereldmarkt. Haar carrière is een geschiedenis van fusies die gedurende een lange periode regelmatig plaatsvonden. Ze is tot ver over de landsgrenzen gegaan en verleent diensten in het buitenland. Meestal — in Tsjechië, Nederland, Polen, de VS, Macedonië, Slowakije en Roemenië. Dit doet ze niet rechtstreeks, maar via haar dochterondernemingen, waarvan ze er meerdere heeft.

Deze aanpak heeft geleid tot brede erkenning van het bedrijf op de telecommunicatiemarkt. En het embleem is het kenmerk geworden van service van hoge kwaliteit. In totaal zijn er zeven logo’s in de geschiedenis van de dienst, hoewel er nog één was, die de stamvader werd van het bestaande beeld. Het volgde de structuur van het debuutlogo en was in gebruik van 1989 tot 1992. Het was het persoonlijke symbool van de Deutsche Bundespost.

1992 — 1995

Deutsche Telekom Mobilfunk Logo 1992-1995

Nadat het bedrijf een onafhankelijke structuur in de profielmarkt was geworden, gebruikte het eerst een embleem dat bijna precies hetzelfde was als het vorige, geërfd van de post. Het logo toont een hoorn met pijlen naar links en naar rechts. Ze geven de omvang van de dekking van diensten aan en vertegenwoordigen een complexe man: in plaats van een hoofd heeft hij een spoel van een muziekinstrument, in plaats van handen — pijlen, en in plaats van benen — een band van een hoorn.

Aan de rechterkant staat het roze woord «Telekom», waarvan elke letter wordt gescheiden door een grijs vierkant. Het is een grafische interpretatie van de muzieknotatie van de hoornmelodie, het symbool van de postcommunicatie. De audio-branding is gemaakt door Interbrand Zintzmeyer & Lux studio, die het heeft gemaakt met de steun van muzikanten Chris McHale en Joe Barone. Vervolgens komt het woord «Mobilfunk» in een klassiek schreeflettertype.

1995 — 1996

Deutsche Telekom Mobilfunk (DeTeMobil) Logo 1995-1996

Een jaar lang veranderde het management van het bedrijf het logo, waarvoor de ontwerpers het moderniseerden door het woord «DeTeMobil» te gebruiken in plaats van het opschrift «Mobilfunk». Dit is in wezen een verkorte versie van de bovenliggende servicenaam van de Deutsche Telekom Mobilfunk. Ze behielden de vierkanten, maar in plaats van zeven gebruikten ze er slechts vier, aangevuld met een grote «T» met schreven. Het tekstgedeelte bevindt zich linksboven, het grafische gedeelte rechtsonder.

1996 — 2002

T-Mobil Logo 1996-2002

Vanaf 1996 begon de telecommunicatieoperator DT zijn dochterondernemingen aan te duiden met namen met een extra «T». Het resultaat is T-Mobil en het bijgewerkte logo met zes miniatuurvierkanten die de woorden scheiden.

2002 — 2010

T-Mobile Logo 2002-2010

De wijzigingen in deze periode hadden alleen betrekking op het hernoemen van de dienst van de Duitse verkorte versie van «T-Mobil» naar de Engelstalige versie van «T-Mobile». Dit komt doordat de operator-provider een hoog internationaal niveau heeft bereikt.

2010 — 2013

Telekom Logo 2010-2013

In 2010 vond opnieuw een rebranding plaats: de Duitse dienst T-Mobile fuseerde met T-Home, een dochteronderneming. Als gevolg van de fusie verscheen het merk Telekom. Tegenwoordig wordt het woord gebruikt als een add-on voor alle lokale afdelingen. Bijvoorbeeld Hrvatski Telekom, Deutsche Telekom (moedermaatschappij), Slovak Telekom en dergelijke. Het embleem heeft een enkele letter «T» in de klassieke spelling — langwerpig, dun, met schreven. Rechts en links ervan is een horizontale rij van tien miniatuurvierkanten.

2013 — heden

Telekom Logo 2013-vandaag

Tijdens het herontwerp hebben de ontwikkelaars verschillende vierkanten verwijderd en teruggebracht tot vier: twee onder de «T» -hoed en twee rechts op een afstand. De kleur en stijl van het logo blijven behouden — roze fuchsia en klassiek lettertype.

Logo lettertype en kleuren

Telekom Logo

De modernisering van de visuele identiteit van het Duitse telecommunicatiebedrijf vond gelijktijdig met de ontwikkeling plaats. Beginnend met een hoop talrijke elementen, schrapte het embleem al het overbodige en groeide het uit tot een laconieke versie. Nu is het een grafisch nauwkeurig logo dat zowel het concept als de naam van de operator-provider weergeeft. Het brengt ook een verhaal over, aangezien elk vierkant een gestileerde toon is van een melodie die postbodes ooit in een speciale hoorn trompetten. Bovendien is «T» niet alleen het eerste teken van de naam van het bedrijf, maar ook de vervanging van een van de bankbiljetten.

Logo Telekom

De Telecommunicatiedienst heeft het originele lettertype behouden, dus de emblemen gebruiken het lettertype Century Modern FS Book Condensed, inclusief de enkele «T». Ook het bedrijfspalet is stabiel: de logo’s zijn fuchsia (donkerroze) en zwart.