Telegram Logo

Telegram Logo

De Telegram-app is ontworpen om direct tekst-, spraak- en videoberichten uit te wisselen. Bovendien kunnen gebruikers elkaar bestanden van elk formaat verzenden, gratis bellen, bots maken, microblogs houden, foto’s bewerken en de messenger gebruiken als opslagplaats voor media-inhoud. De platformonafhankelijke service is geschikt voor alle besturingssystemen.

Betekenis en geschiedenis

Telegram Logo Geschiedenis

Wat is Telegram?

Telegram is een cloudgebaseerd programma voor communicatie en het delen van inhoud. In de eerste maand van 2021 overtrof het qua aantal downloads absoluut elke applicatie ter wereld. Deze populariteit is te danken aan de sterke codering van chats, groepen en oproepen, waardoor de gegevenstoegang tot alle servers behalve Telegram wordt beperkt. De eerste versie van de software werd uitgebracht in 2013.

De Russische ondernemer Pavel Durov creëerde Telegram in 2013, maar dit idee kwam twee jaar eerder bij hem op, toen speciale troepen voor de deur van zijn appartement stonden. Op dat moment besefte hij hoe belangrijk het is om een ​​veilige communicatiemethode te hebben die niemand kan traceren.

Aanvankelijk was de boodschapper een project van het bedrijf Digital Fortress. Het werd een soort experiment met het cryptografische protocol MTProto: de ontwikkelaars wilden testen of de versleuteling bestand was tegen zware belastingen. Destijds vergeleken de media Telegram met WhatsApp en zochten gebruikers naar bugs in de applicatie om de beloofde $ 200.000 ervoor te krijgen.

Zelfs toen had het berichtensysteem zijn eigen wit-blauwe logo, dat werd gebruikt in plaats van een pictogram. En Pavel Durov had geen haast om het te veranderen, want het papieren vliegtuigje in de cirkel werd een soort visitekaartje van Telegram. Het enige herontwerp was om de afbeeldingen te vereenvoudigen toen het minimalisme in zwang kwam.

2013 — heden

Telegram Logo 2013-vandaag

Het eerste embleem bestaat uit een complexe reeks geometrische vormen. Het is gebaseerd op een grote blauwe cirkel, waarbinnen de rest van de elementen zich bevinden. In het midden is een witte pijlvormige driehoek met afgeronde uiteinden. Het is in tweeën gedeeld door een puntige lichtgrijze streep die aan de onderkant is gebogen. Op de plaats van de vouw, helemaal in de hoek, bevindt zich een kleine grijze driehoek. De polygonen vormen het papieren vliegtuigje en de cirkel wordt als achtergrond gebruikt.

2019 — heden

Telegram Logo 2019-vandaag

In 2019 verscheen de tweede versie van het logo. De ontwerpers hebben het aantal geometrische vormen teruggebracht, waardoor er slechts twee overblijven: een lichtblauwe cirkel en een wit pijlvormig element dat de vleugels van het vliegtuig voorstelt. De grijze polygonen zijn verdwenen — er blijft een inkeping over in plaats van de langwerpige strook, die nu de driehoek in twee symmetrische delen verdeelt.

Logo lettertype en kleuren

Telegram Logo

Beide Telegram-emblemen — zowel oud als nieuw — worden gebruikt in plaats van het programmapictogram en wijzigen de instellingen op verzoek van gebruikers. Ze zijn ook te vinden in documenten, promotiemateriaal en op souvenirs, omdat het bedrijf zijn vorige symbool ook na het herontwerp niet heeft verlaten. De tweede versie ziet er veel primitiever uit dan de eerste: het volume is erin verdwenen, waardoor het vliegtuig nog abstracter is geworden. Dit minimalisme wordt verklaard door het feit dat er recentelijk een visuele vereenvoudiging van grafisch ontwerp is geweest. En dit geldt niet alleen voor Telegram, maar ook voor andere merken — van Ikea tot Apple.

De afbeelding van een vliegend vliegtuig is aanwezig op beide emblemen van de boodschapper. Het heeft een dynamiek die is gekoppeld aan de snelheid waarmee berichten worden verzonden. Het is ook een symbool van communicatie tussen mensen — niet alleen als een voertuig, maar ook als een papieren vliegtuigje dat uit een briefje is gevouwen.

Logo Telegram

Het bedrijf hoefde geen typografen bij het logo te betrekken, want er staat geen woord in. De ontwerpers concentreerden zich op de grafische component zodat van de afbeelding een volwaardig icoon gemaakt kan worden.

De kleuren komen tot uiting in het eigen Telegram-palet: een combinatie van wit en blauw. De cirkel is geschilderd in de kleur Rich Electric Blue (# 0088CC), dus het lichtvlak is duidelijk zichtbaar tegen de achtergrond.

Wat betekenen de symbolen op Telegram?

Het kloksymbool geeft aan dat het bericht wordt verzonden. Wanneer het op de server wordt afgeleverd, verschijnt er een enkel vinkje. En nadat een andere Telegram-gebruiker een bericht in het dialoogvenster ontvangt, wordt een symbool weergegeven dat bestaat uit twee gestapelde vinkjes.

Wat betekent het Telegram-logo?

Het Telegram-logo toont een papieren vliegtuigje dat verschillende betekenissen heeft. Ten eerste kan het een brief zijn die iemand heeft gevouwen en per vliegtuig naar de geadresseerde is gestuurd. Ten tweede is het een symbool van de vlucht - en niet alleen de vlucht van het denken. Het heeft dynamiek, omdat het de hoge snelheid van berichten in de messenger verpersoonlijkt. En toch is het vliegtuig een vervoermiddel dat mensen snel met elkaar verbindt.