Tatra Logo

  Tatra Logo

  De Tsjechische fabrikant Tatra bezit een van de oudste autofabrieken ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in juni 1850, maar kreeg zijn huidige naam pas in 1921, nadat het een vrachtwagen uitbracht onder het merk Tatra. Daarvoor werd ze vaak hernoemd: ze slaagde erin om Schustala & Company, Nesselsdorfer-Wagenbau-Fabriks Gesellschaft en Kopřivnická vozovka te bezoeken. Ook het assortiment verandert voortdurend. Het begon allemaal met strijdwagens en rijtuigen, daarna kwamen er treinwagons, auto’s en vrachtvervoer bij.

  Betekenis en geschiedenis

  Tatra Logo Geschiedenis

  Tatra-auto’s hebben zich altijd onderscheiden door hun ongewone constructie en futuristisch ontwerp. Ze begonnen te worden geproduceerd in de vroege jaren 1920, toen het bedrijf Kopřivnická vozovka Tatra werd genoemd ter ere van de hoogste berg van Tsjechoslowakije. Zelfs toen was de techniek versierd met het beroemde ronde logo met een inscriptie aan de binnenkant, maar de basis was zwart.

  Een andere rebranding vond plaats in 1936. De automaker werd gekocht en omgedoopt tot Ringhoffer-Tatra. Op dat moment veranderde de badge op de auto’s: het kreeg een rood ringframe met het woord “RINGHOFFER” verdeeld in letters. Na 1938 namen de Duitse indringers het bedrijf over en voor een aantal jaren voorzag het het vijandelijke leger van militaire voertuigen. De auto’s waren zo slecht dat veel Duitse officieren tijdens het rijden stierven en de macht over het stuur verloren. De machines werden gekscherend de geheime wapens van Tsjechië genoemd.

  In 1945 werd de fabriek genationaliseerd. Dit weerhield de ontwerpers er niet van om te blijven experimenteren met de emblemen. Zo verscheen in 1947 het Tatraplan-model, versierd met een ronde rode badge met daarin een witte TATRA-belettering met ingekorte T-toppen. Maar de Tatra T2-603 (tot 1975) had een symbool in een zwarte diamant met vleugels en werd aangevuld met de uitdrukking “MADE IN TSJECHOSLOWAKIA”. Deze machines waren alleen bedoeld voor de leiders van de Communistische Partij.

  Het bedrijf veranderde heel vaak van logo, maar hield zich altijd aan de klassieke structuur. Ze zorgde ervoor dat ze haar naam gebruikte en plaatste deze tegen de achtergrond van eenvoudige geometrische vormen. Een uitzondering is de periode in de tweede helft van de 20e eeuw, toen het opschrift zonder lijst was.

  1897 – 1920

  Tatra Logo 1897-1920

  Het embleem heeft een ruitvorm met afgeronde hoeken. In het midden staat een langwerpige “T”. Ze staat rechtop, in tegenstelling tot de “TA” en “RA”, die naar rechts en links van haar kantelen. Het lettertype is ongelijk en scherp gehoekt. De basis is bekleed met dunne horizontale zwarte en witte strepen.

  1920 – 1936

  Tatra Logo 1920-1936

  De radiatorbadge is bedekt met rood email en ziet eruit als een druppel die met de smalle kant naar beneden gericht is. In het bovenste gedeelte staat een cirkel met het woord “TATRA”. De letters vullen de daarvoor bestemde ruimte volledig. De horizontale lijnen van beide “T” s zijn gebogen in een cirkel.

  1936 – 1950

  Tatra Logo 1936-1950

  De rode cirkel met het traditionele “TATRA” opschrift is voorzien van een vleugel. Het nieuwe element is linksboven aan het logo bevestigd en bevat vier “veren” van verschillende lengtes. De merknaam is in een rode ring geplaatst.

  1950 – 1989

  Tatra Logo 1950-1989

  Het woord “TATRA” werd zwart en verloor zijn cirkel. De letters zijn onderaan verbonden door dunne horizontale lijnen. Het lettertype is gestileerd, vetgedrukt, met een zeer contrasterende dikte van lijnen. De “R” heeft geen tussenruimte tussen de letters en beide “A” hebben geen dwarsbalken.

  1989 – 1999

  Tatra Logo 1989-1999

  Het klassieke design is terug: een rode cirkel met een witte belettering in dezelfde witte ring. Het woord neemt niet langer alle vrije ruimte in beslag, dus er is veel witruimte aan de randen. Maar boven en onder zijn de letters in een cirkel gebogen. De horizontale “T”-lijnen zijn ingekort.

  1999 – heden

  Tatra Logo 1999-vandaag

  Om het logo te moderniseren, maakten de ontwerpers het driedimensionaal en plaatsten het in een glanzende zilveren ring. Ze slaagden erin een 3D-effect te bereiken met behulp van een verloop dat uiteenloopt van het lichtere centrum naar de donkere randen.

  Logo lettertype en kleuren

  Tatra Logo

  Het huidige embleem is een van de belangrijkste historische erfenissen van de Tatra. De basis werd gelegd in de vroege jaren 1920, toen het bedrijf werd hernoemd en de eerste auto’s met ronde badges op de radiatorroosters begon te produceren. De merkeigenaren realiseerden zich de waarde van het originele ontwerp en probeerden het te behouden, dus het is tot op de dag van vandaag vrijwel onveranderd gebleven. De moderne versie verschilt alleen in stijlvol 3D-ontwerp.

  De letters hebben een ongebruikelijke vorm omdat ze zijn aangepast aan de randen van de cirkel. Alle lijnen zijn ongeveer even dik. Door de vervorming is het lettertype moeilijk te identificeren, hoewel het duidelijk is dat het grotesk is.

  Logo Tatra

  Het nieuwste herontwerp brengt wijzigingen in het kleurenschema. De rode basis is behouden gebleven, maar is helderder geworden en heeft een verloop gekregen. De inscriptie blijft wit als voorheen. En de cirkel bleek in een zilveren ring te zitten, die uiterlijk lijkt op een glanzend verchroomd metaal.