Tata Logo

  Tata Logo

  Tata Group is verbonden met meer dan honderd bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren, waaronder de automobiel-, staal-, energie-, consulting-, horeca-, computerproductie- en consumptiegoederenhandel. De basis voor een transnationaal conglomeraat werd in 1868 in India gelegd. Het was toen dat Jamsetji Tata een weefbedrijf opende. In 1945 voegde een onderzoeksorganisatie zich bij hem. En in 1986 werd een personenauto geproduceerd. Dit is de verdienste van de Tata Motors-divisie, die zich bezighield met de productie van locomotieven en bedrijfsvoertuigen.

  Betekenis en geschiedenis

  Tata Logo Geschiedenis

  De eerste luchtvaartmaatschappijen, het eerste luxehotel en de eerste staalfabriek in India behoren tot de Tata Group. Het is een zeer invloedrijke organisatie die door dezelfde familie wordt gerund. Toen Jchangir Ratanji Dadabhoy Tata de leiding had over het bedrijf, breidde hij zijn bedrijf uit met veel producten, van auto’s tot thee.

  In 1991 nam Ratan Naval Tata de leidende positie over. Zijn droom was om het conglomeraat te herstructureren, wat hij deed, waarbij hij zeven hoofdrichtingen koos. Onderdeel van de wereldwijde verandering was een identiteitsvernieuwing die medio 1998 werd gestart. Zo kreeg de Tata Group zijn beroemde “T”-logo in een ovaal. In de komende twee jaar verspreidde het zich naar alle soorten goederen en diensten. De logo’s van de bedrijven die onderdeel uitmaken van de organisatie bevatten dit symbool ook, maar verschillen in vormgeving.

  Het hoofdmerk is ontworpen door het Britse bureau Wolff Olins. Het deelt zijn structuur met het oude logo van het merk Indica personenauto’s, dat eigendom is van de divisie Tata Motors. De originele versie bevatte de gebruikelijke “T” in een ring. Na de rebranding kreeg het symbool de stilering van de auteur: “T” begon eruit te zien als twee witte lijnen die onder een scherpe hoek waren gebogen en uitgelijnd in een blauw ovaal. Onderaan staat het woord “TATA”, geschreven in een individueel lettertype.

  Dit embleem prijkt op de radiatorroosters van alle voertuigen, inclusief personen- en bedrijfsvoertuigen. In 2021 werd een speciale editie Founders Edition geïntroduceerd met een opnieuw ontworpen logo: een sedan, hatchbacks en twee SUV’s. De limited edition is alleen bedoeld voor medewerkers van Tata Group, er is dus geen sprake van een wereldwijd herontwerp.

  Het T-vormige symbool kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Volgens één versie duidt het op een onbuigzame boom die stevig met zijn wortels op de grond wordt gehouden. Bovendien suggereert de vorm van de paraplu dat je je onder de kroon kunt verstoppen, nadat je de nodige bescherming hebt gevonden. Anderen zien “T” als twee stromen van een fontein en beschouwen het als een bron van waardevolle kennis. Er wordt ook aangenomen dat lijnen met afgeronde hoeken aanpassingsvermogen, flexibiliteit en gladheid vertegenwoordigen. Het is een universeel embleem, omdat het niet alleen voor auto’s wordt gebruikt, maar ook voor andere Tata Group-producten – van chemicaliën tot mineraalwater.

  Logo lettertype en kleuren

  Tata Logo

  Typografie trekt evenveel aandacht als een futuristisch symbool in een cirkel. Het lettertype is vergelijkbaar met de neo-groteske Helvetica, maar zonder de horizontale strepen op beide “A” -letters. De inscriptie is omgezet in hoofdletters en heeft een gedurfde stijl. Dit maakt het zichtbaar tegen de achtergrond van de eenkleurige badge, omdat alle elementen van het Tata Group-logo blauw zijn geverfd. De gekozen tint straalt het vertrouwen en de kracht van een transnationaal conglomeraat uit.

  Logo Tata