Stranger Things Logo

Stranger Things Logo

Het Stranger Things-logo is een officieel handelsmerk van ‘s werelds populairste sciencefiction-serie met dezelfde naam, wat zich vertaalt als «Very Strange Things» (een andere naam is «Mysterious Events»).

Betekenis en geschiedenis

Stranger Things Logo Geschiedenis

Het eerste seizoen van de serie is in 2016 gelanceerd op het idee van de streamingdienst Netflix. De scenarioschrijvers waren de broers Matt en Ross Duffers. Het perceel is gebaseerd op het leven van een provinciestad in de jaren 80 van de twintigste eeuw.

Het rustige, afgemeten leven van de bewoners werd opgewonden door de mysterieuze verdwijning van een 12-jarige jongen, waarna verschillende mystieke gebeurtenissen in de stad begonnen. De plaatselijke sheriff, die de verdwijning van de jongen onderzoekt, onthult per ongeluk een vreemd geheim … Laten we de plot niet verder herhalen — de serie is te bekijken op internet, er zijn al vier seizoenen van de televisieserie uitgebracht. Maar het verhaal van zijn logo is erg interessant.

2016

Stranger Things season 1 Logo 2016

Het logo voor het eerste seizoen van de sciencefiction-serie is gebaseerd op een tekstuitdrukking. Afbeeldingen zijn uitgesloten omdat de nadruk alleen op de titel ligt, wat de vreemdheid van de gebeurtenissen benadrukt. Om de sfeer van spook, horror en stijl uit de jaren 80 van de vorige eeuw over te brengen, kozen de regisseurs voor het ITC Benguiat-lettertype. De woorden zijn in twee niveaus gerangschikt: de bovenste is «Stranger», de onderste is «Things». Bovendien wordt het eerste deel van de zin gemarkeerd door een dubbele balk. De letters zelf zijn contour: hol van binnen en stevig van buiten, omcirkeld langs de randen door een ononderbroken lijn. «S» en «R» zijn veel groter dan de rest van de personages.

2017

Stranger Things season 2 Logo 2017

Het tweede seizoen wordt eerst aangeduid met het corresponderende nummer «2». Het is volledig geschilderd gemaakt en geplaatst achter de «doorschijnende» naam van de serie. De sfeer van mystiek wordt ondersteund door een rode mist die de uitdrukking ‘Stranger Things’ omhult.

2019

Stranger Things season 3 Logo 2019

Met de release van het derde seizoen is er een nieuw embleem verschenen. Om de onheilspellende plot te benadrukken, hebben de ontwerpers de woorden opnieuw in zwart geverfd, waardoor er een rode rand overblijft. Het nummer 3 is gradiënt: karmozijnrood met donkere randen. De schrijfstijl is hetzelfde: ITC Benguiat serif-lettertype en hoofdletters met de nadruk op de eerste en laatste letter van het woord «Stranger». Bovendien werden de lijnen op het logo dit jaar stevig.

2021

Stranger Things season 4 Logo 2021

Het vierde seizoen bracht geen drastische veranderingen, maar nu is het cijfer naar voren gekomen en dient de naam van de serie als achtergrond. De mystiek van wat er gebeurt, wordt benadrukt in grijze letters met een dunne rode rand.

Logo lettertype en kleuren

Stranger Things Logo

De makers van de serie, de gebroeders Duffers, namen deel aan de creatie van het logo en ook het creatieve ontwerpbedrijf Imaginary Forces, onder leiding van art director Jacob Boghosian, was betrokken.

Omdat de plot van de film in de jaren 80 plaatsvindt, begon Boghosian de popcultuur van die jaren te bestuderen, evenals het werk van cultschrijvers en regisseurs van die tijd — Stephen King, George Lucas, Stephen Spielberg, John Carpenter. Hij stelde een verzameling posters voor hun films samen, evenals covers voor muziekalbums, boeken, reclamefolders en creëerde 20 variaties op de naam van de serie.

Na een lange discussie kozen producenten voor het ITC Benguiat-lettertype met aangepaste contouren. Het werd niet alleen gebruikt voor posters, maar ook in de serie screensaver, evenals voor titelcommercials.

Het ITC Benguiat-lettertype is in 1977 gemaakt door de typograaf Ed Benguiat op basis van de stijl van het schrijven van letters in de moderne stijl — zeer decoratief, mooi, leesbaar, met originele schreven. In hetzelfde jaar werd hij gepatenteerd en kreeg hij de naam van de uitvinder, hoewel hij er zelf tegen was.

Volgens de vertegenwoordiger van Netflix, Michelle Dougherty, is het dit lettertype dat als geen ander de sfeer van die tijd weergeeft, waarbij het ontwerp van werken van Stephen King, de aanpassing van ‘Aliens’ en de populaire cultuur van de jaren 80 worden gecombineerd.

Logo Stranger Things

De correctie van het ITC Benguiat-lettertype was om de beginletters «S» en «T» te wijzigen, die verfijnd zijn, maar een extensie aan de linkerkant hebben, en ook de vorm van de schreven is veranderd. Enkele andere brieven brachten ook kleine wijzigingen aan. Ontwerpers ontwikkelden een ontwerp voor het ontwerp: een strip boven het bovenste woord en aan de zijkant, op vrije plaatsen eronder.

Sommige experts waren van mening dat het ontwerp van de woorden in de titel enigszins uitgebreid was en dat het beter was om de woorden compacter te maken, maar de Netflix-eigenaren vonden het zeer succesvol en de vraag werd gesloten.

Het kleurenschema veranderde voor elk seizoen. Eerst waren het rode letters op een witte achtergrond, daarna werd het zwart. In het afgelopen seizoen werden de letters verwijderd en bleef alleen de omtrek over, waardoor de inscriptie in de jaren 80 op neonreclames van winkels en hotels leek.

Het Stranger Things-logo is een van de meest opvallende voorbeelden van succesvol teamwerk op het gebied van design, wanneer de ideeën van veel mensen een onberispelijk resultaat opleveren, waaraan niets hoeft te worden toegevoegd of afgetrokken — alles staat op zijn plaats.