Stella Artois is een Belgische brouwerij die ondergistende pilsbieren produceert variërend van 4,6% tot 5,2% ABV. Het is deze drank die op de binnenlandse markt wordt erkend als de standaard van pils. In andere landen wordt Belgisch bier verkocht met een lagere sterkte en wordt het het meest actief geleverd aan Noord-Amerika, Australië, Ierland en het VK. Het werd voor het eerst verkregen in de stad Leuven. De tijd van zijn verschijning is 1926. Het merk is nu eigendom van Interbrew International B.V. is een dochteronderneming van Anheuser-Busch InBev SA/NV Corporation.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Stella Artois?
Stella Artois is de naam van het bier en het bedrijf dat het produceert. De hoofdfabriek staat in België. Deze drank werd voor het eerst gebrouwen in 1366, toen de brouwerij Den Hoorn heette en werd gecombineerd met een taverne waar bier werd geschonken aan jagers. Onder het moderne merk verscheen het in 1926. Het Belgische merk is nu eigendom van Anheuser-Busch InBev SA/NV via haar dochteronderneming Interbrew International B.V.
De wortels van deze onderneming gaan diep in de geschiedenis — in 1366, toen een herberg in de stad Leuven opereerde en zijn eigen alcoholische drank brouwde voor jagers. Daarom was haar debuutlogo voorzien van een jachthoorn, die de eigenaren gebruikten om hun producten te markeren. In die tijd heette de brouwerij Den Hoorn.
In 1717 werd de fabriek gekocht door Sebastien Artois, die er sinds 1708 hoofdbrouwer was. Hij noemde hem bij zijn eigen achternaam. Het bedrijf heette toen Brouwerij Artois. In 1926 produceerde de fabrikant voor het eerst kerstbier, getimed om samen te vallen met de wintervakantie en vernoemd naar de kerstster. In 1930 begonnen de leveringen van producten aan de Europese markt.
In 1988 herontwierp kunstenaar David Taylor van Taylorbrands het etiket, de verpakking en het flesontwerp. Hij was het die het historische verleden van het brouwmerk verbond met zijn heden, met een afbeelding van een jachthoorn. Hij gaf ook de openingsdatum aan van brouwerij Den Hoorn, die als basis diende voor Stella Artois. Het nieuwe ontwerp bevat ook architectonische elementen eigen aan de stad Leuven.
1366 — 1717
De eerste jaren, toen de brouwerij werd gecombineerd met een taverne, was het belangrijkste onderscheidende kenmerk een jachthoorn. Dit komt door het feit dat ze een alcoholische drank aan de jagers schonk, wat tot uiting kwam in de naam Den Hoorn. Vertaald uit het Nederlands betekent het dit specifieke instrument. Het embleem van die tijd bevatte ook de inscripties «Van Roy» (boven) en «Brouweru» (links van de hoorn). De tekst was in groteske stijl getypt en de hoorn was in een gewone ruit geplaatst.
1717 — 1926
Na de rebranding werd het bedrijf bekend als Brouwerij Artois. In die tijd lichtte een enkele ster op boven de jachthoorn, wat de belangrijkste wintervakantie aanduidde — Kerstmis. In de buurt was de naam van de nieuwe eigenaar van het bedrijf — Sebastien Artois. In deze versie waren de letters dunner, slanker en kregen ze miniatuurschreven.
1926 — 1962
Een laconiek logo, met alleen de naam van de brouwerij, behoort tot die tijd. De inscriptie was zwart, schreefloos en gemaakt in een langwerpig type met verdikte letters in kleine letters (de begintekens in elk woord bleven nog steeds in hoofdletters). Het eerste deel van de naam stond tussen aanhalingstekens, omdat het niet in de directe betekenis werd gebruikt, maar in een figuurlijke (als bijnaam).
1962 — 1973
In 1962 veranderde de etikettering van Stella Artois-bier drastisch — het kreeg een echt etiket, ontwikkeld volgens alle ontwerpregels. Op het embleem stond een vierkant afgebeeld met een lichtbruine rand. Binnenin zat een brede witte lijst, waarachter nog een donkerbruine zat, die diende als lijst voor het centrale rode vierkant. Daarop stond de naam van het bedrijf. De letters waren wit, met een zwarte omtrek rond de rand. Boven de inscriptie bevond zich een puntige ster in een cirkel, die deed denken aan de peiling van een kompas. Ze had een enkele «A» in het midden. Het logo vermeldde ook het jaar waarin de brouwerij werd opgericht, het type bier en andere productie-informatie.
1973 — 1975
In de vereenvoudigde versie overheerste het thema van de kerstster. Daarom hebben de ontwerpers het deel in de cirkel vergroot en omgezet in een ovaal met een gestileerde «A», die een heldere ster had in plaats van een dwarsbalk. Het hoofdkleurenpalet was een combinatie van rood (basiselementen), zwart (kader) en wit (achtergrond).
1975 — 1977
Deze versie gebruikte een embleem van een zeer complexe structuur. Het bord bestond uit meerdere componenten en omvatte drie brede semi-ovale strepen gescheiden door dunne zwarte lijnen en aangevuld met informatie van een andere aard. De centrale plaats werd ingenomen door een rode achtergrond met de naam van het biermerk, dat voor het contrast wit was geschilderd. De inscriptie was in hoofdletters en was grotesk. Daaronder stond het jaar waarin het bedrijf werd geopend, en daarboven stond een klein pictogram dat het vorige logo voorstelde.
1977 — 1985
Gedurende een aantal jaren was het embleem opnieuw minimalistisch. Het was gebaseerd op de naam, verdeeld in twee delen en wit geverfd met een lichte schaduw aan de rechterkant. Bovenaan stond het woord «Stella», hieronder — «Artois». In het midden van het rode vierkant was een zwarte ring geplaatst, die de vorm had van een ovaal. Het midden was leeg, gewoon wit.
1985 — 1988
Dit logo was een vereenvoudigde versie van 1975-1977. Het aantal randstrepen is teruggebracht tot één brede en twee dunne. De ontwerpers verwijderden de tekst ervan en behielden alleen de naam, die zich in het midden bevond. Het ovaal heeft nu een lichtbruin vierkant als achtergrond.
1988 — heden
Dit iconische logo is gemaakt bij Taylorbrands door grafisch kunstenaar David Taylor. Hij werkte grondig aan de visuele identiteit van de brouwerij en presenteerde een label dat zowel verband houdt met de geschiedenis als de activiteiten van de onderneming. De ontwikkelaar behield de rode achtergrond met de titel in het midden, maar hergroepeerde al het andere door nieuwe elementen toe te voegen. Krullende lijnen en krullen verschenen rond de tekst, uiterlijk vergelijkbaar met hopstelen. In feite is dit stucwerk, kenmerkend voor de architectuur van de gebouwen van de stad Leuven, waar de brouwerij werd geopend.
Bovenaan plaatste de auteur een jachthoorn, wat doet denken aan het feit dat het allemaal begon met een herberg, waar bier werd geschonken aan jagers en voor wie het werd gemaakt. Rondom de kegel zijn oren van gerst, tarwe en hopbellen zichtbaar. Boven hen is de boog het jaar van de oprichting van het merk — «Anno 1366». En tussen het woord en de datum staat een miniatuurster. Onder de naam van het bedrijf beeldde de kunstenaar drie medailles af die werden uitgereikt aan uitmuntend bier.
2016 — heden
Het moderne logo mist een rood en goud palet, omdat rood als hoofdkleur is gekozen. De ontwerpers verwijderden de onderste elementen en vereenvoudigden de bovenste, waardoor er slechts twee oren, één hopblad en één kegel overbleven. Ze gaven de vorm van de jaren 1973-1975 terug aan de ster, de zwarte omtreklijn werd verwijderd van de letters en van de zijkrullen.
De modernisering van het Stella Artois-logo is een afwisseling tussen eenvoudig en complex ontwerp. In feite werden ze om de andere keer gebruikt: in de ene periode prevaleerde een minimalistisch teken, in een andere periode een multi-structurele. De nadruk van de afgelopen tijd ligt op de historische wortels van het bedrijf, toen het de naam Den Hoorn droeg en bier brouwde voor jagers. Ook de kerstster speelt een belangrijke rol in de identiteit, omdat het merk er naar vernoemd is.
Logo lettertype en kleuren
Moderne versies van het logo gebruiken Friz Quadrata, een gedurfde schreefloze letter met subtiele en bijna onzichtbare schreven. Het corporate palet bestaat uit rood, goud en wit. Zwart wordt gebruikt als de grenskleur.