Steam Logo

Steam LogoDe bètatestperiode voor Steam begon in 2002. Op dat moment kondigde Valve de geboorte aan van een dienst die een platform moest worden voor het verkopen van games. Maar gamers hielden niet van de innovatie: velen wilden het oude WON-systeem niet verlaten. De markt werd even later populair, toen Valve Corporation toestemming kreeg om games van anderen te hosten. In de loop van de tijd heeft Steam de mogelijkheid toegevoegd om met andere gebruikers te communiceren, gekochte bestanden, een niet-gamesoftwarewinkel en een videostreamingservice op te slaan.

Betekenis en geschiedenis

Steam Logo Geschiedenis

Wat is stoom?

Steam is het grootste distributieplatform voor computergames en andere content, waaronder films, anime, soundtracks en software. De client is beschikbaar in 28 talen en is aangepast aan alle populaire besturingssystemen. Bovendien is dit niet alleen een winkel, maar ook een sociaal netwerk waar je in contact kunt komen met andere gamers. Maar aanvankelijk werd Steam in 2003 alleen gemaakt om games van Valve automatisch bij te werken.

Gabe Newell, een van de oprichters van Valve en Steam, maakte zijn droom waar: hij creëerde een boodschappenservice waar elke gamer een persoonlijke verzameling games kan maken en deze aan andere gebruikers kan overdragen. Tegelijkertijd besteedde Gabe veel aandacht aan de bedrijfscultuur, want het succes van elk bedrijf hangt ervan af.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat alle Valve-producten verenigd zijn door het thema «pijplijn». Het is voldoende om te kijken naar de woorden die werden gebruikt voor de namen: klep (klep), stoomwolk, stoomwerk. Maar in werkelijkheid heeft het eigen concept niets met pijpen te maken. Het Steam-logo maakt duidelijk dat «stoom» niet wordt geassocieerd met verwarmingsnetten, maar met een stoomlocomotief. Dit blijkt althans uit de schakel van het krukmechanisme, dat de kunstenaars hebben afgebeeld.

2002 — heden

Steam Logo 2002-vandaag

Het eerste game store-pictogram verscheen tijdens de bètatestfase. In maart 2002 kondigde Valve een nieuw product aan en introduceerde een grafisch en belettering embleem. Voor de niet-ingewijde gebruiker lijkt het grafische deel iets abstracts: het ziet eruit als drie cirkels met verschillende diameters, die zijn omgeven door ringen en verbonden door brede strepen. Maar dit is geen simpele set geometrische vormen, maar krukken en drijfstangen — de onderdelen die de locomotief in beweging zetten.

Het woord «STEAM» staat rechts van de hoofdkruk. Ontwerpers gebruikten een eenvoudig strikt schreefloos lettertype voor de tekst om de aandacht niet af te leiden van het getekende element. Het zwart-wit palet benadrukt de minimalistische compositie.

2014 — heden

Steam Logo 2014-vandaag

Het nieuwe Steam-logo is gemaakt in 2014, maar is pas in 2016 op de site verschenen. Deze versie mist de naam van de marktplaats — het tekstteken wordt apart gebruikt. Het gebrek aan belettering wordt gecompenseerd door een verfijnd ontwerp: nu is de schakel van het krukmechanisme volledig wit en omsloten door een grote blauwe cirkel. De kleur van de achtergrondvorm is niet uniform: van onderaf krijgt het een lichte tint en van bovenaf verandert het in een donkere. Het lineaire verloop zorgt ervoor dat de afbeelding er 3D uitziet.

Logo lettertype en kleuren

Logo Steam

De identiteit van het Steam-platform is gebaseerd op de naam. De makers van het embleem legden een associatieve verbinding tot stand tussen stoom en stoomlocomotief, door een systeem van verbonden krukken en drijfstangen uit te beelden. Zoals u weet, is dit mechanisme betrokken bij de rotatie van de wielen: in tandwiellocomotieven beweegt stoom heen en weer bewegende zuigers, en deze werken op hun beurt op de kruk, die zich op de hoofdwielen bevindt.

Overigens maakt het krukmechanisme gebruik van pluggen die de naam Valve inspireerden. Het Steam-logo is dus direct gerelateerd aan het moederbedrijf, omdat het overeenkomt met het technische thema. Ontwerpers hebben het in twee versies afgebeeld: klassiek monochroom en wit en blauw. Ze worden tegelijkertijd zowel op de site als als programmapictogram gebruikt.

STEAM is alleen aanwezig op het eerste logo gemaakt in 2002. Dit is een voorbeeldlettertype FF Din OT Bold, dat is gebaseerd op DIN-Engschrift en DIN-Mittelschrift. De originele belettering is in 1995 ontwikkeld door de Nederlandse typograaf Albert-Jan Pool.

In de tweede versie zijn er geen inscripties, maar de tekening is kleurrijker. De ontwerpers hebben verschillende blauwtinten gecombineerd en gepresenteerd in de vorm van een vloeiend verloop. Wit wordt als extra gebruikt: de elementen van het krukmechanisme zijn ermee geverfd. In de eerste versie van het logo is het tegenovergestelde waar: de afbeelding is overwegend zwart en de achtergrond is wit.

Wat vertegenwoordigt het Steam-logo?

Het Steam-logo vertegenwoordigt de naam van dit platform omdat het wordt geassocieerd met een stoomlocomotief. Het toont niet alleen geometrische figuren, maar ook drijfstangen en krukken - onderdelen van het mechanisme dat het tractiematerieel in beweging zet.

Wanneer heeft Steam hun logo gewijzigd?

De laatste wijziging in het Steam-logo was op 15 augustus 2014, maar de nieuwe versie verscheen pas in 2016 op de site. En tegen 2018 begon een blauwe cirkel met een verloop en een wit krukmechanismedetail als klant te worden gebruikt icoon. Tegelijkertijd is de vorige versie van het embleem, gemaakt in 2002, nergens verdwenen - het is nog steeds een onderdeel van de visuele identiteit van het platform.