Star Wars Logo

Star Wars LogoStar Wars is een populaire mediafranchise die films, tekenfilms, videogames, strips, boeken en andere Jedi-gerelateerde space-operaproducten omvat. De basis van het Star Wars-universum wordt beschouwd als een cyclus van avonturenfilms: 9 hoofdafleveringen en 2 extra afleveringen. De eerste werd uitgebracht in 1977. Maar daarvoor werd een boek gepubliceerd op basis van het script, omdat 20th Century Fox twijfelde aan het succes van de verfilming en besloot van tevoren uit te zoeken of de nieuwigheid populair zou zijn.

Betekenis en geschiedenis

Star Wars Logo Geschiedenis

De Star Wars-mediafranchise bestaat al tientallen jaren. Het is geëvolueerd om in het nieuwe tijdperk te passen, en het logo is ermee veranderd. Immers, waar halverwege de 20e eeuw vraag naar was, is niet langer relevant. Tegelijkertijd probeerden de ontwerpers de iconische stijl die wordt geassocieerd met de space-opera te behouden.

1976 (pre-release)

Star Wars Logo 1976

De geschiedenis van het embleem begon in de tweede helft van de jaren 70, toen filmmaker en scenarioschrijver George Lucas op het idee kwam om de legendarische sciencefiction-sage van de Jedi te creëren. Nadat de eerste film in productie was gegaan, begon het team van conceptartiest Ralph McQuarrie met het ontwerpen van het debuut Star Wars-bord.

Ze boden veel verschillende opties. Een daarvan is de uitdrukking «STAR WARS», geschreven in gestileerde letters. Vooral de afgeplatte «R» aan de rechterkant en de ongebruikelijke «W» waren opvallend. Deze versie werd het prototype voor het hoofdlogo.

1977

Star Wars Logo 1977

In 1977 was typograaf Dan Perri betrokken bij de totstandkoming van het logo. Hij stelde ook het idee voor de logo-animatie voor: de beweging van STAR WARS van de kijker naar de open ruimte, naar de horizon. De auteur van het ontwerp koos een vet lettertype en maakte de woorden felgeel, wat niet paste bij het concept van een fantastische saga. Misschien is dat de reden waarom er een zwarte achtergrond met talloze sterren aan de achtergrond is toegevoegd (zo verscheen de titel van de film op de poster).

De inscriptie had de vorm van een kegel. Dan Perri leende het van de aftiteling van de speelfilm van Union Pacific uit 1939. Deze versie werd gebruikt in promotiemateriaal, met name op de eerste poster voor Star Wars Episode IV: A New Hope. Ze kwam nooit in de film zelf.

1977 — heden

Star Wars Logo 1977-vandaag

Het logo dat in de aftiteling van alle afleveringen van de saga verschijnt, is gemaakt door de kunstenaar Suzy Rice. Het was oorspronkelijk bedoeld om de omslag van de brochure te versieren, evenals de verpakking en het promotiemateriaal. George Lucas nam contact op met Seiniger Advertising om het te ontwikkelen. De ontwerpers waren niet erg geïnteresseerd in het project en alleen Suzy nam als jonge specialist enthousiast de uitvoering van het plan op zich.

De belangrijkste eis van Lucas was dat het embleem zo «fascistisch» en beangstigend mogelijk bleek te zijn. De kunstenaar implementeerde dit idee met een grote tekentafel, papyruspapier en een eenvoudig potlood. Omdat het haar taak was om een ​​logo voor de brochure te maken, liet ze zich leiden door de grootte.

Qua aspectverhouding deed de hoes Suzy denken aan een projectiescherm, dus terwijl ze aan het «STAR WARS» -bijschrift werkte, dacht ze na over hoe het uiteindelijke resultaat eruit zou zien op het filmscherm. Maar de ontwerpster had nooit verwacht dat haar logo ook daadwerkelijk in de aftiteling van de film zou komen. De regisseurs schrapten de versie van Dan Perri omdat deze moeilijk te lezen was in de geanimeerde vorm.

Logo lettertype en kleuren

Star Wars Logo

Het huidige logo is het resultaat van nauwgezet werk van Suzy Rice. Tijdens het maken bestudeerde de kunstenaar reproducties van politieke kunstwerken uit de jaren dertig, omdat in die tijd het fascisme begon op te komen als een van de vormen van het staatssysteem. Ze concentreerde zich ook op de art-decostijl en gebruikte het uitvergrote Helvetica Black-lettertype als referentie.

Dit is hoe de eerste versie verscheen: de inscriptie met twee regels «STAR WARS», omlijnd met witte lijnen. Vervolgens paste filmmaker Joe Johnston het embleem enigszins aan, waardoor de contouren heldergeel werden.

Het ongebruikelijke ontwerp van de letters is het meest kenmerkend voor het logo. George Walton Lucas daagde de ontwerper uit om met iets «fascistisch» te komen om het publiek bang te maken.

Kort voordat ze aan het project begon, las Suzy Rice een boek over Duitse letterontwerpen, waarin stond hoe Joseph Goebbels alle belettering en bewegwijzering in Duitsland wilde standaardiseren. Speciaal hiervoor werd een strikt type gecreëerd, dat de «voorloper» van Helvetica werd.

Natuurlijk dacht de auteur van Helvetica Black niet aan dergelijke associaties en was hij verre van fascisme, maar zijn letters leken visueel op het lettertype dat in opdracht van Joseph Goebbels was ontworpen. Daarom heeft Suzy Rice, zonder na te denken, een aangepaste versie van Helvetica Black in het embleem opgenomen.

De traditionele kleur van de letters is geel gecombineerd met wit. Er zijn ook zwart-wit zwart-wit opties.