Star Trek Logo

  Star Trek Logo

  Star Trek is een iconische sci-fi mediafranchise. Het is gemaakt door Gene Roddenberry, schrijver en producent. Het was gebaseerd op een televisieserie die in de herfst van 1966 debuteerde en drie seizoenen op NBC werd uitgezonden. Bij het ontwikkelen van het originele plot liet de auteur zich inspireren door literaire en televisieklassiekers. Hij gebruikte beelden van Horatio Hornblower (C.S. Forester), Gulliver (Jonathan Swift), evenals de film Forbidden Planet en de serie Wagon Train uit 1956. Het resultaat was de USS Enterprise, gebouwd in de 23e eeuw door de United Federation of Planets. Het doel is de ontdekking van nieuwe werelden en de studie van onontgonnen beschavingen.

  Betekenis en geschiedenis

  Star Trek Logo Geschiedenis

  Wat is Star Trek?

  Deze legendarische sci-fi-achtige mediafranchise volgt ruimteavontuur, ontdekking van onbekende beschavingen en strijd. Ze verscheen in 1966. Het is geschreven door scenarioschrijver Eugene Wesley Roddenberry.

  Modern Star Trek is de meest winstgevende franchise aller tijden. Naast de originele serie heeft het 9 extra televisieseries, 1 basisspeelfilm en 6 extra tekenfilms van 22 afleveringen. Er zijn ook verschillende vervolgen en prequels die later uitkwamen en vertellen over de prehistorie van de opkomst van het ruimteschip en de bemanning, over de nieuwe generatie. En in 2009 werd de franchise opnieuw opgestart, wat resulteerde in nog drie films.

  Vanaf 2017 is de nieuwste Star Trek aangevuld met meer films, ook voor digitale platforms. Er zijn ten minste twee televisieseries in ontwikkeling. Dit alles bewijst hoe cool en eindeloos het ruimte-epos was en zijn oorspronkelijke symbool – “A” in de vorm van een ruimteschip. Tegenwoordig is het te zien op games, beeldjes, T-shirts, museumrekwisieten, attracties en strips, die ook een belangrijke bron van inkomsten zijn.

  Maar de geschiedenis van het embleem is echt lang en verwarrend, want vanaf het moment dat de makers van de debuutfilm het publiek een fantastische wereld boden, zijn veel logo’s veranderd. En bijna allemaal hadden ze een gestileerde “A”, die leek op de punt van een opwaartse pijl. Het gebeurde dat een complexe ster of een eenvoudige slag ervoor in de plaats kwam. Nu is het logo samengesteld en bevat het bijna alle genoemde elementen, wat wijst op een aanhoudende beweging voorwaarts.

  Het originele symbool stelt een ruimteschip voor. Het bestaat uit een geometrische figuur met een onregelmatige vorm, waarbij de linkerkant lager en breder is dan de rechterkant. Er zijn drie scherpe hoeken, die doen denken aan de bovenkant en twee poten van de letter “A” met een lichte schuine kant.

  De gehele binnenruimte van het pictogram is geel gekleurd en heeft een vijfpuntige ster in het midden met een verlengde straal (boven). Het is zwart, net als de rand rond de rand van de figuur. Een andere versie van het logo is bekend – zonder randen, maar in een gespiegeld ontwerp. Het ene bord is geel met een witte ster en het andere daarentegen is wit met een geel symbool in het midden.

  Logo lettertype en kleuren

  Star Trek Logo

  Het tekstgedeelte bestaat apart en wordt als titel gebruikt, dus er zijn verschillende soorten lettertypen. Elk van hen wordt gepresenteerd in een specifieke film, game of tv-serie, samen met een bedrijfslogo. In The Original Series en The Animated Series wordt het lettertype Final Frontier Old Style genoemd. Het is gemaakt door ontwerper Allen R. Walden. In The Next Generation kozen ze het kenmerkende lettertype van StarNext, Deep Space Nine koos Kiwi Media’s Bajoran en Voyager koos Final Frontier, ontworpen door de legendarische Allen R. Walden.

  Logo Star Trek

  De nieuwste versie heet Enterprise. Hij is betrokken bij de tv-serie met dezelfde naam. Sommige letters zijn gekruld. “S”, “A”, “R” en “E” worden bijvoorbeeld aangevuld met diagonale lijnen met een scherpe hoek. En de huisstijlkleuren zijn altijd hetzelfde: geel, wit, zwart. Soms wordt blauw gebruikt.